Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Banca Transilvania vrea să crească prin IT

17 Februarie 2011




Leontin Toderici, Director Executiv Operaţiuni Banca Transilvania


Banca Transilvania (BT) a anunţat în luna ianuarie că a ales Oracle Flexcube Universal Banking pentru sistemul său de core-banking. Firma locală Trend Import-Export a avut un rol important în colaborarea Oracle cu Banca Transilvania pentru selectarea Flexcube, pornind şi de la relaţiile de succes anterioare, în procesul de implementare a Oracle Exadata Machine V2. Leontin Toderici, Director Executiv Operaţiuni Banca Transilvania, a vorbit revistei Market Watch despre soluţia aleasă, Exadata şi strategia IT a BT pentru următorii ani.

Care au fost motivele pentru care BT a achiziţionat o altă soluţie pentru sistemul său de core-banking?

Răspunsul este simplu: creşterea Băncii Transilvania. Noul sistem de core-banking, Oracle Flexcube, de la Oracle, a fost achiziţionat pentru că avem un număr tot mai mare de clienţi, de conturi şi operaţiuni. Toate acestea au generat nevoia de a avea o platformă de core-banking integrată şi eficientă, bazată pe tehnologii de ultimă generaţie. Iar Oracle, liderul mondial în furnizarea de servicii şi produse pentru industria serviciilor finanicare, a venit cu soluţia cea mai potrivită pentru noi, ca bancă, răspunzând foarte bine cerinţelor noastre. Oracle a venit, de asemenea, cu inovaţie, deschidere, expertiză şi experienţă.


Care a fost soluţia înlocuită?

În prezent, Banca Transilvania foloseşte o soluţie informatică performantă, recunoscută internaţional, furnizată de compania engleză Misys, furnizor de soluţii IT pentru industria bancară. Dar am explorat alternative. Decizia de a colabora cu Oracle pentru cel mai important proiect al Băncii Transilvania pentru 2011, adică implementarea sistemului nostru de core-ban-king, a avut la bază parteneriatul pe care noi îl aveam deja cu Oracle. În 2010 am achiziţionat, tot de la această companie, sistemul integrat Exadata Database Machine Versiunea 2, Banca Transilvania devenind astfel prima bancă din lume care beneficiază de cel mai rapid server privind stocarea şi consolidarea bazelor de date, respectiv procesarea de tranzacţii online.


Cum va ajuta noul sistem banca să se menţină printre primele bănci din România?

Pentru Banca Transilvania, achiziţionarea sistemului Oracle Flexcube este, cu siguranţă, o investiţie în calitate, care va susţine creşterea noastră, pe toate palierele. Este un nou know–how, un nou model de a face business, ambele aduse de noua tehnologie. Operaţional, noul sistem va putea susţine pentru Banca Transilvania o creştere operaţională de două cifre pe an, ne permite să creştem şi mai rapid oferta de servicii şi produse, printr-o simplă parametrizare, dar şi diversificare a operaţiunilor prin canale electronice. În mod evident, avantajele Băncii Transilvania, folosind Oracle Flexcube, ţin, de asemenea, de rapiditate, mărirea bazei de clienţi şi, foarte important, susţinerea inovaţiei.


Care sunt etapele de implementare ale sistemului de core-banking?

Startul implementării a fost dat în luna ianuarie a acestui an. Avem o echipă dedicată, formată atât din angajaţi ai băncii noastre, cât şi de la Oracle, care lucrează împreună. A fost parcursă deja etapa de pregătire preliminară, pentru familiarizarea echipei de implementare cu noile concepte şi noile facilităţi ale aplicaţiei. Aceasta este urmată de etapa de pregătire a specificaţiilor pentru produse şi servicii existente în portofoliul Băncii Transilvania, în care vom identifica şi nevoile de customizare. Următorul pas este etapa de pregătire în detaliu a echipei de implementare, în care vom avea, în paralel, trei task-uri în desfăşurare: customizarea de către Oracle, în centrul propriu de dezvoltare, conversia datelor în cadrul BT şi parametrizarea produselor băncii noastre conform specificaţiilor. O altă etapă, la fel de importantă, este acceptanţa de către useri, pregătirea angajaţilor pentru migrarea live şi, în final, migrarea propriu-zisă.


Cum vor fi alocate responsabilităţile partenerilor implicaţi în proiect?

Ţinând cont de experienţa Băncii Transilvania, mai exact a echipei de proiect, care a fost implicată şi în implementarea soluţiei pe care o avem în prezent, dar şi a proiectelor din ultimii ani, trecerea la soluţia Oracle Flexcube se va face atât de către echipa BT, cât şi de cea de la Oracle.


Când estimaţi că noul sistem de core-banking va fi gata să intre în funcţiune la capacitatea maximă?

Estimarea noastră este că întregul proces de implementare va dura aproximativ 18 luni, deci vorbim de o perioadă optimă, având în vedere complexitatea proiectului. Un termen mai sigur îl vom cunoaşte după ce sunt identificate nevoile de customizare, în etapa aferentă.


Achiziţia Exadata de acum doi ani avea nevoie de o schimbare a sistemului de core-banking?

Cele două sunt independente, deci nu au legătură, dar prezintă avantajul că noua soluţie de core-banking este certificată pentru a putea rula pe o maşină Exadata.


Care au fost motivele pentru care BT a decis să achiziţioneze Exadata?


Exadata Database Machine Versiunea 2 este, aşa cum spuneam, cel mai rapid server pe plan mondial. Vorbim aici atât de stocarea de date, procesarea de tranzacţii online, cât şi de consolidarea bazelor de date. Prin urmare, această infrastructură îi permite băncii să-şi servească într-un timp mai scurt clienţii, să susţină constant inovaţia şi să asigure servicii performante. Exadata ne permite un acces de 30 de ori mai rapid la informaţiile de business, ceea ce înseamnă decizii şi mai rapide, precum şi o segmentare mai detaliată a bazei de date.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite