Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aplicaţii open source pentru project management

31 Mai 2011




Project HQ este un instrument colaborativ similar Basecamp şi activeCollab. Este o aplicaţie gratuită, dar poate fi folosită doar pe propriile servere.


]project open[ este o soluţie de Enterprise Project Management dedicată organizaţiilor a căror activitate este orientată pe proiecte. Soluţia integrează zone precum CRM, vânzări, planificare, urmărire, colaborare, pontaj, facturare, plăţi, fiind una dintre cele mai populare aplicaţii de project management din Germania.


Projectivity este o platformă open source care combină instrumente de management al portofoliilor, proiectelor şi cunoaşterii.


Redmine este o platformă open source, foarte flexibilă, dezvoltată în Ruby on Rails, aceasta oferindu-i o bună compatibilitate cu diferite arhitecturi de server şi baze de date. Este o aplicaţie care se instalează pe serverul propriu. Prezintă funcţionalităţi potrivite pentru proiecte mici, incluzând un modul de Gantt Chart.


Sahana este un sistem open source gratuit de management al dezastrelor. Este un instrument de colaborare online cu ajutorul căruia se rezolvă problemele care apar atunci când se produce un dezastru: găsirea persoanelor dispărute, gestiunea ajutoarelor, voluntarilor etc.


Trac este un sistem open source care are capabilităţi de Project Management şi un modul wiki. Nu oferă vizualizarea planului ca Gantt Chart, dar are o interfaţă foarte clară. Poate fi o alternativă la Codendi, pentru mici proiecte software. Poate fi folosit şi pentru managementul incidentelor.


WebCollab este un sistem colaborativ pentru managementul proiectelor. Este conceput pentru a urmări proiecte multiple şi nenumărate sarcini nu foarte complexe care se desfăşoară într-o organizaţie, indiferent de mărimea ei.


Câteva soluţii testate

Ciprian Cioiulescu a testat câteva dintre aceste soluţii, dar şi altele premium şi a publicat pe site-ul revistei online a managerilor de proiect (www.pmexpert.ro) câteva dintre concluziile sale. Fiind pus în situaţia de a coordona o mică echipă, complet virtuală, Ciprian Cioiulescu avea nevoie de o soluţie optimă, necostisitoare şi a cărei implementare să necesite un efort minim. Iată care au fost concluziile sale:


ZOHO Projects – platforma ZOHO conţine o multitudine de unelte de colaborare online, este una dintre cele mai complete aplicaţii Office online. Din lista de features mi-a lipsit posibilitatea de import din MS Project şi m-a deranjat modul de lucru cu Milestones. Interfaţa grafică e foarte profesionistă şi clară. Un alt avantaj îl reprezintă integrarea cu celelalte aplicaţii ZOHO, dar doar în variantele premium. Oferă şi un plan gratuit, dar mult mai limitat decât precedentele servicii (un singur proiect, spaţiu virtual de 10 MB). Nu oferă perioadă de probă pentru testarea tuturor capabilităţilor. Concluzie: raport preţ/calitate slab, singurul avantaj real este posibilitatea integrării cu celelalte unelte ZOHO.
AceProject – este o soluţie premium, care poate fi instalată şi pe serverul propriu. Este un sistem foarte flexibil şi bogat în capabilităţi: aplicaţie pentru iPhone şi iPad (folosind ecranul mare), interfaţa cu MS Project e excelentă. Modulul de Gantt Charts este cel mai bun dintre toate platformele testate. Poate fi adaptat oricărei nevoi individuale. Contul gratuit oferă spaţiu suficient pentru proiecte mici (250 MB, mult mai mare decât la alte platforme), este însă limitat la 5 proiecte şi 5 utilizatori. Conturile premium pornesc de la doar 24 USD/lună, oferind toate capabilităţile şi 5GB de spaţiu virtual. Concluzie: cu o abordare profesională, caracteristici excelente, flexibilitate şi un model de preţ foarte atractiv, plus posibilitatea de instalare pe propriul server, este serviciul premium preferat de mine.


Clocking IT – platforma este complet gratuită şi fără nici un fel de limitări, aplicaţia putând fi descărcată şi instalată pe propriul server. Are toate capabiltăţile comune platformelor de Online Project Management, chiar şi un modul de Gantt Chart destul de performant cu import/export în format .csv, nu şi MS Project. Oferă, de asemenea, un modul de file sharing, aparent fără limită de spaţiu. Lipsesc interfeţele cu alte aplicaţii Office sau aplicaţiile pentru terminale mobile. Interfaţa este simplă, dar funcţională. Concluzie: acoperă foarte bine funcţiile de bază ale unei platforme de Project Management online, este cu adevărat open source şi instalabil în propriul intranet.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Florin Petrescu
În același spirit ca și Zoho Projects există acum GroupCamp Project, care prezintă avantajul de a avea versiunea ȋn limba romȃnă.
06 Octombrie 2012, 04:15:58