Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Companiile romāneşti şi pariul Open Source. De curānd, Linux a īmplinit 20 de ani!

28 Aprilie 2011




Marian Ştirbescu

Totul a început cu proiectul personal al tânărului Linus Torvald, care a scris sistemul de operare şi l-a licenţiat gratuit. De atunci, lumea s-a schimbat.


Din cele câteva succese apreciate de companii în ultimii ani aş enumera:


- Browser-ul Firefox, mai interesant decât Internet Explorer;
- Serverele de fişiere, email sau web. Redhat şi Ubuntu sunt doar două exemple intens utilizate;
- Platformele pentru telefoane mobile Android şi Meego;
- Platformele pentru telefonie VOIP Asterix şi FreeSwitch;
- Platformele de virtualizare VirtualBox şi XEN;
- Platformele de CMS Joomla, Drupal şi Wordpress deţin supremaţia globală în piaţa site-urilor pentru companii.


Furnizorii de hardware şi software au investit sume uriaşe în finanţarea proiectelor open source, aşa că nu este de mirare cum Dell, Lenovo, HP, Asus sau Acer au livrat milioane de PC-uri pre-echipate cu Linux. Efectul? O să vedem din ce în ce mai mult Linux la birou. Eu cred că asta este „de bine“.


Adopţia accelerată şi oportunităţile pentru companii

În 2010 şi 2011, evenimentele plăcute pe piaţa de Open Source au început să aibă o frecvenţă din ce în ce mai mare:


- OpenOffice este compatibil şi incredibil de accesibil! Chiar şi cu mentenanţa anuală de la Oracle, este mai ieftin de cel puţin 3 ori decât MS Office, fără să mai punem la socoteală că poate fi utilizat complet gratuit!
- Numărul aplicaţiilor de business care rulează în browser a crescut odată cu migrarea spre cloud. Dacă doriţi ERP şi CRM de la un furnizor mare, o să aveţi surpriza plăcută că rulează în Firefox sau Chrome.
- Tot mai multe aplicaţii de business sunt dezvoltate în Java, aşa că veţi avea aceeaşi surpriză plăcută: funcţionează impecabil pe Linux.
- Găsiţi din ce în ce mai mult în magazinele IT laptop-uri şi desktop-uri gata instalate cu Linux, de la aproape toţi producătorii cunoscuţi, iar diferenţa de preţ merită.
- La nivel guvernamental ţările importante din UE au demarat programe de orientare a infrastructurii IT la nivel public spre Linux. Aici aş enumera Marea Britanie, Franţa şi Germania, care încă din 2002 au început utilizarea Linux În administraţia publică.


Există şi riscuri?

- Browser – Nu, vezi Firefox şi Chrome

- Antiviruşi
– AVG şi Avast oferă licenţe gratuite pe Linux

- Compania productăoare?
– Nu. Majoritatea distribuţiilor de Linux au în spate fundaţii solid sponsorizate de „greii“ din industrie. Să nu mai punem la calcul că Redhat, Oracle, Nokia, HP, Novell, IBM, Intel şi AMD, altfel competitori, contribuie constant la nucleul de bază al Linux

- Dificultăţi la instalare?
– Nu! În ultimele 2 luni am instalat câteva distribuţii, printre care Ubuntu, PuppyLinux, Meego, Linpus şi LinuxMint. Instalările sunt simple, bazate pe „Next, Next, Next“

- Limba română?
– Nici o problemă. Traducerile din Ubuntu sunt de nivel profesionist şi-mi sună mult mai bine decât cele din alte pachete soft plătite.

- Oameni specializaţi?
– Nici aici nu văd un risc serios. Imaginea clasică a utilizatorului de Linux care loveşte tastele cu putere într-un terminal text este demult depăşită. Acum se lucrează în interfeţe grafice prietenoase şi intuitive. Nota bene, instalările Linux sunt mai stabile şi mai rapide pe acelaşi hardware.

- Jocuri?
– Mda, aici ar fi o problemă... Cu toate că, utilizând Wine, se pot instala câteva titluri cunoscute, în general, nu prea te poţi bucura de jocuri. Totuşi, articolul acesta este pentru companii, deci să redevenim serioşi :)

- Găsesc să instalez aplicaţii?
– Categoric. Partea bună este că distribuţiile Linux oferă un mod simplu de instalare de aplicaţii, inclus în sistem, iar varietatea aceastora este copleşitoare.


Show me the Money

În contextul actual, companiile româneşti pot fructifica din plin oportunităţile oferite de Open source pentru a-şi optimiza costurile. Iată doar 2 exemple:


- Costul pe angajat: în acest moment, utilizând Ubuntu sau Fedora, angajaţii se pot descurca foarte uşor cu un desktop Linux + OpenOffice. Economie de 500 – 800 de euro per angajat.
- Pentru un server de departament sau de companie vorbim de mii - zeci de mii de euro.


Merită?

Se pare că da, cel puţin merită să încercaţi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite