Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

AIPPIMM şi-a propus să formeze o nouă clasă antreprenorială

26 Martie 2011



Tinerii vor înfiinţa în acest an în jur de 3.000 de microîntreprinderi debutante în afaceri

În mai puţin de o lună de la lansarea Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tineri, peste 900 de societăţi cu răspundere limitată-debutante în afaceri, pe scurt SRL-D-uri, s-au înscris deja la Registrul Comerţului. Interesul foarte crescut al tinerilor de a porni o afacere şi de a beneficia prin acest program de cei maxim 10.000 de euro nerambursabili, fac ca bugetul alocat pentru finanţarea a doar 1.100 de microîntreprinderi să pară insuficient. În interviul acordat, Cristian Haiduc, preşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), a prezentat această imagine într-o lumină nouă şi a vorbit, totodată, şi despre celelalte programe ale Agenţiei, care încearcă să dea consistenţă pe termen lung antreprenoriatului românesc.



Cristian Haiduc


Dintre cele 7 programe pe care Agenţia le coordonează iese în evidenţă cel care sprijină tinerii întreprinzători…

Cel mai nou, şi, în acelaşi timp, cel mai de succes program pe care îl gestionăm este cel pus în mişcare de OUG 6/2011, prin care acordăm alocaţii financiare nerambursabile în valoare de până la 10.000 de euro tinerilor întreprinzători care nu au mai avut o afacere, dar doresc să înceapă una de la zero.


Sunt deja aproape 2.000 de tineri care şi-au rezervat nume pentru înfiinţarea de SRL-D-uri şi peste 900 de societăţi deja înscrise la Registrul Comerţului. Până la sfârşitul anului mă aştept să se înfiinţeze în jur de 3.000 de astfel de societăţi, o cifră bună pentru primul an de funcţionare a programului. Mult mai important este, însă, impactul investiţiei, câte locuri de muncă noi se vor crea, care va fi profitul acestor firme şi valoarea adăugată pe care o vor aduce. Acest program este gândit ca o investiţie inteligentă, atât din punct de vedere economic, prin recuperarea banilor în 2-3 ani, cât şi din punct de vedere al dezvoltării resurselor umane şi a formării noii clase antreprenoriale din România.


Cererea tinerilor pentru accesarea acestui program a depăşit cele mai optimiste aşteptări. Veţi suplimenta bugetul pentru a creşte numărul de SRL-D-uri şi a multiplica efectele economice pozitive?

Acest program are o parte de evaluare, se bazează pe întocmirea unui plan de afaceri şi primirea unui punctaj. Ca atare, nu toate firmele înregistrate vor primi finanţare.


În momentul în care se va depăşi numărul celor 1.100 de societăţi debutante, vom face un demers pentru majorarea bugetului, dar trebuie să subliniez că alocaţia de 10.000 de euro nu reprezintă singura facilitate oferită. Se pot accesa şi alte facilităţi, precum creditele garantate în proporţie de 80% de Fondul Naţional pentru Garantare şi în valoare de până la 80.000 de euro, scutirea acestor firme de plată a CAS pentru cel mult 4 angajaţi în limita salariului mediu brut lunar, scutirea de plată a taxelor de înmatriculare la Registrul Comerţului etc. Accesul la creditare pentru o societate nou înfiinţată este, în general, foarte dificil. Aportul unui astfel de credit din totalul valorii investiţiei poate fi mult mai semnificativ decât alocaţia financiară în sine.


În altă ordine de idei, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători ne-a semnalat că asociaţii de tineri întreprinzători din alte ţări europene şi-au manifestat interesul de a prelua ca model acest program, atractiv datorită simplităţii accesării sale: înscrierile se fac online de acasă şi este necesar un număr minim de documente, eliminându-se astfel birocraţia, suspiciunile, câştigându-se timp şi eficienţă. Cei care accesează programul nu se întâlnesc cu niciun funcţionar şi astfel nu există nervi, discuţii, corupţie. Aplicaţia a fost realizată de o firmă românească, costurile fiind foarte mici, de sub 15.000 de euro.


Care sunt celelalte programe prin care susţineţi dezvoltarea IMM-urilor româneşti?

Avem şi alte programe mai mici ca buget, dar interesante prin conţinut, prin ceea ce oferă. Programul START se adresează societăţilor comerciale care au până la doi ani vechime şi care doresc să-şi dezvolte activitatea. Acordăm cofinanţare de până la 70% în încercarea de a oferi suport pentru o a doua şansă în afaceri acelor întreprinzători care, deşi au mai avut o firmă şi au dat faliment sau au lichidat-o, au o anumită experienţă şi doresc în continuare să încerce să construiască un business. Bugetul acestui program este de 10 milioane de lei, iar alocaţia financiară nerambursabilă este de până la 100.000 lei. În aceste condiţii, de acest program vor beneficia doar în jur de 100 de societăţi comerciale, în principal cele care vor urma şi cursuri de formare antreprenorială prin programul complementar EMPRETEC. Desfăşurat în cele opt oficii teritoriale pe care le avem, programul este organizat de UNCTAD Geneva şi conceput la Harvard, fiind funcţional în multe ţări din lume. În esenţă, este un mini-MBA care durează nouă zile, toţi cei care l-au făcut spunând că le-a schimbat viaţa. Este gândit pentru cei care doresc să pornească o afacere sau să şi-o dezvolte pe cea existentă prin dezvoltarea aptitudinilor şi competenţelor antreprenoriale, care primesc cu această ocazie anumite repere şi sugestii pentru a-şi îmbunătăţi anumite aptitudini şi competenţe.


Programul este subvenţionat în proporţie de 80-90%, cursanţii plătind o sumă modică, de 1.000 de lei, fiindu-le asigurate toate condiţiile: materialul didactic, cazare, masă pe parcursul a 9 zile. În acest an, 240 de persoane vor urma aceste cursuri. La cerere, se mai pot organiza astfel de cursuri, dar, bineînţeles, la costuri mai mari. În 2012 vom încerca să dublăm numărul absolvenţilor.


Cât de important este pentru managerii şi angajaţii din IMM-uri să urmeze cursuri de formare, de îmbunătăţire profesională?

În România nu există o tradiţie, o educaţie antreprenorială, şi, de asemenea, o cultură antreprenorială foarte bine dezvoltată. Toate lucrurile bune se învaţă greu, cu sacrificii. Este foarte important ca, mai ales tinerii, să înveţe şi să facă afaceri la un nivel profesionist, să aibă planuri de afaceri, idei inovatoare, pe care să ştie să le pună în evidenţă, să ştie să acceseze creditele, fondurile de garantare, instrumentele de sprijinire a afacerilor.


Ce recomandări aveţi pentru manageri pentru a-şi face afacerea mai performantă?

Cred că este esenţial să aplice idei şi tehnologii inovative, să încerce să cucerească noi pieţe. Dacă vor reuşi să pună în aplicare aceste lucruri, IMM-urile vor prospera şi implicit economia românească.


Care este cel mai ambiţios obiectiv pe care Agenţia şi dumneavoastră vi-l propuneţi pe termen lung?

Unul dintre dezideratele noastre este de a juca un rol important în procesul de schimbare a structurii pe vârste a antreprenorilor, în aşa fel încât clasa antreprenorială să fie dominată de cei tineri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
cornea aurel marian
Inpreuna cu sotia am infiintat sc casa cornea srl-d si ma intereseaza si pe mine cursurile de formare antreprenoriala deoarece am mai participat la cursuri de vanzari si stiu cat de utile sunt. Poate participa oricine la aceste cursuri,si pana cand se fac inscrierile si unde?
02 Aprilie 2011, 03:03:11