Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum construim un Private Cloud cu Microsoft Hyper-V şi System Center

28 Aprilie 2011




Adrian Stoian


Înainte de a afla cum se construieşte, ar trebui să ne lămurim ce e acela un Private Cloud. Una dintre cele mai cunoscute surse de informare, Wikipedia, spune că: Private Cloud (also called internal cloud or corporate cloud) is a marketing term for a proprietary computing architecture that provides hosted services to a limited number of people behind a firewall. Ca să sumarizăm, este vorba de o infrastructură proprietară, găzduită în data center-ul unei organizaţii.

În derularea unui proiect Private Cloud, cel mai adesea sunt folosite tehnologii de virtualizare pentru a asigura scalabilitate şi elasticitate, două caracteristici importante pentru o astfel de infrastructură. De asemenea, un alt element definitoriu este orientarea pe servicii. Astfel, în cazul Private Cloud putem spune că departamentul de IT devine un furnizor de servicii pentru celelalte departamente, consumatori ai serviciilor.


În definirea şi dezvoltarea unei arhitecturi de tip Cloud, Microsoft a aderat la clasificările standard existente în industrie, care includ:


• Infrastructure as a Service (IaaS) - în acest caz furnizorul de servicii gestionează infrastructura fizică (reţea, servere, storage, nivelul de virtualizare), dar oferă clienţilor acces la sistemele de operare (rulând ca maşini virtuale) şi le permite acestora să îşi instaleze şi administreze singuri sistemul de operare, componentele midlleware, aplicaţiile şi datele. În cazul Microsoft, aceste infrastructuri folosesc Hyper-V şi sunt gestionate cu soluţiile System Center.


• Platform as a Service (PaaS) – furnizorul de servicii gestionează infrastructura fizică, sistemele de operare, middleware şi runtime-ul de aplicaţie şi oferă clienţilor o platformă pentru dezvoltarea de aplicaţii cu componente şi funcţionalităţi standard. Clienţii pot gestiona doar aplicaţiile şi datele folosite de acestea. În această categorie, Microsoft oferă platforma Windows Azure.


• Software as a Service (SaaS) – în acest scenariu, furnizorul de servicii gestionează întreaga stivă (hardware şi software). Clienţii sunt utilizatori finali care folosesc aplicaţii deja instalate în regim de găzduire online. Microsoft oferă aici Office 365 (cunoscut anterior ca BPOS), Microsoft Dynamics şi Windows Intune.


Folosind clasificarea de mai sus, o arhitectură de tip Private Cloud se situează la nivelul IaaS, putând include şi funcţionalităţi de tip PaaS, adică servicii şi componente predefinite pentru găzduirea de aplicaţii.



Self-Service Portal


Tehnologii Microsoft pentru Private Cloud

Pentru a construi o infrastructură de tip Private Cloud folosind tehnologii Microsoft, avem nevoie de minimum următoarele tehnologii:


• Microsoft Hyper-V – nivelul de virtualizare inclus în sistemul de operare Windows Server 2008 R2 sau disponibil gratuit în varianta Windows Hyper-V Server.

• System Center Virtual Machine Manager 2008 R2
– soluţie ce permite managementul unitar pentru hosturile de virtualizare şi maşinile virtuale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite