Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aplicaţii open source pentru project management

31 Mai 2011



Dacă vă hotărâţi să folosiţi o aplicaţie open source de project management pentru gestionarea unui proiect şi coordonarea unei echipe (virtuale sau nu), în afară de costurile relativ reduse ar trebui să luaţi în calcul şi alţi factori. Alegerea soluţiilor open source ridică o serie de provocări semnificative, precum întreţinerea dificilă, lipsa roadmap-rilor sau a serviciilor de suport tehnic, problematica instruirii utilizatorilor şi a documentaţiei tehnice. Cu toate acestea, sunt utilizate de un număr mare de persoane, în căutare de alternative la soluţiile proprietare.

Aplicaţiile open source de pe piaţă pot oferi acces la codul sursă, pot fi găzduite pe serverul propriu, pot fi accesate folosind un browser web, pot fi folosite de mai mulţi utilizatori şi vă pot ajuta să gestionaţi bugetele proiectelor pe care le coordonaţi. În linii mari, o aplicaţie de acest tip trebuie să asigure instrumentele pentru planificarea, organizarea şi gestionarea resurselor care să vă ajute în atingerea obiectivelor proiectului şi să nu necesite un efort prea mare de implementare.


Vă prezentăm în continuare o listă a principalelor aplicaţii open source de project management şi a principalelor lor caracteristici, în ordine alfabetică. Aceste aplicaţii pot fi utilizate în interes personal sau de business.


Clocking IT este o aplicaţie gratuită, care poate fi descărcată şi instalată pe propriul server. Ţine evidenţa tuturor activităţilor pe care le desfăşuraţi şi timpul petrecut la fiecare dintre ele.


Codendi este o platformă colaborativă de dezvoltare oferită de Xerox, specializată în managementul proiectelor de dezvoltare software.


Collabtive este o aplicaţie de project management care vrea să ofere o alternativă instrumentelor proprietare precum Basecamp sau ActiveCollab. Este o soluţie dedicată întreprinderilor mici şi mijlocii şi freelancer-ilor.


dotProject este o aplicaţie multi-user, multi-language, care a fost dezvoltată iniţial de dotMarketing Inc. ca alternativă open source pentru Microsoft Project. De aceea are o interfaţă asemănătoare cu cea a soluţiei Microsoft. Este concepută pentru a furniza un plan de ansamblu al proiectului şi funcţii de control.


eGroupWare este dedicată companiilor de mărimi diferite. Gestionează contacte, întâlniri, proiecte şi liste to-do.


GanttProject este o multi-platformă pentru gestionarea unui proiect şi a activităţilor. Rulează pe Windows, Linux şi MacOSX, este gratuită, iar codul sursă este deschis.


Memoranda este o multi-platformă open source care gestionează proiecte personale. Memoranda este concepută pentru acele persoane a căror activitate zilnică se împarte între diferite proiecte.


Open Workbench este o aplicaţie open source axată pe utilizarea de resurse. Soluţia a fost gândită ca alternativă la Microsoft Project şi are peste 100.000 de utilizatori la nivel global. Un plan în Open Workbench se construieşte plecând de la estimările sarcinilor de lucru. Estimările sunt strâns legate de resursele stabilite pentru respectivele sarcini. Astfel, durata este stabilită de numărul de ore pe care fiecare resursă îl va folosi pe săptămână, ca să acopere numărul total de ore cerute de sarcina respectivă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Florin Petrescu
În același spirit ca și Zoho Projects există acum GroupCamp Project, care prezintă avantajul de a avea versiunea ȋn limba romȃnă.
06 Octombrie 2012, 04:15:58