Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

G12, un DSLR în corp de compactă

17 Februarie 2011




Prima impresie când iei contact cu un Canon din seria G este că nu are nicio legătură cu modelele din gama PowerShot. În primul rând că look-ul retro, sobru nu aduce deloc cu tiparul clasic al aparatelor din clasa Point&Shoot. Apoi, producătorii japonezii par a fi avut ca obiectiv principal să înghesuie pe o carcasă de „compactă“ tot ce oferă un aparat din gama DSLR. Şi chiar au reuşit! Ce-i drept, rezultatul este uşor derutant pentru un amator obişnuit cu design-ul clasic al compactelor de la Canon. Motiv pentru care luarea în folosinţă a unui aparat precum Canon G12 (cel mai recent model din această serie) necesită ceva antrenament. Dar odată depăşit acest impas, greu să-i mai dai drumul din mână!


După câteva zile de tras cu Canon G12 mi-e greu să spun ce mi-a plăcut cel mai mult la aparatul acesta. Pentru că sunt prea multe. Încerc totuşi, într-o ordine aleatorie: Faptul că trage RAW. Că, în plus faţă de G11, au adăugat frontal o rotiţă care permite reglajul diafragmei şi al timpului de expunere („DSLR like“). Că există rotiţe de control care permit selectarea rapidă a ISO-ului şi ajustarea expunerii. Că are display rabatabil. Că acumulatorul oferă o autonomie mai mult decât satisfăcătoare. Că ştie să facă bracketing şi se descurcă cu HDR-ul. Că filmează HD. Iar la nivelul meu de amator calitatea imaginilor este excelentă (în limita unui IDO decent).


Ce mi-a plăcut mai puţine ţine, inerent, de ergonomia aparatului. Că vizorul este prea mic, comenzile – prea înghesuite, rotiţa de zoom – liliputană etc. (Ce-i drept, la nominalizarea acestor „minusuri“ pur subiective au contribuit semnificativ temperaturile sub -50 Celsius din dimineţile când l-am luat la teste „outdoor“.) Cred însă că e ca şi cum aş avea pretenţii de limuzină de la un automobil de talia unui Matiz. Tentaţia comparaţiei persistă pentru că G12 are dotări de DSLR (dar şi preţ de DSLR entry level), într-un body de PowerShot. Un PowerShot High End însă!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite