Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tot mai multi cetateni europeni beneficiaza de servicii publice online

28 Februarie 2011



Conform celui de-al nouălea Raport de analiză comparativă privind e-Guvernarea, publicat in februarie 2011, tot mai mulţi cetăţeni din Uniunea Europeană au acum acces la servicii publice online.
În medie, disponibilitatea online a serviciilor publice în Uniunea Europeană a crescut de la 69% la 82% din 2009 până în 2010. Creşterea numărului de servicii publice disponibile online înseamnă costuri reduse pentru administraţiile publice şi mai puţină birocraţie pentru companii şi cetăţeni.


Raportul indică statele UE cu cele mai bune şi cu cele mai slabe rezultate în domeniu, concentrându-se asupra a două servicii publice esenţiale: „cum să-ţi găseşti un loc de muncă” şi „cum să înfiinţezi o societate comercială”. Administraţiile publice naţionale din Europa sunt pe drumul cel bun, însă mai există încă numeroase diferenţe între ţări. De asemenea, mai rămân încă multe de făcut în ceea ce priveşte adoptarea sistemului online de achiziţii publice. După cum se afirmă în Agenda digitală pentru Europa, Uniunea Europeană doreşte ca unul din doi cetăţeni şi patru din cinci companii să folosească serviciile e-Guvernare până în 2015. Rezultatele raportului oferă informaţii utile privind obiectivele Planului de acţiune privind e-Guvernarea, lansat de Comisie în decembrie 2010, care propune colaborarea cu autorităţile publice din statele membre pentru ca acestea să-şi lărgească şi să îşi îmbunătăţească gama de servicii pe care le oferă prin internet.


Peste 80% din serviciile publice de bază sunt disponibile online
La nivel european, disponibilitatea online a unei game de 20 servicii publice de bază, precum înmatricularea unei maşini, declaraţii fiscale sau înregistrarea unei noi firme, a atins 82% în 2010, în creştere pronunţată faţă de 2009, când nivelul era de 69%. Statele cu cele mai bune performanţe sunt Austria, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia şi Suedia, serviciile de bază fiind aici în întregime disponibile online. Bulgaria, Italia şi Letonia au înregistrat progrese importante în ultimul an în ceea ce priveşte disponibilitatea online a serviciilor publice. Raportul mai arată că serviciile adresate companiilor sunt într-un stadiu mai avansat decât cele adresate cetăţenilor.


Calitatea serviciilor
Raportul din acest an se concentrează asupra nevoilor şomerilor şi potenţialilor oameni de afaceri. Acesta analizează modul în care administraţiile publice reduc birocraţia şi oferă, într-o manieră simplificată, întreaga gamă de servicii publice necesare pentru a înfiinţa o firmă sau pentru a găsi un loc de muncă. Serviciile pot fi oferite prin intermediul unui portal online sau în mod automat. De exemplu, atunci când o firmă nou-înfiinţată face o cerere pentru un număr de identificare fiscală, aceasta primeşte în mod automat şi un număr TVA. Conform raportului, Austria, Danemarca, Estonia, Irlanda, Suedia şi Regatul Unit oferă 55% din serviciile necesare pentru a înfiinţa o companie prin intermediul unui portal special sau în mod automat. În schimb, doar 46% din serviciile utile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sunt oferite prin intermediul unui portal specializat.


Sistemul electronic de achiziţii publice (eProcurement)
Deşi 70% din autorităţile publice au început să utilizeze sistemul electronic de achiziţii publice, gradul redus de utilizare a acestuia (care, conform celor mai optimiste estimări, nu reprezintă decât 5% din totalul achiziţiilor publice) nu permite obţinerea unor beneficii majore. Dacă sistemul electronic de achiziţii publice ar fi disponibil în totalitate şi utilizat pe scară mai largă, costul achiziţiilor publice ar putea fi redus cu peste 30%.
Cu cât municipalităţile sunt mai mici, cu atât serviciile online sunt mai puţine


Pentru prima oară, raportul analizează şi dimensiunea regională şi locală a serviciilor publice online şi subliniază o serie de diferenţe substanţiale între ţări. În ceea ce priveşte serviciile oferite în principal la nivel local, municipalităţile mici oferă de două ori mai puţine servicii publice online decât municipalităţile mari. De exemplu, dacă site-urile internet ale unor municipalităţi sau oraşe mici oferă informaţii privind procedura de solicitare a unei copii a certificatului de naştere, site-urile internet ale oraşelor mari oferă inclusiv posibilitatea descărcării formularelor necesare. Explicaţia ar putea fi că administraţiile locale şi cetăţenii din oraşele mai mici preferă contactele directe sau alte metode mai tradiţionale, sau că administraţiile mici dispun de mijloace reduse (strategie, finanţare, competenţe), care nu le permit să ofere servicii online.
Comisia Europeană va continua să monitorizeze dezvoltarea serviciilor publice online pe teritoriul european şi, prin intermediul Planului de acţiune pentru e-Guvernare, va colabora cu autorităţile publice din statele membre pentru a extinde şi a îmbunătăţi gama de servicii oferite prin intermediul internetului.


Context
În fiecare an, începând cu 2001, Comisia publică un Raport de analiză comparativă privind e-Guvernarea pe teritoriul UE. Obiectivul studiului este de a evalua diferitele ţări europene, pentru a compara progresele obţinute şi pentru a face schimb de experienţă cu privire la cele mai bune practici. Au fost analizate peste 10.000 de site-uri internet din cele 27 state membre ale UE, plus Croaţia, Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia.


Evaluarea ţine seama de 12 servicii online de bază pentru cetăţeni: impozitul pe venit, căutarea unui loc de muncă, prestaţii de securitate socială, documente personale, înmatricularea autovehiculelor, cereri pentru autorizaţii de construcţie, declaraţii de poliţie, biblioteci publice, certificate de naştere şi căsătorie, înscrierea la studii superioare, notificarea schimbărilor de domiciliu, servicii legate de sănătate şi opt servicii publice online pentru companii - contribuţii sociale pentru angajaţi, impozitul pe profit, TVA, înregistrarea unei noi societăţi comerciale, furnizarea de date oficiilor statistice, declaraţii vamale, autorizaţii de mediu, achiziţii publice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite