Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Articolele cercetătorilor români vor intra mai repede în atenţia comunităţii ştiinţifice mondiale

26 Martie 2011



O platformă IT modernă accelerează deja valorificarea producţiei editoriale academice

Când auzim prima oară numele SCIPIO, primul gând ne duce la fostul general şi politician roman din timpul Războaielor Punice, unul dintre cei mai mari conducători militari ai lumii. Istoria recentă a adăugat o nouă semantică termenului, SCIPIO fiind de anul trecut acronimul de la Scientific Publishing & Information/Platforma Editorială Română, un sistem informatic conceput să crească vizibilitatea şi, implicit, valoarea articolelor publicate în revistele ştiinţifice din România. Asemenea precursorului său antic, noul strateg SCIPIO îşi propune să cucerească, să câştige teritorii. De data aceasta pe harta vastă şi complicată a producţiei editoriale ştiinţifice mondiale. Miza este creşterea numărului de citări internaţionale primite de cercetătorii români care publică în revistele autohtone şi, dintr-o perspectivă mai largă, punerea în valoare, prin publicare ştiinţifică, a rezultatelor cercetării universitare din România.


Platforma Editorială Română SCIPIO este accesibilă tuturor publicaţiilor ştiinţifice universitare (asociate unei şcoli doctorale, cu apariţie regulată) care doresc să beneficieze de funcţionalităţile sistemului. Până în acest moment s-au înregistrat 160 de publicaţii, dar Sorin Avram, coordonatorul pachetului de lucru „Capacitate editorială“, estimează că, până la sfârşitul anului, vor fi înregistrate aproximativ 500 de reviste ştiinţifice.



Sorin Avram

În cadrul Platformei se vor publica articolele ştiinţifice care au trecut printr-un proces de selecţie (de tip peer review) organizat de către redacţiile revistelor respective. Pentru o diseminare cât mai largă şi o creştere a gradului de vizibilitate a revistelor înregistrate, se doreşte publicarea atât a noilor ediţii, cât şi a arhivelor acestor reviste. Pe parcursul întregului flux publicaţional, începând de la recepţia manuscrisului, până la pregătirea şi obţinerea formei finale pentru tipar sau publicare online, utilizatorii beneficiază de suportul echipei SCIPIO.

La sfârşitul lunii februarie, pe Platforma Scipio erau deja înregistraţi 283 de utilizatori, reprezentând 160 de reviste ştiinţifice. În luna februarie 2011 au fost publicate 78 de noi articole, cu 28 de articole mai mult decât în luna ianuarie. Aceste informaţii au fost înregistrate în condiţiile în care majoritatea publicaţiilor ştiinţifice româneşti are o periodicitate mai mare de 3 luni.

Drepturi de acces şi limitări

Accesul pe Platforma SCIPIO este liber, de tip open access, articolele publicate în acest spaţiu putând fi citite în principiu, de către orice persoană care doreşte acest lucru.

Navigarea prin crearea unui cont de utilizator autentificat vă permite salvarea căutărilor realizate, primirea de notificări privind apariţiile de noi numere, de noi articole ale autorilor preferaţi, atragerea în corpul recenzenţilor unei reviste sau în bordul editorial al revistei etc.

Vizualizarea articolelor depinde de politica editorială adoptată de către fiecare revistă. Astfel, în cadrul Platformei se vor putea întâlni atât reviste ce au optat pentru modelul open-acces, în care accesul este gratuit, cât şi reviste pentru care există posibilitatea de achiziţie a articolelor individual şi/sau a unui abonament.

Principalele beneficii

Platforma Editorială Română este un sistem informatic performant care automatizează procesul editorial şi propune spre adoptare standardele internaţionale din domeniu. Obiectivul SCIPIO.ro este de a asigura revistelor ştiinţifice înregistrate mecanisme de creştere a vizibilităţii în spaţiul virtual şi a numărului de citări primite de cercetătorii români ce publică în revistele autohtone.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite