Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vrei miscare? Ia-ti 3G

11 Iunie 2005



In ultima luna, datorita unui concurs de imprejurari am devenit un utilizator intensiv de servicii 3G. Mi-am propus aici sa vorbesc mai putin despre videotelefonie si mai mult despre date. Am fost extrem de multumit de Internet-ul mobil si cred ca poate fi vectorul prin- cipal al promovarii acestei tehnologii. In esenta este vorba de un card wireless atasat la un port si o aplicatie dedicata, o combinatie care te dezleaga de birou. Marele avantaj este mobilitatea. Mi-am putut citi mail-urile de oriunde in Bucuresti, in masina, in salile de conferinte, in parc. Este o libertate care te face sa intelegi adevarata valoare a tehnologiei.


In afara ariei de acoperire 3G, care nu este foarte extinsa in acest moment, m-am folosit de GPRS, un fel de dial-up (6-7KB) dar care iti rezolva problemele. Aplicatia dedicata permite gestionarea tipului de conexiune (UMTS, GPRS, Wireless LAN, HotSpot etc.), alocarea unui client de email si a unui browser de Internet, care pot fi altele decat cele utilizate in mod curent in LAN-ul de la serviciu. De asemenea aplicatia permite expedierea de SMS-uri, ceea ce poate fi un avantaj avand in vedere utilitatea tastaturii.


Sunt disponibili si indicatori despre latimea de banda, viteza de upload si download precum si un contor de trafic. Nu este o conexiune dintre cele mai ieftine, iar traficul trebuie gestionat atent. Daca la un test costul nu este o problema trebuie insa stiut ca pretul unui abonament lunar cu 500MB trafic (WAP, WEB, SMS) este de 35 USD. Traficul suplimentar este de 0,30USD/MB. Daca nu descarcati filme sau multa muzica limita de trafic este mai mult decat suficienta pentru orice activitate timp de o luna.


Trebuie sa aveti in vedere scaderea autonomiei bateriei portabilului, iar aplicatia amintita mai sus ofera indicatii si din acest punct de vedere, atat pentru portabil cat si pentru telefonul mobil. Mi-a fost greu sa fac o evaluare concreta, sincer nici nu stiu cum as fi putut sa o fac, insa cred ca in cazul meu (Acer Aspire 1360, AMD Mobile Sempron) autonomia a scazut cu aproximativ 20 de minute, undeva in jur de 20 de minute.


Viteza de transfer nu a fost constanta si a depins foarte mult de locul in care am activat conexiunea. La marginea Bucurestiului semnalul a fost mai slab si de asemenea in interior, mai ales in cladirile cu structura de beton armat. Am ajuns punctual la o rata de tranfer de max 40 KB, care este aproape de limita retelei in acest moment (384 kbps), insa pe ansamblu rata obisnuita a fost 20-25 KB.


Card sau modem?
Avantajul cardului PCMCIA fata modemul EV-DO (conectare pe USBx) este ca are un slot dedicat si nu trebuie gasite diverse solutii atunci cand esti in miscare. Am vazut modemul lipit cu banda adeziva pe carcasa unui laptop si nu era cea mai fericita combinatie. Pe de alta parte card-ul te limiteaza la utilizarea pe portabil, fata de modem, ce poate fi folosit si pe un desktop, datorita conexiunii pe USB. La fel de bine insa poate fi folosit un telefon 3G ca modem, eu insa nu am folosit aceasta combinatie decat ocazional. S-ar putea ca aceasta varianta sa fie mai accesibila ca pret pentru navigare ocazionala pe web, sau exclusiv accesare e-mail.


Oricum, ca sa fac afirmatii corecte, 3G-ul este disponibil si pentru desktop-uri insa prin telefon si nu prin cardul de date.


Singurele nemultumiri au fost legate de acoperire, dar cred insa ca acestea nu pot fi decat temporare. Perioada aceasta mi-a amintit de incepurile GSM-ului, cand semnalul era slab in interiorul cladirilor, inexistent la metrou si prin zone rurale. Cresterea gradului de acoperire va determina insa o crestere proportionala a satisfactiilor aduse de aceste servicii.


Videotelefonia este in egala masura atractiva dar cred ca va avea mai mult succes in zona consumer. Am folosit atat telefoane Nokia cat si Motorola si Huawei. E placut sa te vezi cu interlocutorul, mai ales cand este o persoana apropiata, dar este o experienta de comunicare total diferita fata de telefonia clasica. Nemultumirea aici este mai mult legata de terminale, acumulatori si functii, insa serviciul este interesant si probabil este doar inceputul. Dupa lansarea roamingului cu Grecia si Italia, UK, Germania, Franta cred ca multi dintre romanii expatriati vor dori sa-si vada familiile. Cei cativa manageri pe care i-am intrebat despre aceste servicii au considat ca intra putin in intimitate dar uneori si-ar dori sa-si priveasca angajatii in ochi, la distanta fiind. Totusi cred ca pentru multi 3G-ul este asociat in acest moment doar cu videotelefonia, lucru gresit, dar care se va schimba rapid.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite