Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

Conexiunile de acces la internet, in crestere

31 Mai 2011



ANCOM a dat publicitatii raportul despre piata de comunicatii electronice in al doilea semestru din 2010.
Potrivit datelor colectate de la furnizori şi prelucrate de ANCOM, în a doua parte a anului 2010 serviciile de acces la internet au continuat să înregistreze creşteri, cu toate că ratele de creştere au fost inferioare celor din semestrul precedent. Conexiunile de acces la internet la puncte mobile în bandă largă au crescut cu 21%, ajungând la 4 milioane de conexiuni, dintre care aproape 1 milion îl reprezintă conexiunile prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (+31% în semestrul anterior).


Rata de creştere de 2% a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe se situează la jumătatea ratei de creştere înregistrate în primul semestru al anului 2010, numărul acestora ajungând la 3 milioane. În funcţie de suportul utilizat, conexiunile prin xDSL (9%) şi cablu UTP/FTP (1%) au înregistrat creşteri, în timp ce conexiunile prin celelalte suporturi au înregistrat scăderi. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe la 100 locuitori a ajuns la 14%, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la 36,8%. După creşteri în ultimele trei perioade de raportare, conexiunile la puncte fixe instalate persoanelor juridice au scăzut cu 6% în a doua jumătate a anului 2010, comparativ cu o creştere de 3% a celor instalate persoanelor fizice.


După scăderea cu 4% a numărului total de utilizatori la telefonie mobilă înregistrată în primul semestru al anului 2010, în a doua jumătate a anului numărul acestora a crescut cu 1%, până la 24,6 milioane. Numărul de utilizatori prin intermediul cartelelor preplătite şi numărul abonamentelor persoanelor juridice au înregistrat creşteri cu 2%, respectiv 0,1% în timp ce numărul abonamentelor încheiate de persoane fizice a scăzut cu 0,6%.
Traficul total de voce originat în reţelele de telefonie mobilă a continuat să crească până la 26,5 miliarde de minute, însă creşterea de 4% este de aproape trei ori mai mică decât creşterea înregistrată în primul semestru al anului 2010. Traficul de voce mediu lunar originat per cartelă SIM “activă” a ajuns la 3ore şi 01min, în timp ce numărul mediu lunar de SMS-uri trimise se menţine la aceeaşi valoare de 27 de SMS-uri. În acelaşi timp, durata medie a unui apel în reţelele de telefonie mobilă a scăzut cu 2 secunde, fiind de 2 minute şi 12 secunde.


În segmentul telefoniei fixe, în a doua jumătate a anului 2010, s-au înregistrat scăderi pe linie, atât ale numărului de linii (-4%), numărului de abonaţi (-4%), cât şi ale traficului total (-7%) şi duratei medii a unui apel de voce (-2%). Numărul de linii instalate persoanelor fizice a înregistrat o rată de scădere dublă comparativ cu cea a numărului de linii instalate persoanelor juridice (-4%, comparativ cu -2%).


După ce în primul semestru al anului 2010 numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a scăzut, în cel de-al doilea semestru numărul acestora a crescut cu 2%, până la valoarea de 5,74 de milioane. Această creştere a fost bazată în principal pe creşterea cu 5% a numărul de abonaţi prin reţele satelit (DTH), deoarece numărul de abonaţi prin reţele de cablu a continuat să scadă cu 1%. Numărul de abonaţi prin tehnologie IP (IPTV) continuă să înregistreze creşteri importante (+135%), însă ponderea acestora în numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale rămâne foarte redusă (0,5%).
Numărul de abonaţi din mediul urban la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu îşi continuă trendul descendent din ultimii ani, iar numărul de abonaţi din mediul rural a rămas constant.
La sfârşitul anului 2010, în România se înregistrau 2,8 milioane de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale recepţionate în format digital, în creştere cu 7% faţă de jumătatea anului. Deşi numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu a scăzut, numărul de abonaţi ai serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu în format digital a crescut cu 13% (până la 0,4 milioane).
Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de reţele sau servicii de comunicaţii electronice autorizaţi, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2010.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite