Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

86% din romani considera ca procesarea datelor personale prezinta riscuri

17 Februarie 2011



Nokia Siemens Solutions a prezentat astazi rezultatele sondajului anual privind protectia datelor personale. Sondajul este realizat in ultimul trimestru din 2010, in 18 tari, dintre care 5 europene (inclusiv Romania). In Romania au fost intervievati 1.041 de respondenti, cu varste intre 14 si 64 de ani, detinatori si utilizatori de telefoane mobile.



Doi din trei romani considera ca le este imposibil sa controleze circulatia datelor personale. Conform studiului, datele personale ale utilizatorilor de telefonie mobila si internet, care includ nume, fotografii si ocupatia, sunt din ce in ce mai mult privite ca avand un grad ridicat de sensibilitate si necesitand o protectie mai mare. Utilizatorii doresc sa isi protejeze viata privata si sa se aplice pedepse mai aspre pentru infractiunileprivitoare la utilizarea neautorizata a acestora*(85% din respondenti).


70% dintre romani sunt ingrijorati ca datele lor vor fi vandute unor terti, pentru a fi utilizate in campanii promotionale, dar in acelasi timp doua treimi din utilizatori se declara de acord cu utilizarea acestora pentru a primi oferte personalizate de la companiile cu care dejaau contact (media europeana este de 40%). Aceleasi companii beneficiaza de o incredere ridicata din partea a 70% din utilizatori, privitor la prelucrarea datelor personale (media europeana este de 57%), in timp ce 87% din utilizatori sunt selectivi in privinta celor cu care impartasesc informatiile.


Operatorii de telecomunicatii se afla pe primul loc in privinta increderii


Furnizorii de internet fix si telefonie (fixa si mobila) se bucura de cel mai ridicat nivel de incredere, primind intre 6,4-6,8 puncte (pe o scara de la 1 la 10), in timp ce comunitatile online si administratia publica au un nivel scazut de incredere (intre 4,5-5 puncte). Motivele neincrederii in site-urile de socializare sunt imposibilitatea de a afla in timp util schimbarea politicii de confidentialitate a datelor si relativa dificultate in stergerea definitiva a conturilor. Paradoxal, romanii nu sunt atat de ingrijorati in privinta adreselor de e-mail, a profilului, statusului, a datelor civile, intereselor sau a tipului de terminal utilizat, cat mai ales de posibilitatea altor utilizatori de a le afla situatia financiara, adresa, locatia sau numarul de telefon. Aceste motive fac ca romanii sa restrictioneze accesul la pozele personale sau adresa de domiciliu.


In urma studiului au fost identificate 3 tipologii de utilizatori:
Tematori: sunt persoane mai in varsta, cu studii superioare, intelectuali, utilizeaza in general internetul de la puncte fixe (desktop), au un traffic redus pe site-urile de socializare si venituri putin peste medie.
Selectivi: sunt persoane familiarizate cu internetul, fac plati online regulat, au conturi pe site-urile de socializare, functii medii si venituri peste medie
Neimplicati: sunt tineri, foarte activi in comunitatile online, utilizeaza des platile online, cu studii si venituri medii
Procentajul utilizatorilor este repartizat, estimativ, astfel in Romania:
- 75% sunt selectivi (50% in Europa)
- 17% sunt tematori (32% in Europa)
- 8% sunt neimplicati (18% in Europa)

Dragos Chivu
, Country Director al Nokia Siemens Networks Romania, afirma ca implicarea furnizorilor de comunicatii ar trebui sa fie mai ridicata, acestia putand actiona ca un broker de incredere, indeosebi in privinta confidentialitatii si securitatii datelor si tranzactiilor.
In acest scop, Nokia Siemens Networks ofera platforma IDM (Identity Management), care inglobeaza si gestioneaza toate conturile unui utilizator, inclusiv datele de identificare ale cardului bancar. Aplicatia deserveste circa 1 miliard de utilizatori la nivel global, afiseaza ultimele informatii online despre utilizator si este structurata pe o baza de date tip X500 (una dintre cele mai sigure). Nokia Siemens Networks mizeaza pentru garantarea securitatii datelor si pe cele 170 de proiecte de securitate implementate in 170 de tari, precum si cele peste 300 de certificate in securitate, conform declaratiilor lui Bogdan Prelipcean, Solution Manager.


*Prelucrarea si stocarea datelor personale este reglementata in Romania prin Legea 238/2009.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite