Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

78% din particpantii la Cisco Expo nu considera necesara prezenta zilnica la birou

03 Mai 2011



Compania Cisco a efectuat un studiu printre participantii la Cisco Expo 2011, in urma caruia a rezultat ca peste 78% din respondenţi nu consideră necesară prezenţa zilnică în birou.
La Cisco Expo România, a opta ediţie a evenimentului anual al companiei, care a avut loc pe 30 martie 2011 şi a reunit peste 850 de profesionişti IT din toate domeniile de activitate, participanţii au fost întrebaţi despre obiceiurile şi posibilităţile tehnice disponibile pentru a lucra de la distanţă.
43% dintre respondenţi au spus că nu trebuie să fie prezenţi fizic în birou pentru a putea lucra eficient, deoarece tehnologia le permite să lucreze într-o manieră flexibilă şi mobilă.
Alţi 36% dintre respondenţi au spus că uneori trebuie să fie prezenţi în birou pentru a participa la şedinţe, dar că prezenţa fizică nu este necesară pentru a-şi îndeplini sarcinile zilnice. Doar 21% au spus că trebuie să fie fizic în birou şi că au nevoie de interacţiuni zilnice „în persoană” cu colegii.


Tendinţele din România sunt similare cu rezultatele unui studiu global publicat de către Cisco în octombrie 2010, care a relevat că 60% dintre lucrători cred că prezenţa în birou nu mai este necesară pentru ca angajaţii să fie productivi.
„Conform studiilor recente ale Cisco, o forţă de lucru mobilă este un punct cheie în creşterea competitivăţii companiei, precum şi pentru a le permite angajaţilor să obţină un echilibru mai bun între muncă şi viaţa personală. Portofoliul de soluţii din arhitectura Cisco Borderless Networks - Reţele fără Frontiere ajută companiile să susţină o forţă de muncă mobilă, distribuită, care va avea ca rezultat o agilitate crescută a afacerii şi angajaţi mai mulţumiţi şi mai productivi. Cisco foloseşte intens, în interiorul companiei aceste soluţii, care s-au dovedit foarte eficiente în sensul celor de mai sus”, a spus Cristian Popescu, Director General Cisco România.


Dintr-o perspectivă IT, 53% dintre respondenţi au declarat că există, în interiorul companiilor în care lucrează, suport IT de ultimă generaţie pentru o forţă de muncă mobilă şi distribuită. Alţi 26% au spus că firmele lor lucrează activ pentru a permite susţinerea unei forţe de lucru mobile şi distribuite, deoarece se aşteaptă la avantaje competitive şi la productivitate crescută. 8% au spus că companiile lor nu sunt încă pregătite, în timp ce 13% au spus că departamentele lor IT oferă suport unui număr mic de lucrători mobili, dar că nu se aşteaptă ca această capacitate să crească.
Atunci când se pune problema suportului pentru o forţă de muncă mobilă, securitatea a fost identificată drept cea mai mare provocare (63%), urmată de cultura corporatistă (28%) şi bugetele insuficiente pentru investiţii IT (22%).


În privinţa tehnologiilor care sprijină accesul la distanţă şi mobilitatea în muncă, aproape 80% dintre respondenţi au spus că pot folosi tehnologia reţelelor private virtuale (VPN) pentru a accesa reţeaua firmei de la distanţă. Aproape la fel de mulţi respondenţi (77%) folosesc telefonie IP. 54% au acces la email pe un dispozitiv mobil, 52% au o soluţie la nivel de companie pentru mesagerie instant sau prezenţă şi 47% au o soluţie de softphone bazată pe PC. În plus, aproape 68% dintre respondenţi au spus că folosesc wireless LAN la sediul companiei.


Datorită numărului în creştere al dispozitivelor folosite - 73% au spus că folosesc 2-3 dispozitive în timpul unei zile de lucru obişnuite; în timp ce 11% au spus că folosesc mai mult de 5 dispozitive. Politica companiilor de folosire a dispozitivelor personale pentru muncă devine din ce în ce mai importantă. 35% dintre respondenţi au spus că acest lucru nu este posibil în companiile lor, în timp ce pentru alţii, folosirea dispozitivelor personale, incluzând PC-uri/Mac-uri (47%), telefoane mobile (33%) sau telefoane inteligente (22%) este permisă.


Atunci când au fost întrebaţi de pe ce dispozitive ar dori să acceseze reţeaua corporativă sau aplicaţiile de lucru în viitor, 60% dintre respondenţi au ales tabletele şi dispozitivele portabile, 47% au ales telefoanele inteligente, iar 44% calculatoarele personale.


Sondajul derulat de Cisco este nereprezentativ şi se bazează pe răspunsuri de la 723 de participanţi care lucrează, în majoritate, în poziţii de IT, atât la companii private cât şi în cadrul instituţiilor publice din România.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite