Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA îmbunătăţeşte performanţele materialelor polimerice

26 Martie 2011



Având în vedere că materialele polimerice sunt utilizate în industria energetică şi, bineînţeles, în energetica nucleară pentru fabricarea de izolaţii electrice, amortizoare de vibraţii, membrane separatoare pentru circuitele de răcire, garnituri de etanşare pentru delimitarea zonelor cu risc de contaminare sau pentru agregatele generatoare de energie termică şi electrică, ICPE-CA a abordat printre direcţiile sale prioritare de cercetare şi aspecte legate de dezvoltarea şi îmbunătăţirea parametrilor materialelor polimerice.

În exploatarea instalaţiilor în care aceste materiale sunt utilizate, problema principală este legată de securitatea şi menţinerea constantă a calităţii nominale. Cauzele principale ale degradării accelerate a materialelor polimerice, şi implicit a limitării drastice a timpului de utilizare, sunt căldura, energia radiaţiilor, oxigenul şi, nu în ultimul rând, acţiunile directe ale solicitărilor mecanice, termice şi chimice.

Luând în considerare aceste aspecte, în laboratoarele ICPE-CA, cu ajutorul experienţei acumulate în decursul a cel puţin 20 de ani de activitate, s-au creat premisele dezvoltării acestor materiale prin aditivarea materialelor polimerice primare cu compuşi antioxidanţi, compuşi cu eficienţă ridicată în menţinerea integrităţii fizice şi chimice a materialului de bază.

„Soluţia dezvoltată de ICPE-CA se referă la introducerea în compoziţia produselor, încă din etapa de fabricaţie, a unor aditivi eficienţi, antioxidanţi specifici, care să blocheze pe un interval de timp cât mai lung procesul de îmbătrânire oxidativă. Concret, aceşti compuşi de stabilizare vor întârzia deprecierea materialului, ceea ce va conduce la o perioadă de garanţie mai lungă, în funcţie de eficienţa de stabilizare“, afirmă dr. Traian Zaharescu, CS grad1, ICPE-CA.

Materiale performante pentru industria nucleară şi cea alimentară

Ilustrarea acestui potenţial tehnologic dezvoltat de ICPE-CA este susţinută şi de ultimele realizări în domeniul îmbunătăţirii performanţelor funcţionale ale materialelor polimerice. Astfel, printr-un proiect derulat de ICPE-CA, în cadrul Programului Naţional de Inovare, a fost elaborată tehnologia de fabricaţie a unor repere importante pentru turbinele folosite în centralele nucleare (O ring-uri, membrane de etanşare, amortizoare) pe bază de elastomeri etilen-propilenici.


O ring-uri


În cadrul acestui proiect, printr-o colaborare cu ROSEAL S.A. Odorheiul Secuiesc, au fost omologate materiale polimerice modificate cu antioxidanţi fenolici eficienţi, care extind durata de viaţă a materialului de bază la circa 30 de ani, în condiţiile centralelor nucleare (doza tehnologică şi temperatura camerei) sau la 5-10 ani în condiţii de expunere maximă (temperatura mediului 500C şi doze de iradiere de 0,1-0,4 kGy/h).

Această performanţă poate fi extinsă şi în cazul multor altor aplicaţii în care mediul de utilizare a produselor polimerice este agresiv, în care deprecierea calităţilor funcţionale ale materialului are viteze de neacceptat. Prin aditivarea produsului polimeric de bază se asigură, implicit, o frecvenţă redusă a operaţiilor de întreţinere, fără a împieta siguranţa în exploatare.

Un al doilea exemplu de dezvoltare de materiale de înaltă performanţă realizate de ICPE-CA este obţinerea de folii de polietilenă aditivată cu antioxidanţi naturali (extracte din plante), cu implementare adecvată în industria ambalajelor pentru produsele alimentare.

Calitatea de compatibilitate perfectă între produsul de ambalare, care conţine antioxidanţi naturali, şi factorul uman este definită de acţiunile terapeutice ale extractelor naturale. În plus, aceşti antioxidanţi, pe lângă proprietatea de conservare a calităţii ambalajelor pe durate foarte lungi şi calitatea de promotori ai unei bune stări de sănătate, prezintă o activitate antioxidantă remarcabilă, chiar mai pronunţată decât antioxidanţii comerciali de sinteză analogi, după aplicarea operaţiei de sterilizare cu radiaţii ionizante (radiaţii gama sau electroni acceleraţi).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite