Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Decalogul” relansării IMM-urilor. Interoperabilitatea electronică şi profesionalizarea managementului, direcţii importante de dezvoltare

17 Februarie 2011




Îmbunătăţirea accesului pe piaţa europeană

8) Principala recomandare se referă la interoperabilitatea electronică. În UE se doreşte ca, până la sfârşitul lui 2011, orice document electronic dintr-o ţară să fie valabil în toate celelalte ţări europene. Acest lucru va simplifica foarte mult relaţiile bancare, relaţiile dintre partenerii de afaceri şi va facilita accesul IMM-urilor pe piaţa unică europeană.


9) Sprijinirea IMM-urilor pentru internaţionalizare trebuie să fie o prioritate. Deja UE a deschis în acest sens birouri pentru a ajuta IMM-urile pe piaţa indiană şi chineză.


10) De asemenea, adoptarea brevetului UE este o măsură esenţială pentru a creşte competivitatea companiilor europene.


Recomandări specifice

Pe lângă recomandările generale, UE a facut recomandări care vizează fiecare stat membru, câteva dintre acestea fiind de mare actualitate pentru România.


Introducerea de stimulente fiscale pentru creşterea gradului de colaborare dintre companii şi a deveni mai competitive şi mai profitabile pe piaţa europeană.


Introducerea Mediatorului de Credit sub egida Preşedintelui sau a Primului Ministru. Acest organism urmează să ajute IMM-urile cu planurile bune de afaceri să fie finanţate, atunci când băncile le resping din motive de birocraţie sau prudenţă excesivă. Acest concept a fost introdus pentru prima dată în Franţa, unde zeci de mii de firme care au avut proiecte respinse de bănci au avut succes dupa intervenţia acestui organism.


Aplicarea urgentă a directivei privind plăţile întârziate. La nivelul UE, până în 2012 toate statele vor fi obligate să-şi plătească datoriile în termen de 30 de zile. În acest moment, această aplicare este pentru România cu atât mai importantă cu cât a ajuns sa aibă arierate în valoare de peste 2 miliarde de euro.



Prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu

• În premieră, s-a abordat serios la nivel european problema legată de profesionalizarea managementului din IMM-uri. “O cauză pentru care IMM-urile au suportat atât de greu criza a fost aceea că în acest sector managementul nu este profesionist. UE recomandă ca managerii să primească o pregătire corespunzătoare în management pentru a avea capacitate, competenţe sporite pentru rezolvarea problemelor economice, ecologice, tehnice şi sociale. Nu putem fi competitivi dacă nu avem întreprinzători bine pregătiţi. În acest context CNIPMMR, împreună cu ASE şi Anglia Ruskin University Cambridge va înfiinţa în România, în cadrul programului ANTREMAN, o Şcolă de Studii Antreprenoriale şi Manageriale după cel mai bun model din Marea Britanie. Proiectul are în vedere adaptarea celor mai bune practici de la Cambridge la specificul economiei româneşti. 150 de întreprinzători români vor fi pregătiţi de specialişti englezi, iar la sfârşit estimăm că 85% din aceştia vor face şi firme”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.


Promovarea de practici prin care subcontractanţii să fie plătiţi în mod direct de autorităţile publice, în condiţiile în care majoritatea marilor proiecte de investiţii din România este luat de către străini şi subcontractată firmelor din România, care, în numeroase situaţii, ajung să nu-şi mai primească cota corespunzătoare.


Aplicate rapid şi corect, recomandările mediului de afaceri european, de sprijinire a IMM-urilor şi a întreprinzătorilor, ar putea oferi Românei o cale de ieşire din criza financiară. În plus, IMM-urile puternice pot ajuta la atenuarea problemelor sociale şi de mediu. Din orice unghi ai privi, importanţa acordată IMM-urilor ar trebui să fie una de prim rang, mai ales că cea mai mare parte a cifrei de afaceri a României şi 60% din numărul total al locurilor de muncă sunt generate de acest sector.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite