Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IDC Security Roadshow 2011 la Bucureşti

26 Martie 2011




Eduard Bodor


La Bucureşti s-a desfăşurat în 10 martie cea de-a 9-a ediţie locală a evenimentului IDC CEMA IT Security Roadshow. Tema ediţiei din acest an este „Win the Game: Beat IT Threats”. IT Security Roadshow se va desfăşura pe parcursul anului 2011 în 30 dintre cele mai importante oraşe din Europa Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa şi va oferi informaţii despre noi probleme de securitate, aducând în dezbatere subiecte precum schimbările economice globale asupra cheltuielilor de securitate în IT, riscuri şi conformitate, tendinţele de viitor sau nevoile critice şi provocările în domeniul securităţii IT.

Piaţa de securitate din România a devenit o importantă oportunitate de afaceri. Cu toate acestea, noile ameninţări de securitate şi tehnologiile apărute recent sunt doar câteva dintre realităţile pe care firmele au început să le înţeleagă şi să le accepte. În cadrul evenimentului au prezentat soluţii de securitate a datelor companiile Printec, Fortinet, Kaspersky, APC by Schneider România, Crucial Systems şi Microsoft, în timp ce Bogdan Manolea, reprezentantul APTI, a pus în discuţie ultimele proiecte legislative privind securizarea şi securitatea datelor personale.


Conform reprezentanţilor IDC 3/4 din bugetul de securitate al companiilor româneşti este cheltuit pe soluţii de bază (antivirus, anti-spam), cele mai importante ameninţări fiind considerate coruperea datelor, furtul de date personale şi viruşii. Un alt risc considerat major este „denial of service” ca urmare a unor atacuri informatice.


Kaspersky a anunţat că una din preocupările majore se regăseşte acum în zona internetului mobil, la acel moment fiind înregistrate peste 2.000 de semnături malware dedicate acestui segment, în timp ce chiar şi pe Android Market (platforma de aplicaţii pentru mobil a sistemului Android) a fost depistată o suită de aplicaţii infectate la începutul lunii martie. În acelaşi timp, a crescut şi numărul de aplicaţii malware de la 1 pe minut în 2006 la 1 pe secundă în 2011 (70.000 de semnături pe zi), în timp ce 99% dintre acestea îşi fac update constant.


Eduard Bodor de la APC by Schneider România a prezentat noile soluţii de securitate pentru centrele de date, incluzând „porţi” care permit accesul la rack pe bază de card sau web remote control. În acest moment cinci din data-centerele localizate în România beneficiază de soluţiile de securitate fizică (DCPI) ale Schneider, în timp ce numai câţiva clienţi din două data-centere au implementat şi accesul controlat la rack.


Securitate în domeniul financiar-bancar

Grigoris Dimitropoulos, Group Solutions Manager în cadrul Printec Group a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări privind securitatea datelor, în special în sistemul financiar-bancar. Astfel, cele mai importante vulnerabilităţi sunt considerate: ameninţările interne (angajaţii care pot utiliza date personale), fraudele (e-commerce) şi atacurile informatice (viruşi, viermi, troieni). Din aceste motive, echipamentele Printec (ATM) sunt prevăzute cu antivirus, sisteme de fraud detection (dacă un card nu este înregistrat la bancă sistemul semnalizează acest aspect şi banca vă sună pentru confirmarea utilizării), antiskimming (copiere/clonare de carduri), data loss prevention şi camere de supraveghere.


Referitor la proiectul implementat în sectorul 6 (plata taxelor la info-chioşc pe baza cărţii de identitate), Dimitropoulos îl consideră un proiect unic şi foarte sigur (tranzacţiile se fac utilizând tehnologiile GPRS/3G, care sunt considerate de top în S.U.A. la ora actuală) şi a menţionat că se poartă discuţii şi chiar s-au demarat proiecte de implementare şi în alte ţări.


„Cu sau fără constrângeri legislative, companiile din România trebuie să asigure securitatea datelor interne. În caz contrar, încrederea consumatorilor se pierde şi automat scade şi profitabilitatea afacerii în ansamblu. Directivele şi standardele europene vor trebui adoptate şi de către companiile din România în cel mai scurt timp, motiv pentru care vor fi necesare investiţii suplimentare în securitate”, a declarat Grigoris Dimitropoulos.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite