Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Fabrică microfluidică pentru auto-asamblarea asistată a nanosistemelor

28 Aprilie 2011



O fabrică microfluidică în miniatură, realizată pe 5 centimetri pătraţi, care răspunde celor mai noi provocări pe care medicina le lansează cercetătorilor din domeniul micro şi nanotehnologiilor: fabricarea de nanotransportori lipidici biocompatibili pentru eliberarea controlată la ţintă a medicamentelor. Astfel se poate traduce titlul proiectului cu acronimul MICRONANOFAB, care se derulează în IMT-Bucureşti pe o perioadă de trei ani, începând cu data de 20 iulie 2010.

Proiectul cu numărul 665 este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa prioritară 2 – „Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi inovare”, Operaţiunea 2.1.2. Directorul de proiect este dr. ing. Ciprian Iliescu, din cadrul Institutului de Bioinginerie şi Nanotehnologie din Singapore. Obiectivul general este de a realiza un sistem microfluidic integrat, capabil să dozeze, să încapsuleze şi să livreze la ţintă diferite substanţe pentru tratament medical.

Ca noutate, proiectul propune folosirea sistemelor microfluidice pentru fabricarea nanotransportorilor lipidici (lipozomi - structuri fosfolipidice autoasamblate). Practica curentă de realizare a lipozomilor suferă de diverse probleme de precizie, reproductibilitate, complexitate a procedurilor. Ideea fabricării lipozomilor cu ajutorul sistemelor microfluidice oferă şi alte avantaje majore faţă de metodele clasice, şi anume folosirea unui volum mic de reactivi, portabilitate şi preţ redus de fabricaţie. „Fabrica“ microfluidică propusă în proiect va facilita obţinerea nanotransportorilor lipidici cu aplicaţii în eliberarea controlată a medicamentelor. Sistemul microfluidic propus va putea fabrica, încapsula medicamente şi dimensiona lipozomii în funcţie de cerinţele aplicaţiei medicale.

Pentru implementarea proiectului a fost înfiinţat Laboratorul pentru Micro- şi Nano- Fluidică, cu un colectiv de cercetare format în principal din tineri doctori şi doctoranzi, condus de dr. Ciprian Iliescu. Colectivul va fi completat cu tineri cercetători din domenii ştiinţifice diverse: inginerie electrică, fizică, mecanica fluidelor, biochimie. Aceştia au şansa de a se forma şi evolua profesional prin accesul la echipamente şi tehnologii avansate, dar şi prin participarea într-o echipă interdisciplinară formată din cercetători cu experienţă.


Structură realizată cu sistemul de corodare adâncă a siliciului

Realizarea obiectivelor ştiinţifice propuse se bazează pe infrastructura tehnologică a facilităţii IMT-MINAFAB (http://www.imt.ro/MINAFAB/), la care au fost adăugate achiziţii specifice, necesare pentru corodarea adâncă a siliciului (Deep Reactive Ion Etching - DRIE) şi pentru sudarea plachetelor (anodic bonding). Echipamentul de corodare adâncă este folosit atât pentru fabricarea microcanalelor în substrat de siliciu, cât şi pentru fabricarea matriţelor ce sunt ulterior necesare pentru realizarea microcanalelor pe substrat polimeric. Imaginea de mai sus prezintă o matriţă de siliciu obţinută în tehnologie DRIE pentru fabricarea unui filtru microfluidic pe substrat polimeric. Sistemul de sudură a plachetelor permite sigilarea fermă şi fără adezivi a dispozitivelor microfluidice într-un mediu curat. Infrastructura laboratorului este completată de un echipament dezvoltat în regie proprie, care este folosit la corodarea siliciului cu vapori de difluorură de xenon şi la corodarea sticlei cu vapori de acid fluorhidric.



Microcanale fabricate în sticlă prin corodare cu acid fluorhidric

De la startul proiectului, Laboratorul de Micro- şi Nano- Fluidică a reuşit să implementeze două tehnologii necesare pentru fabricarea sistemelor microfluidice: tehnologia de corodare umedă a sticlei şi tehnologia de realizare a canalelor microfluidice în polimeri. La acestea se vor adăuga alte noi tehnologii - de exemplu: funcţionalizarea suprafeţelor microcanalelor în scopul optimizării profilului de curgere, modificări chimice ale lipozomilor - care vor sta la baza platformelor tehnologice propuse în cadrul proiectului.

Dezvoltarea şi perfecţionarea acestor tehnologii în cadrul proiectului MICRONANOFAB (http://www.imt.ro/MICRONANOFAB/) va consolida experienţa ştiinţifică şi tehnologică a colectivului Laboratorului de Micro- şi Nano- Fluidică şi va deschide oportunităţi noi de colaborare în domeniul modern al sistemelor microfluidice cu aplicaţii în biomedicină.

Drd. Andrei Avram,
Laboratorul de Micro- şi Nano- Fluidică, INCD pentru Microtehnologie (IMT-Bucureşti)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite