Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing devine tot mai atractiv pentru ISV-urile locale

28 Aprilie 2011



Cloud Computing, concept ce tinde să devină dezbătut ad nauseum, promite beneficii majore pentru toate părţile implicate în industria IT. ISV-urile (dezvoltatorii independenţi de software) reprezintă o astfel de categorie, iar realitatea locală arată că tot mai multe astfel de companii îşi mută propriile aplicaţii în cloud, pe platforme precum Microsoft Windows Azure sau Amazon Elastic Cloud.

Atât Amazon Elastic Cloud, cât şi Microsoft Windows Azure se înscriu în ceea ce industria numeşte Cloud Computing, cu observaţia că oferta Amazon face parte din categoria IaaS (Infrastructură ca Serviciu) iar ce a Microsoft se incadrează la PaaS (Platformă ca serviciu). În cazul IaaS, furnizorul oferă cu precădere puterea de calcul şi o infrastructură de tip cloud, inclusiv unele facilităţi de management al datelor, însă fără sisteme de operare, middleware, capacităţi de integrare şi scalabilitate, pe care ISV-urile trebuie să le administreze direct. Alături de infrastructură, PaaS oferă suplimentar sistemele de operare, middleware şi runtime-ul de aplicaţie, favorizând un mediu de dezvoltare care gestionează inclusiv aspecte legate de instalare şi scalabilitate. În ambele cazuri, ISV-urile au la dispoziţie baze de date online: Amazon Relational Database Service şi Microsoft SQL Azure.



Remus Cazacu


Socrate Cloud Edition


Într-o abordare cronologică a demersului ISV-urilor locale de migrare la cloud computing, ar trebui amintită lansarea în 2009 de către braşovenii de la BitSoftware a soluţiei ERP SocrateOpen Cloud Edition pe Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud). Această ofertă includea, alături de funcţionalităţile tipice unui ERP (open source în acest caz), şi un sistem de operare, serverul de aplicaţie şi baza de date, care pot fi rulate pe Amazon EC2 în câteva minute. Combinaţia între soluţia Socrate şi Amazon EC2 furniza un mediu virtual în care erau păstrate aplicaţia de gestiune, sistemul de operare şi tot restul tehnologiei necesare pentru a rula sistemul integrat. Confom estimărilor interne ale BitSoftware, costurile de deţinere ale unui ERP (TCO) scădeau cu până la 80% prin reducerea atât a costurilor cu hardware-ul şi software-ul, cât şi a costurilor cu operarea infrastructurii IT. La momentul lansării, Remus Cazacu, director general BIT Software afirma: “În condiţiile crizei actuale, varianta Cloud vine în întâmpinarea clienţilor, permiţând organizaţiilor să reducă dramatic costurile de achiziţie legate de infrastructura necesară exploatării unui sistem integrat şi să utilizeze aplicaţia precum un serviciu de utilităţi, minimizând efortul investiţional iniţial.” În abonamentul SocrateOpen Cloud Edition sunt incluse mentenanţa şi suportul tehnic pentru aplicaţie, service pack-uri şi acces la intrumentul de migrare automată. Pe lângă aceasta, BIT Software oferă şi servicii de implementare, adaptare, integrare, precum şi imagini cloud specifice fiecărui client.


Zitec alege SQL Azure


Mult mai atractiv s-a dovedit însă pentru dezvoltatorii locali Microsoft Windows Azure, atât datorită funcţionalităţilor superioare la nivel de administrare (PaaS versus IaaS), cât şi prin existenţa unui grup extins de parteneri Microsoft in România.
Unul dintre primele cazuri de migrare la Windows Azure îl reprezintă Zitec, dezvoltatorul HotelPeeps, o aplicaţie pentru Facebook scrisă în limbajul de programare PHP cu un mediu de stocare bazat pe MySQL, care prezintă recomandări şi descrieri ale unităţilor hoteliere, făcute de cunoscuţi. Pentru a se diferenţia de concurenţă, Zitec şi-a propus să le ofere utilizatorilor informaţii despre evoluţia preţurilor. Pentru a dezvolta acest serviciu, trebuiau colectate date privind ofertele de preţ furnizate de site-uri de rezervare, agenţii de ticketing şi alte canale de distribuţie din turism - oferte provenite de la aproximativ 110.000 de hoteluri din întreaga lume. Pentru a prezenta tendinţele de preţ în cadrul HotelPeeps, specialiştii Zitec ştiau că trebuie să dezvolte un serviciu scalabil, tranzacţional, capabil să utilizeze o bază de date relaţională cu sintaxă SQL, care să proceseze date de la mai multe surse, generând tendinţe de preţ în timp real. Iniţial, producătorul a studiat posibilitatea de a-şi folosi propria infrastructură de servere pentru baza de date relaţională, dar şi-a dat seama că acest lucru nu este posibil, pentru că etapa de dezvoltare ar fi durat prea mult, iar Zitec dorea să-şi lanseze pe piaţă noul serviciu în cel mai scurt timp. În plus, dezvoltatorii Zitec doreau să scrie aplicaţia în acelaşi limbaj de programare – PHP – în care era scris şi HotelPeeps, deci aveau nevoie de o platformă de servicii în cloud interoperabilă cu limbajul ales. O altă opţiune a fost folosirea unei baze de date MySQL găzduită pe Amazon Relational Database Service (RDS), o tehnologie bine cunoscută programatorilor Zitec. Totuşi, MySQL nu ar fi oferit extensiile la sintaxa SQL necesare pentru prelucrarea anumitor segmente de date. Căutând o bază de date relaţională scalabilă, care să fie convenabilă ca preţ şi să poată administra datele necesare HotelPeeps, şi după ce a exclus utilizarea Amazon Web Services ca furnizor de servicii în cloud, Zitec s-a oprit la Microsoft SQL Azure, parte a platformei Windows Azure. Platforma Windows Azure include sistemul de operare în cloud Windows Azure, alături de componente de dezvoltare, găzduire de servicii şi mediu de administrare a serviciilor. Windows Azure permite procesarea şi stocarea de date la cerere, distribuţia de conţinut, găzduirea de reţele, scalarea şi administrarea aplicaţiilor web prin intermediul centrelor de date Microsoft. De asemenea, include SQL Azure, un serviciu de baze de date relaţionale bazat pe SQL Server şi găzduit în centrele de date Microsoft. Ce înseamnă acest proces pentru Zitec? Un plus de scalabilitate şi costuri mai mici. “Pentru ceea ce avem noi nevoie, SQL Azure este cu aproximativ 50-90% mai ieftin decât Amazon, şi asta numai în ceea ce priveşte costurile de stocare. Pentru cei ce doresc scalabilitate şi costuri avantajoase, SQL Azure este cea mai bună alegere”, consideră Alexandru Lăpuşan, Chief Executive Officer Zitec.



Alexandru Lăpuşan


SeniorERP Online migrează pe Azure

Prima aplicaţia de business a unui ISV românesc migrată pe Windows Azure este ERP SeniorOnline al companiei SeniorSoftware, soluţia livrată ca serviciu şi gazduită iniţial pe infrastructura proprie a furnizorului. În martie anul curent, la trei ani după lansarea serviciului, SeniorSoftware a migrat soluţia pe platforma de cloud computing Microsoft pentru simplificarea administrării, creşterea disponibilităţii şi reducerea costurilor. Motivele: Windows Azure operează pe infrastructura Microsoft Global Foundation Services, certificată ISO27001, principal standard de management al securităţii datelor. Mai mult, informaţia este replicată în cel puţin trei copii în trei locaţii diferite fizic, fapt care elimină riscul pierderii datelor şi asigură o disponibilitate maximă a sistemului şi a datelor. Prin migrarea pe noua platformă, SeniorSoftware poate livra mult mai repede serviciile sale către piaţă, iar disponibilitatea şi scalabilitatea sunt mult mai mari. Setarea unui client nou se realizeaza în câteva minute, iar efortul intern pentru administrare şi mentenanţa sistemului devine nesemnificativ în raport cu infrastructura hostată. Anterior, pentru gestiunea serviciului SeniorERP Online erau implicate 4 persoane, iar după migrarea la Windows Azure mai este necesară una singură. „Migrarea SeniorERP pe platforma Windows Azure a fost un pas natural pentru Senior Software, motivaţia internă a migrării pe Windows Azure fiind una foarte simplă: am transferat o parte din administrarea sistemelor Software as a Service din Data Center-ul nostru către platforma Microsoft, ceea ce a simplificat foarte mult modul de administrare a bazelor de date şi a platformelor noastre implementate la clienţi“, afirmă Daniel Toma, Director General, SeniorSoftware.



Daniel Toma


Disponibilitate maximă pentru OMNi

Cel mai recent caz de migrare la Windows Azure îl reprezintă Softelligence, care a migrat pe platforma de cloud computing a Microsoft soluţia de e-business OMNi. Acest proces a avut la bază necesitatea Softelligence de a oferi clienţilor servicii cu un SLA (Service Level Agreement) foarte ridicat în ceea ce priveşte securitatea, integritatea şi disponibilitatea datelor şi, eventual, un SLA susţinut cu garanţii financiare. O astfel de ofertă era imposibil de susţinut pe o infrastructură proprie, iar oferta furnizorilor locali de hosting nu era competitivă din punct de vedere financiar. Prin urmare, cea mai bună opţiune pentru Softelligence a fost migrarea suitei OMNi pe Windows Azure, într-un centru de date Microsoft Tier 3, care asigură un maxim de securitate şi disponibilitate. „Pentru noi, Windows Azure a reprezentat o soluţie profesională cu un preţ foarte competitiv, iar standardele şi garanţia Microsoft au devenit un suport important pentru vânzarea suitei OMNi”, afirmă Teodor Blidăruş, Managing Partner, Softelligence.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite