Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EMC Forum 2011, un bilet pentru călătoria către Private Cloud

28 Aprilie 2011




Adrian McDonald, EMC EMEA-North President


„The journey to the Private Clouds continues“ a fost motto-ul sub care s-a desfăşurat ieri, în Bucureşti, cea de-a doua ediţie locală a Forumului EMC, care a reunit o largă audienţă, în care s-au aflat, alături de specialiştii EMC, principalii parteneri şi clienţi ai filialei EMC România.

Structurat pe principalele direcţii de business ale EMC – Datacenter, Information Governance, Unified Storage şi Business Applications –, EMC Forum 2011 a debutat cu o sesiune dedicată problematicii Cloud Computing, în cadrul căreia au fost prezentate pe larg beneficiile pe care această tehnologie le poate furniza. Subiect care a fost abordat atât de către Adrian McDonald, EMC EMEA-North President, care şi-a manifestat aprecierea pentru interesul de care se bucură tehnologiile Cloud pe piaţa locală, cât şi de către John o’Callaghan, EMC Executive Briefing Center Director EMEA and Asia Pacific EMC Corporation, care a exemplificat concret modul în care portofoliul de produse şi soluţii EMC oferă soluţii flexibile, economice, rapide şi, mai ales, peroformante. Unul dintre punctele de focus ale prezentării lui o’Callaghan l-a reprezentat suita de produse Vblock, lansată sub brandul VCE (Virtual Computing Environment) de către alianţa VMware-Cisco-EMC (şi Intel), soluţii dedicate simplificării adoptării conceptului Private Cloud. „Evoluţia spre Cloud Computing reprezintă un pas firesc în dezvoltarea modelului IT, în succesiunea consolidare hardware - virtualizare - automatizare - Cloud“, a subliniat John o’Callaghan, care a explicat că: „Industria IT parcurge o transformare radicală odată cu adoptarea din ce în ce mai rapidă a conceptului «IT as a Service», care impune regândirea modelului de livrare a IT-ului“.


Prezentarea oficialului EMC a fost urmată de cea susţinută de Valentin Tomşa, Managing Director SAP România, care a evidenţiat importanţa parteneriatului strategic dintre cele două companii, un parteneriat cu o vechime de 13 ani, fructificat de cele două companii prin peste 8.500 de „joint customers“ la nivel mondial.


Abordarea pragmatică a problematicii Cloud a fost reluată de Călin Poenaru, Presales Director Cisco România, şi Cristian Radu, System Engineer VMware România, care au detaliat modul în care companiile pot beneficia de avantajele tehnologiei (Vblock şi VMware) în „călătoria“ lor către Private Cloud (urmând traseul: consolidare hardware - virtualizare - automatizare - Private Cloud).


Prima sesiune s-a încheiat cu un elocvent studiu de caz prezentat de către Valentin Georgescu, Infrastructure Director Rompetrol, care a exemplificat concret beneficiile obţinute în urma utilizării tehnologiilor EMC şi a portofoliului de soluţii VCE. Deşi proiectul Rompetrol se află încă într-o fază intermediară a traseului (au fost parcurse etapele de consolidare hardware şi cea de extindere a virtualizării, prefigurându-se primele iniţiative de automatizare), oferă deja o serie de beneficii direct cuantificabile.


Studiul de caz Rompetrol nu a reprezentat o excepţie în cadrul EMC Forum 2011, în cadrul sesiunilor ulterioare fiind detaliate şi rezultatele obţinute de Orange România, Omniasig şi GDF Suez Energy România prin implementarea şi adoptarea tehnologiilor EMC. Acestora li s-au adăugat prezentările susţinute de principalii parteneri ai corporaţiei americane pe plan local (S&T România, Omnilogic, Crescendo, Star Storage, Romsys), dar şi la nivel mondial (Bull, SAP, Cisco, VMware, VCE).


Ediţia din 2011 a evenimentului EMC a confirmat pe deplin predicţia făcută de Valentin Stănescu, Country Manager EMC România, în urmă cu un an – aceea că EMC Forum va deveni unul dintre cele mai importante evenimente ale pieţei locale, ajutând companiile să identifice principalele direcţii de dezvoltare ale IT-ului. O confirmare întărită şi de rezultatele înregistrate de EMC România în 2010, un an dificil pentru întreaga industrie, dar care pentru filiala locală a generat o creştere a business-ului de 60%. Rezultate care certifică viabilitatea viziunii EMC atât la nivel mondial, cât şi pe plan local.



Valentin Stănescu, Country Manager EMC România


2010, cel mai bun an din istoria EMC

EMC Corporation a raportat la sfârşitul anului 2010 o cifră totală de afaceri de 17 miliarde de dolari, în creştere cu 21% faţă de 2009. Un rezultat remarcabil, ţinând seama de contextul economic delicat în care a fost obţinut. Şi pentru EMC România anul trecut a reprezentat un an de vârf, filiala locală a corporaţiei americane înregistrând o creştere cu 60% a cifrei totale de afaceri (net superioară creşterii înregistrate în 2009 faţă de 2008). Creşterea pe piaţa locală a fost susţinută în proporţie de 80% prin câştigarea de noi clienţi din zona privată, care provin, în principal, din zona financiar-bancară şi din sectorul utilităţilor (Oil&Gas). Sectorul public a înregistrat şi el o creştere de 20% faţă de 2009. Principalele linii de business care au înregistrat creşteri susţinute în 2010 (de aproximativ 80%) au fost soluţiile şi tehnologiile de Backup&Recovery, precum şi cele de Content Management.


Conform declaraţiilor lui Valentin Stănescu, Country Manager EMC România, compania îşi va menţine în viitorul apropiat modelul de business indirect, desfăşurat doar prin intermediul partenerilor (există o reţea extinsă de parteneri certificaţi) şi al celor doi distribuitori al produselor EMC şi VMW (Omnilogic şi Avnet). În ceea ce priveşte previziunile pentru 2011, Valentin Stănescu estimează o creştere de 25-30% a cifrei de afaceri pentru anul în curs, creştere susţinută prin extinderea portofoliului cu peste 40 de noi produse, cu care EMC începe să adreseze zona de mid market. Pentru dezvoltarea acestei noi direcţii, asupra căreia EMC România se va concentra din a doua jumătate a anului în curs, partenerii locali ai EMC şi-au extins echipele şi a fost demarat procesul de training al acestora. În decursul lui 2011, EMC România se va focaliza în continuare pe consolidarea poziţiei de vârf pe care o deţine în sectorul telecom, financiar-bancar şi cel al utilităţilor. Potrivit lui Puiu Leontescu, Technology Consultant Manager EMC România, principalele puncte de interes ale companiilor în 2011 vor fi reprezentate, în continuare, de tehnologiile de virtualizare şi soluţiile de management al mediilor virtuale, de soluţiile de backup şi de stocare, precum şi de tehnologiile de deduplicare a datelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite