Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Private cloud“, o schimbare majoră în modul de operare a tehnologiei

26 Martie 2011




Gabriel Nicolaescu,
Server and Tools Business Group Lead Microsoft România


Pentru Microsoft, cloud computing înseamnă simplu: „IT consumat ca serviciu“ şi garantat printr-un SLA. În versiunea sa privată, adoptarea acestui concept reprezintă o schimbare majoră în modul de operare a infrastructurii IT, schimbare care va oferi companiilor un plus de eficienţă şi agilitatea necesară reacţiei la schimbarile mediului de afaceri.

Cu două înţelesuri distincte, cloud computing reprezintă atât orice servicii IT consumate prin Internet în timp real, cât şi tehnologia şi arhitectura necesare livrării acestora. În mod obişnuit, cloud computing este împărţit în trei categorii: IaaS (Infrastructură ca serviciu, oferă un mod flexibil de a crea, utiliza şi administra un mediu IT virtualizat), PaaS (Platformă ca serviciu, permite automatizarea) şi SaaS (Software ca serviciu, acces la funcţionalităţi ce oferă valoare de business pentru clienţi). Din punct de vedere al accesării acestor servicii, infrastructura de tip cloud poate fi publică (accesibilă oricui prin Internet), privată (accesibilă doar în interiorul companiei) sau hibridă (o combinaţie între cele două).


O etapă superioară în dezvoltarea acestui model de business este obţinerea capacităţii de a muta fără efort deosebit un serviciu IT dintr-un cloud privat într-unul public şi invers, un nivel ridicat de flexibilitate pe care o companie îl poate obţine prin cloud computing în operarea IT-ului. „Cloud computing va oferi clienţilor opţiunea unei decizii majore din punct de vedere financiar, să investească în infrastructură sau să o externalizeze, însă cu păstrarea aceluiaşi set de aplicaţii şi funcţionalităţi. Deoarece contează doar SLA-ul (Service Level Agreement) şi nu modul de livrare al IT-lui, flexibilitatea va fi maximă. Opţiunea de a rula IT-ul în public sau private cloud este o promisiune prin care Microsoft se diferenţiază de alţi furnizori de tehnologie care oferă fie opţiuni de tip SaaS, fie IaaS, fie implementări on-premises“, consideră Gabriel Nicolaescu, Server and Tools Business Group Lead Microsoft România.


Virtualizarea, primul pas către private cloud

Până recent, majoritatea organizaţiilor rulau aplicaţiile direct de pe un server fizic, ceea ce inducea un grad foarte scăzut de utilizare. Din acest motiv, apariţia virtualizării a avut un impact pozitiv în lumea IT şi astfel s-a ajuns la rularea unor aplicaţii multiple, pe multiple maşini virtuale, toate consolidate pe un singur server fizic. Acest nivel de abstractizare a adus o creştere masivă de utilizare a serverelor şi reduceri importante de costuri, iar virtualizarea a devenit o tehnologie foarte apreciată. Pe de altă parte, virtualizarea induce un nivel crescut de complexitate în administrare, pe care însă o elimină tehnologia IaaS. IaaS permite automatizarea operaţiunilor de instalare, administrare şi monitorizare a maşinilor virtuale, ceea ce înseamnă o reducere suplimentară a costurilor. Trebuie menţionat însă că nu orice infrastructură virtualizată înseamnă „private cloud“, diferenţa dintre cele două etape fiind făcută de adoptarea sau nu a unor soluţii de management şi automatizare.


Produse Microsoft pentru private cloud

IT-ul tradiţional este departe de conceptul de private cloud. Pentru atingerea acestei stări de fapt este nevoie de o serie de componente: virtualizare, automatizare, precum şi de alte capabilităţi tehnologice. În mod curent, lista de produse Microsoft destinate adoptării private cloud cuprinde o gamă extinsă de produse, cele mai importante dintre acestea fiind:


• Windows Server Enterprise/DataCenter Edition
• Microsoft System Center Virtual Machine Manager
• Microsoft System Center Configuration Manager
• Microsoft System Center Operation Manager
• Microsoft System Center Service Manager
• Opalis


Produsele menţionate mai sus, dedicate adoptării private cloud, existau în portofoliul Microsoft şi anterior. Noutăţile constau într-o schimbare fundamentală a conceptelor precum şi în lansarea unui set de bune practici (PrivateCloud Guidelines) şi a unor instrumente software gratuite (Microsoft Data CenterToolKit, Microsoft SelfService Portal 2.0), care uşurează efortul de a ajunge la private cloud. „Adoptarea private cloud nu reprezintă o schimbare a tehnologiei actuale, în care multe companii au făcut deja investiţii, ci o schimbare a conceptelor şi a modului în care tehnologia este implementată si operată. Exigenţele cu care operăm tehnologiile vechi au crescut în adoptarea private cloud. De aceea, Microsoft a lansat un set de recomandări despre cum se pot configura şi implementa tehnologiile de management actuale pentru a fi conforme cu cele mai bune practici în operare, conform cu exigenţele Cloud Computing. Private cloud reprezintă un alt mod de a gândi infrastructura pentru a obţine un plus de eficienţă şi o scădere a costurilor. Astfel, tehnologia de datacenter Microsoft vine cu alte promisiuni, altă viziune şi schimbă direcţia în care ne îndreptăm cu versiunile viitoare“, afirmă Gabriel Nicolaescu.


Ce oferă private cloud?

Trecerea de la o arhitectură IT tradiţională la IaaS reprezintă o evoluţie considerabilă în modul în care companiile utilizează IT-ul. Această evoluţie se regăseşte în toate aspectele critice ale IT-ului: grad de utilizare, automatizare, administrare, flexibilitate, opţiuni de extindere etc. Din punct de vedere al beneficiilor, private cloud oferă o îmbunătăţire atât la nivel de IT prin atingerea unor capabilităţi ce ţin de: scalabilitatea şi elasticitatea infrastructurii, self-service, măsurare facilă a rezultatelor etc., dar şi la nivel de business, prin obţinerea unui grad ridicat de agilitate, ceea ce reprezintă capacitatea unei organizaţii de a se configura uşor şi a răspunde imediat la schimbări. „O infrastructură tip private cloud va putea livra în cadrul unei companii servicii IT cu un maxim de disponibilitate, va putea tranfera costuri de investiţii în costuri operaţionale, va asigura reducerea considerabilă a acestora şi va permite obţinerea unui nivel ridicat de agilitate IT. Prin private cloud, IT-ul poate pune rapid la dispoziţia business-ului instrumentele de care are nevoie pentru începerea unui proiect nou, extinderea sau comprimarea activităţii, deschiderea unei unităţi noi, integrarea unei companii achiziţionate etc. Deşi mai greu de măsurat ca impact în profitul companiei, acest plus de agilitate reprezintă beneficiul cel mai important al adoptării private cloud, superior faţă de reducerea de costuri IT, deoarece stă la baza unei creşteri în viteza de reacţie a companiei la schimbare, ceea ce înseamnă competitivitate şi avans în faţa concurenţei“, consideră Gabriel Nicolaescu.


Beneficii astăzi

O parte dintre beneficiile oferite de cloud computing sunt promisiuni viitoare şi vor putea fi obţinute doar printr-o transformare completă a infrastructurii IT. Ce pot obţine însă concret clienţii care pornesc la drum alături de Microsoft într-un proiect private cloud?


În principal, este vorba despre o abordare coerentă şi de o platformă care permite un nivel ridicat de integrare, reutilizarea investiţiilor existente şi capacitatea de a administra tehnologii şi infrastructuri eterogene. De asemenea, un avantaj major faţă de competiţie îl reprezintă preţul. Spre exemplu, Microsoft susţine că un proiect private cloud pe tehnologie proprie costă,în medie, doar 1/3 din valoarea unui proiect similar derulat pe tehnologie VMware. Gabriel Nicolaescu afirmă că: „diferenţa majoră între Microsoft şi principalii competitori în spaţiul private cloud o reprezintă tehnologiile de management, care, în cazul Microsoft, acoperă o gamă mai extinsă de cerinţe şi au costuri mai mici. Putem reutiliza investiţiile existente şi putem trece de la IT tradiţional la private cloud cu aceiaşi oameni în departamentul IT şi aceleaşi tehnologii, fără a schimba fundamental ceea ce avem deja în datacenter, ci doar modul de operare.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite