Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Finantari pentru IMM-uri, prin JEREMIE

17 Februarie 2011



Fondul European de Investitii (FEI) a semnat cu Banca Comerciala Romana si Raiffeisen Bank doua acorduri de garantare in cadrul initiativei JEREMIE, care vor permite celor doua banci sa acorde imprumuturi noi in valoare de pana la 315 milioane de euro intreprinderilor mici si mijlocii din Romania.


Urmare a celor doua acorduri, Banca Comerciala Romana si Raiffeisen Bank vor oferi finantari in conditii preferentiale unei game largi de intreprinderi mici si mijlocii romanesti care doresc sa investeasca sau sa isi extinda afacerea. Pentru o perioada de doi ani, IMM-urile din toata tara vor putea accesa credite garantate prin initiativa JEREMIE, cu maturitati de pana la 6 ani.
Noutatea acestui nou tip de creditare este ca se elimina practic garantiile pe care trebuie sa le aduca IMM-urile. Insa acest lucru este valabil doar in cazul unor afaceri solide, cu un business case viabil si cu un istoric de plata pozitiv, au precizat oficialii celor doua banci.



Conform lui Dominic Bruynseels, Chief Executive al BCR, 40% din totalul finantarilor acordate IMM-urilor din Romania sunt date de BCR.
„Estimam ca fondurile vor fi alocate in felul urmator: 20% clienti micro, 20% start-up-uri si 60% pentru proiecte pe termen lung. Ceea ce e foarte important este sa existe finantari viabile. In ceea ce priveste costurile noilor produse de creditare oferite de BCR, acestea vor fi cu 1-2% mai ieftine decat costurile obisnuite cu creditarea. Din martie, aceste finantari vor fi disponibile prin BCR”, a declarat Dominic Bruynseels.


Raiffeisen Bank are in portofoliu aproape 100.000 de IMM-uri. Conform CEO-ului Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, un credit in lei oferit unui IMM de banca pe care o conduce poate fi cu pana la 4% mai ieftin decat un credit clasic. In ceea ce priveste creditele in euro, acestea pot fi mai ieftine cu pana la 2%.
„Cam in trei saptamani vom fi gata cu produsul in sine. Ar fi mai mult mai bine daca am stimula creditele in lei. Pentru afacerile locale care au iesit din criza in acest an este timpul potrivit pentru a investi, prin urmare acordul de garantare din cadrul initiativei JEREMIE va oferi clientilor nostri posibilitati noi de dezvoltare”, a spus Steven van Groningen, Chief Executive Officer al Raiffeisen Bank.


JEREMIE (acronim pentru „Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises” sau „Resurse europene comune pentru intreprinderi de la micro la medii”) este o initiativa comuna a Directiei Generale Politici Regionale a Comisiei Europene si a Grupului Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana, in cadrul perioadei de programare a Fondurilor Structurale 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre si Regiunilor sa dedice resurse nationale si din fondurile structurale pentru a crea fonduri de participare („holding funds”) care sa poata finanta IMM-uri intr-un mod flexibil si inovator.


Principala misiune a FEI este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc si garantare specifice acestui segment de piata. FEI a investit peste 4,3 miliarde de euro in peste 300 de fonduri de private equity, fiind líder in Europa in acest sector, mai ales datorita investitiilor in segmentele high-tech si early-stage. De asemenea, FEI a angajat garantii in valoare totala de peste 13,5 miliarde de euro in aproximativ 160 de operatiuni, fiind un jucator european major in domeniul garantiilor pentru IMM-uri si in cel al garantiilor pentru microfinantare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite