Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Programul Biblionet a conectat la internet 800 de biblioteci

11 Aprilie 2011



Bibliotecile publice pot ajunge în mod direct la cetăţenii ce au nevoie de serviciile de e-guvernare şi la comunitățile izolate din mediul rural, conectând milioane de români la oportunităţi educaţionale, economice sau sociale oferite online.
În contextul în care doar 35% dintre români au acces permanent la internet si pe măsură ce autoritatile extind dialogul cu cetatenii prin intermediul serviciilor de e-guvernare, numeroase comunitati din mediul rural beneficiază, prin intermediul programului Biblionet, de tehnologia disponibilă de acum gratuit în bibliotecile publice.


Cele 2.933 de biblioteci publice din România pot oferi cetatenilor acces la informatie la o scară natională. Până astăzi, prin intermediul programului Biblionet aproape 800 de biblioteci au fost dotate cu 3.800 de calculatoare cu acces public la internet si peste 1.190 de bibliotecari au fost instruiti în folosirea resurselor electronice. Conform Doinei Popa, Presedinta Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România, 80% din cele 800 de biblioteci sunt in zonele rurale.
Bibliotecile publice oferă de acum prin intermediul programului Biblionet acces gratuit la internet si bibliotecari instruiti ce pot contribui la cresterea gradului de alfabetizare în folosirea calculatoarelor si de accesare a informatiilor. Potrivit unui sondaj Biblionet, 33% dintre respondenti au afirmat că au intrat pentru prima dată pe internet prin intermediul noului serviciu oferit de bibliotecă si 80% au declarat că au reusit să rezolve o problemă personală/profesională folosind calculatoarele disponibile în spatiul bibliotecilor. Doar 411 calculatore în cele 2.933 de biblioteci publice din România erau conectate la internet în 2008, când s-a dat startul programului pilot Biblionet.



„Biblioteca publică, în special în zonele rurale, este de cele mai multe ori unicul centru de acces la calculatoare si internet pentru comunităţile respective. În măsura în care serviciile guvernamentale devin din ce în ce mai prezente în mediul online şi dezvoltă platforme web pentru a implica cetăţenii în dialogul electronic, bibliotecile publice îşi extind rolul la nivelul comunităţilor sprijinind cetățenii în accesarea serviciilor de e-guvernare. Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a avea internet acasă sau la serviciu, accesul la serviciile de e-guvernare şi la resurse informaţionale ce ţin de sănătate, educaţie şi locuri de muncă, servicii financiare sau de comunicaţii este practic inexistent. Prin parteneriatul dintre autorităţi şi bibliotecile publice pentru informarea cetatenilor, vieţile multor persoane vor fi influenţate pozitiv”, a subliniat Paul-Andre Baran, Directorul Programului Biblionet în România.
Numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 54% în comunitatile mici (sub 15.000 de locuitori) conform unui studiu Biblionet la finalul anului 2010.


Biblionet este o initiativă a Fundatiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul initiativei globale de înzestrare a comunitatilor cu tehnologie accesibilă si utilă.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite