Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Noi distinctii pentru inventatoarea dispozitivului ce depisteaza cancerul

30 Martie 2011



Inventatoarea romanca Raluca-Ioana van Staden a castigat Special Diploma si Scientific Order Leonardo Da Vinci pentru Promovarea creativitatii din partea Forumului Inventatorilor Romani, iar, impreuna cu Jacobus Frederick van Staden, Marele Premiu al Universitatii Tehnice din Cluj la cea de-a IX-a editie a Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii – PRO INVENT ce s-a desfasurat in perioada 22- 25 martie la Cluj.

In competitie au fost prezenti 65 de participanti: universitati, institute, statiuni de cercetare, firme, asociatii ale inventatorilor si persoane fizice atat din tara cat si din Republica Moldova, Polonia si SUA. Acestia au prezentat spre jurizare peste 400 de lucrari din aproape toate domeniile de activitate.

Brevetul Ralucai van Staden este realizata impreuna cu sotul sau, Jacobus Frederick van Staden si se refera la un nou tip de senzor: DOT senzor enantioselectiv care va ajuta industria farmaceutica la testarea medicamentelor chirale cum ar fi ketoprofen, ibuprofen, captopril dar si la diagnosticarea corecta a unor boli cum ar fi hepatita, cancerul etc. Brevetul este rezultatul cercetarilor finantate 100% in cadrul programului PNII, Idei din cadrul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii si Inovarii (UEFISCDI).



Marele Premiu al Universitatii Tehnice din Cluj ma onoreaza. Este una dintre cele mai importante distinctii obtinute pe taram romanesc. DOT senzorul enantioselectiv prezentat are aplicatii in industria farmaceutica si in analiza clinica”, a declarat cu prilejul decernarii premiului Raluca-Ioana van Staden.



Scurta biografie Raluca van Staden

Raluca Van Staden este o cercetatoare si inventatoare de origine romana care, impreuna cu Jakobus Frederick van Staden, a inventat un dispozitiv ce depisteaza cancerul in doar 6 minute. Inventia consta intr-un nou tip de senzor, care poate fi utilizat la detectarea cancerului, direct din proba de sange. In aceasta faza s-au facut teste pentru patru tipuri de cancer: cancer de san, cancer de ovare, cancer gastrointestinal si cancer de prostata.

•intre 1992 si 1997 a fost preparator si apoi asistent la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti, la catedra de Chimie Analitica
•intre 1998 si 2001 a fost postdoctorand la Universitatea din Pretoria, bursiera a acestei universitati
•intre 2002 si 2006 a lucrat in Universitatea din Pretoria ca senior lector si conferentiar
•in prezent lucreaza ca cercetator in Romania in cadrul Institutului National de Cercetare pentru Electrochimie si Materie
Premii
•A castigat, in anul 2010 Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator. Acest premiu i-a fost oferit in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva.
•Premiul II la sectiunea Cercetatorul anului, Gala Premiilor in educatie 2009, oferit de catre fundatia Dinu Patriciu
•Premiul pentru activitatea de inventica oferit de ANCS, 2010.
•Premiul 10 pentru Romania, sectiunea Cercetare, 2010
•Premiul Radio Romania Cultural, sectiunea Stiinta
•Premiul Femeia Anului 2010 oferit de revista Avantaje si Avon
•Premiul pentru Medicina si Cercetare in cadrul Galei Femeilor de Succes
•Premiul Omul Anului 2010 oferit de ziarul Argesul, Pitesti





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite