Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Nemţii ne ajută să găsim medicamentul potrivit pentru bolile sistemului nostru bancar

28 Aprilie 2011




De asemenea, cunoaşterea prealabilă a „regulilor jocului” în relaţia cu banca este o necesitate reală a IMM-urilor, creând posibilitatea unei autoevaluări prealabile ce ar permite: scurtarea timpului de acordare a creditului (este posibilă o prezentare completă şi corectă a documentelor necesare, precum şi o calibrare adecvată a solicitării în funcţie de criteriile de evaluare); evitarea birocraţiei exagerate şi a posibilităţilor de corupţie; diminuarea riscului de a fi exploatat de dobânzi prea mari pe perioada derulării creditului, din cauza neperformanţelor băncii partenere.


În acest sens, CNIPMMR propune Consiliului Concurenţei să impună băncilor o „desecretizare” a grilelor de evaluare în cazul creditelor, transparenţa fiind de natură să intensifice concurenţa dintre bănci şi să faciliteze ieftinirea creditelor obţinute de companii.


Eliminarea tuturor obligaţiilor declarative adiţionale. Este necesară o limitare a documentelor şi informaţiilor solicitate întreprinderilor de către bancă la cele esenţiale, care fac nemijlocit obiectul evaluării acordării sau respingerii creditului. Aceasta ar contribui la construirea unei relaţii de real parteneriat şi, implicit, la o eliminare a risipei de timp şi bani în vederea contractării unui credit.

Dezvoltarea în cadrul băncilor a unei capacităţi superioare de înţelegere a afacerilor ce stau la baza solicitării creditelor
. Această propunere este una de esenţă, care are în vedere dezvoltarea unui personal specializat în creditarea agenţilor economici, capabil să înţeleagă modelele lor de afaceri şi să aibă o abordare echilibrată.

Fundamentarea deciziilor de împrumut ale băncilor pe anticiparea evoluţiei afacerilor agenţilor economici
. Aşa cum creditul se referă la un viitor afectat de risc şi incertitudine, capacitatea băncilor de a previziona evoluţiile afacerilor creditate este decisivă. Băncilor le revine sarcina şi responsabilitatea pregătirii personalului, astfel încât acesta să fie capabil să cuantifice şi să ia în calcul viitorul afacerii. Prin urmare, se va diminua importanţa trecutului întreprinderii asupra deciziei de creditare şi se va evita necreditarea afacerilor mai puţin obişnuite.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite