Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ERP hostat, beneficiu sau risc?

26 Martie 2011



Ultimele studii pe care le-am citit despre piaţa globală de ERP arată că în 2010 proiectele de profil au durat şi au costat mai mult. Procentul proiectelor care s-au întins mai mult decât era planificat a crescut de la 35% la 61%, iar al celor care au costat mai mult decât era bugetat a ajuns de la 54% la 71%. Această „evoluţie” arată că majoritatea clientilor are aşteptări nerealiste de la o implementare ERP şi că probabil, reticenţa de a investi va creşte în viitor.

Pentru a reduce riscul indus de implementările ERP, prospecţii au la dispozitie două alternative: hostarea aplicaţiilor sau accesarea ERP-ului ca serviciu. Nu cred în succesul pe termen scurt al SaaS în România, din două motive: ERP-ul în sine nu este cea mai potrivită aplicaţie care să fie livrată într-o formă standardizată, iar piaţa locală încă nu este familiarizată cu acest concept. Mai mult, dimensiunea redusă a pieţei româneşti nu pare a fi mediul propice pentru un business de volum ca ERP în regim SaaS. O alternativă mai potrivită pare însă hostarea aplicaţiei ERP într-un centru de date, al furnizorului soluţiei sau al unui terţ. Hostarea oferă acces la o gamă completă de funţionalităţi, asemenea unei implementări obişnuite, însă aduce o serie de beneficii în termeni de costuri şi livrare.


Când se justifică hostarea?

Plec de la premiza că, în România, în majoritatea cazurilor, discuţiile client-furnizor au în vedere o implementare tradiţională on premises, iar elementul cheie al acestei discuţii îl reprezintă raportul funcţionalităţi versus costuri. Clientul vrea să crească funcţionalităţile şi să reducă preţul, iar furnizorul urmăreşte procesul invers. Hostarea soluţiei ar putea pune această discuţie pe alte baze şi ar trebui avută în vedere de clienţii care:


• Au un buget redus care nu le permite obţinerea tuturor funţionalităţilor dorite
• Nu vor să investească în infrastructură IT
• Nu au personalul IT care să gestioneze aplicaţia şi infrastructura
• Preferă să plătească lunar o singură factură pentru toate operaţiunile de mentenanţă (hardware + software + servicii)
• Nu au un business aşezat şi nici nu ştiu cum vor evolua pe termen de 2-3 ani
• Vor să reducă timpul de implementare
• Au locaţii multiple, dar nu au şi o reţea între acestea
• Au angajaţi care lucrează de acasă sau care schimbă frecvent locaţia.


Hostarea nu elimină costurile cu licenţele software şi serviciile de customizare a soluţiei şi, pentru că ERP-ul este o soluţie care trebuie să se muleze pe specificul activităţii clientului, aceste servicii sunt foarte necesare. Prin urmare, plata acestora se va face pe măsura derulării proiectului. Se elimină însă costurile cu infrastructura şi, cum valoarea însumată pentru: server, sistem de operare, stocare, securitate nu este neglijabilă, şi bugetul proiectului ar trebui să se reducă parţial. Important de reţinut însă că hostarea nu elimină complet costurile iniţiale ca în cazul SaaS, dar oferă o aplicaţie personalizată şi nu una standard. Dincolo de costuri, în economia proiectului achiziţia acestor elemente, instalarea şi configurarea lor sunt consumatoare de timp şi resurse. Astfel, sistemul poate intra în producţie mai repede şi poate genera beneficii peste estimări sau aşteptări. Mai trebuie precizat că hostarea este compatibilă cu accesul aplicaţiei printr-un client local şi nu limitează la utilizarea unui browser.


Există şi dubii

Evident există şi unele riscuri asociate hostării unei soluţii ERP. Unele pot fi eliminate printr-o atentă selecţie a furnizorului, iar altele prin stabilirea unui SLA (Service Level Agreement) mai ferm. Orice manager care se gândeşte la hostarea unei soluţii, nu doar ERP, sau primeşte o astfel de propunere ar trebui, înainte de zâmbetul produs de reducerea de costuri, să se gândească la următoarele aspecte:


• Ce poate face dacă furnizorul creşte considerabil valoarea lunară a serviciilor?
• Există şi costuri ascunse care trebuie plătite periodic?
• Ce se întâmplă dacă furnizorul dă faliment? (Au mai fost cazuri, deci se poate.)
• Ce deţine din ceea ce a plătit iniţial?


Am căutat pe web oferte pentru ERP în regim hostat şi, în mod surprinzător, nu am găsit prea multe, deşi am informaţii că mai mulţi furnizori au astfel de proiecte. Indiferent de răspunsurile posibile la întrebările de mai sus, hostarea este o alternativă la implementările tradiţionale şi lipsa bugetelor va determina tot mai multi clienţi şi furnizori să o aducă în discuţie. Cu atât mai mult, când în piaţă circulă poveşti neplăcute despre proiecte scăpate de sub control ca timp şi costuri, hostarea ar putea fi o soluţie de compromis.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite