Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Nemţii ne ajută să găsim medicamentul potrivit pentru bolile sistemului nostru bancar

28 Aprilie 2011




Ovidiu Nicolescu,
Preşedintele CNIPMMR


O afacere consistentă are nevoie să se sprijine pe un proces de creditare sănătos. În România, o durere cronică a întreprinzătorilor este dată de modul în care “funcţionează” creditarea, care are patru mari hibe: creditele sunt de 2-4 ori mai scumpe decât cele din UE, sunt insuficiente, sunt foarte greu de obţinut şi durează foarte mult până se acordă. Pornind de la propunerile Asociaţiei Germane pentru IMM-uri, reconsiderate şi adaptate prin prisma realităţilor economiei României, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România(CNIPMMR) a făcut recent o analiză a sistemului bancar intern, cu accentul pus pe creditare.

A reieşit că sistemul bancar din România prezintă o serie de particularităţi ce impun abordări parţial diferite de cele înregistrate în ţările zonei euro. Aceste caracteristici sunt următoarele:


• Sistemul bancar din România este „subdezvoltat” faţă de ţările dezvoltate. În schimb, instrumentele financiare sofisticate, ce sunt considerate declanşatoare ale crizei economice mondiale, sunt foarte puţin utilizate, ceea ce a ferit ţara noastră de probleme.


Economiile populaţiei sunt insuficiente pentru a alimenta necesarul de dezvoltare al României, acest lucru conducând către nevoia atragerii surselor financiare din exterior.


Sistemul bancar a început să aibă pierderi, în principal din cauza creditelor neperformante în creştere: 10,20% în iunie 2010, respectiv 11,67% în septembrie 2010.


• Creditarea agenţilor economici este redusă: doar 52,48% din totalul creditelor acordate, restul fiind acordate instituţiilor Statului. În plus, creditele sunt concentrate în zona Bucureştiului: 31,20% din totalul credite în lei din România sunt acordate agenţilor economici şi, respectiv, 51,72% din total credite în valută.


Referindu-se la această caracteristică, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a tras un semnal de alarmă: „Per ansamblu, credite în lei şi în valută, peste 50% dintre acestea sunt acordate Statului şi instituţiilor sale! Din acest punct de vedere se poate afirna că suntem într-o economie de Stat. Cu o asemenea structură a creditării nu poţi avea pretenţia unei dezvoltări rapide a sectorului privat.”


• Dobânzi foarte mari, neatractive la credite, de 6 ori mai mari decât cele practicate în ţările dezvoltate ale UE.


Ţinând cont de specificul sistemului bancar românesc, CNIPMMR consideră că este necesar să fie aplicate următoarele propuneri:


Asigurarea transparenţei şi competiţiei în sectorul bancar. Impunerea publicării de către bănci a indicatorilor lor cheie ar determina o creştere a transparenţei, contribuind la pregătirea cadrului pentru o competiţie sănătoasă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite