Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managed services te scapă de grija administrării IT-ului

28 Aprilie 2011





Alexandru Copândean, Business Development Manager Endava


Beneficii

Administrarea mediului IT se confundă frecvent cu externalizarea departamentului IT, însă, aşa cum am explicat la începutul acestei serii de articole, externalizarea implică şi preluarea infrastructurii clientului de către furnizorul de servicii, situaţie pe care însă multe companii nu o doresc deoarece creşte considerabil dependenţa de acest furnizor. Prin urmare, majoritatea prospecţilor au în vedere contractarea unor servicii „managed“ pentru administrarea mediului IT.


Beneficiile sunt în linii mari aceleaşi pe care le asigură şi externalizarea completă:


• Reducerea costurilor şi obţinerea unei predictibilităţi a acestora
• Îmbunătăţirea şi obţinerea unui nivel constant al calităţii
• Accesul la experienţă, know-how şi expertiză operaţională superioare celor care ar putea fi obţinute în house
• Reducerea riscului indus de fluctuaţia de personal
• Siguranţa prin accesarea unui nivel superior de management al riscului
• Istoricul tuturor intervenţiilor care au avut loc în infrastructura clientului
• Garanţia din partea unei echipe de profesionişti că vor rezolva oricând orice problemă survenită.


Mai mult, spre deosebire de externalizare, managed services permite schimbarea facilă a furnizorului acolo unde situaţia o impune, flexibilitate apreciată de majoritatea companiilor mici, care nu au competenţe sau putere de negociere la încheierea unor contracte de servicii.


Aceste servicii sunt prestate remote sau la sediul clientului, în funcţie de situaţie, dar şi pe canale tradiţionale, precum email şi telefon. În general, plata se face lunar, iar perioada contractuală minimă este de 1 an.


„Unul dintre beneficiile cheie oferite de Endava este monitorizarea 24x7 a sistemelor, completată de managementul incidentelor şi soluţionarea problemelor apărute prin echipele noastre Service Desk şi suport. Pentru companii este greu să justifice o investiţie care să le permită să asigure in-house aceste servicii. Endava are capacitatea şi portofoliul de clienţi care să îi permită să împartă aceste costuri şi să le facă accesibile. Mai mult, SLA-urile cu unii dintre clienţii noştri se referă la disponibilitate 99,75% a serviciilor sau, în unele cazuri, specifică 15 minute pentru răspunsul iniţial şi 2 ore pentru restaurarea serviciilor.“
Alexandru Copândean, Business Development Manager Endava

„SLA-ul este una dintre uneltele de control al activităţii pentru beneficiarii contractelor IT. În general, pe client nu îl interesează timpul în care personalul IT ajunge în locaţie, ci timpul în care echipamentul IT este pus în funcţiune. Un exemplu în acest sens este atunci când se arde sursa la un server. Personalul firmei de servicii IT ajunge în locaţie în timpul specificat în contract, dar repunerea în funcţiune a serverului nu se poate face imediat. Trebuie comandată sursa şi totul durează. Dacă am fi avut SLA pe echipament, ar fi existat o sursa pregatită şi timpul de repunere în funcţiune ar fi fost foarte scurt. Din păcate, în multe cazuri prin SLA se înţelege timpul în care personalul firmei care furnizează serviciile IT ajunge în locaţie. BitSolutions oferă SLA pe fiecare echipament în parte, iar pentru contracte de administrare IT oferim timp de răspuns care poate varia de la 1 h la 3 h.”
Florin Scarlat, Director General BitSolutions


„Beneficiile pentru client pot fi atât directe, cât şi indirecte. În cazul celor indirecte, vorbim de reducerea costurilor operaţionale, care poate fi evidenţiată printr-un calcul simplu împreună cu oricare dintre potenţialii noştri clienţi. De exemplu, eliminarea cauzei unei probleme, care ducea la disfuncţionalităţi în sistem şi întreruperea activităţii, elimină indirect anumite costuri cum ar fi cele cu resursele umane sau costurile, cauzate de pierderea unui contract. În majoritatea cazurilor, numărul problemelor raportate a scăzut de la lună la lună, datorită modului profesionist în care ne-am obişnuit să tratăm fiecare incident. Sistemul nostru de monitorizare – de care beneficiază fiecare client – ne permite să acţionăm sau să avertizăm cu mult înainte să se petreacă un eveniment neplăcut, iar asta nu poate fi decât în avantajul ambelor părţi.”
Liviu Bratu, CTO NewTech Consulting



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Razvan
Numele unei firme din cele intervievate este scris de 2 ori in doua moduri diferite. Orcicum nu am auzit de ei. :))
06 Mai 2011, 01:06:16
Gabriel Vasile
Am modificat numele, era scris gresit sub numele reprezentantului. Tks. Legat de partea a doua, pai ce ai vrea sa citeste doar despre lucruri de care stii deja? Si, oricum, cred ca nici despre Google multa lume nu auzise acum 10 ani :)
06 Mai 2011, 01:12:04