Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Acei români creativi şi invenţiile lor minunate readuc cercetarea autohtonă în elita internaţională

28 Aprilie 2011




În 2011, Raluca van Staden a revenit la Geneva şi a prezentat o nouă clasă de senzori (DOT senzor enantioselectiv şi procedeu de realizare a acestuia), care au ca aplicaţii analiza farmaceutică şi analiza clinică. Industria farmaceutică este interesată de aceşti senzori pentru controlul procesului de sinteză a medicamentelor. Întrucât poate să determine diferite forme ale unor molecule chirale, contribuind la îmbunătăţirea calităţii medicamentelor şi la diagnosticarea corectă a unor boli, senzorul a câştigat Medalia de aur şi Marele premiu din partea Asociaţiei Europene a Inventatorilor. Pentru valorificarea invenţiei au existat deja solicitări de colaborare din partea unor companii, dar şi din zona academică, din partea Universităţii Tehnice din Moscova.

- Branţurile medicale

Branţurile medicale Doctor Tech cu circuit electromagnetic încorporat, premiate cu argint la Geneva în 2010, sunt deja un dispozitiv medical de succes în tratarea durerilor de spate şi a vertijelor. Produsul este realizat într-o colaborare internaţională a Asociaţiei Justin Capra cu un colectiv de cercetare de la Universitatea din Marsilia. Între timp, au fost identificate grupe de utilizatori noi, cum ar fi femeile gravide şi femeile care au copii mici sau care alăptează. Echipe de alpinişti români au folosit branţurile medicale cu circuit oscilant electromagnetic în cursul unei acensiuni în Himalaia.
„Participarea la Salonul de la Geneva din 2010 a fost evenimentul care a dat rezonanţă internaţională acestui produs şi tehnologiei sale. Invenţia a fost apreciată cu Medalia de argint, la o clasă foarte aglomerată, cu lucrări foarte valoroase. Dar partea frumoasă de la Geneva au fost contactele cu partenerii străini, care au ajuns să dubleze producţia anterioară. Deja s-a constituit o reţea internaţională de promovare şi distribuţie, în cadrul căreia România are dreptul să acopere Europa de Est, Asia Mică şi Extremul Orient. Coordonarea întregii afaceri revine părţii franceze, dar în prezent se desfăşoară pregătiri în România pentru dezvoltarea conceptului inventiv către produse cu alte ţinte, cum ar fi inima, rinichii, ficatul. Aceste pregătiri au fost accelerate de întâlnirile ocazionate de saloanele de invenţii, unde, pe lângă subiectele legate de realizări, altele şi mai importante au în vedere proiecte noi şi parteneriate cu universităţile, institutele de cercetări sau inventatorii solitari! Este un câştig colosal, greu de evaluat la data saloanelor, dar foarte valoros. Se consolidează o comunicare şi se construieşte o reţea mondială de creativitate şi cooperare în creaţia tehnică şi ştiinţifică”, ne-a spus încântat Marian Velcea, vicepreşedinte al Asociaţiei Justin Capră (foto).


Marian Velcea


Experienţa promovării invenţiilor este, după cum vedem, plină de surprize. Chiar şi un argint obţinut la Geneva poate avea un răsunet neaşteptat, într-o afacere care se naşte acum şi printr-o tehnologie care ne va reface sănătatea fără medicamente. Valorificarea invenţiilor este deci posibilă şi ţine adesea de exteriorizarea calităţilor probate de cercetători în laborator: inventivitatea şi obstinaţia. Am învăţat de la Marian Velcea, demn discipol al lui Justin Capra, care crede că invenţiile vin din viitor, iar „inventatorii pur şi simplu nu ştiu că un lucru nu se poate face”.

Rezultate promiţătoare

În 2010, Juriul de la Geneva a apreciat în mod deosebit invenţiile cercetătorilor din cadrul Institutului de Cercetări pentru Acoperiri Avansate (ICAA), toate primind medalii de aur. „Inventatorii din cadrul ICAA au reconfirmat şi la alte saloane de inventică faptul că sunt capabili de rezultate spectaculoase. Este excepţional că, în 2010, am reuşit cu doar 3 invenţii să câştigăm 6 medalii de aur, dintre care o medalie de aur cu felicitările juriului. Ne dorim ca rezultatele cercetării să ajungă mai repede în economie şi, corelat cu planul de inovare al României, şi pe baza eforturilor proprii, să introducem în fabricaţie noile produse bazate pe nanotehnologie. În timpul desfăşurării evenimentelor internaţionale, reprezentanţii ICAA au fost contactaţi de foarte multe persoane fizice şi juridice, care au manifestat un deosebit interes pentru invenţiile prezentate, apreciind produsele ca având un nivel ştiinţific ridicat, cât şi faptul că acestea sunt ecologice, protejează mediul şi biosul, contribuind la asigurarea unui climat de viaţă sănătos. În urma prezentării acestor invenţii am fost contactaţi de o serie de firme interesate de colaborare în proiecte internaţionale de cercetare,
în cumpărarea de licenţă de produse şi în comercializarea noilor noastre produse”, ne-a informat Alexandra Pica, director ştiinţific în cadrul ICAA (foto). Alături de Mihai Prundianu, Rădiţa Gârdu şi Florena Ciobanu, în 2011 a reuşit să cucerească la Geneva o Medalie de aur, Premiul Special din partea OSIM şi Premiul Special Taiwan, pentru invenţia Compoziţii peliculogene de impregnare termorezistente, ecologice.


Alexandra Pica

Ca urmare a participării în Standul României organizat de către ANCS la Geneva 2010, o echipă de cercetatori de la Spitalul „Sf Ioan” din Bucureşti a câştigat Medalia de Aur pentru invenţia Set de elemente şi metode de peritoneofiltrare (o nou[ metodă de dializă peritoneală). „În urma prezentării invenţiei la Geneva 2010, cât şi a mediatizării ulterioare, am obţinut din surse naţionale private (ing. Florin Nuţă de la firma General Turbo) o sponsorizare de 80.000 RON, ceea ce a permis începerea derulării proiectului de cercetare”, ne-a
informat unul dintre inventatori, dr. Alexandru Ciocâlteu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite