Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Kit de supravieţuire pentru piaţa locală de retail

31 Mai 2011




Mugur Mirea,
IT Manager LLP Dynamics


Într-o societate proaspăt ieşită din recesiune, dar foarte departe de ieşirea din criză, probabil că unul dintre cele mai afectate domenii ale economiei este retail-ul. Cu un consum în continuă scădere din cauza puterii de cumpărare reduse şi o concurenţă tot mai acerbă, retailer-ul anului 2011 are nevoie, pentru a supravieţui şi chiar a se dezvolta, de o eficientizare maximă a proceselor sale de business.

Asistăm la încercări de diversificare a punctelor de prezenţă, magazine tradiţionale extinzându-se către online, dar şi magazine virtuale deschizându-şi spaţii de vânzare tradiţionale, la folosirea unor noi oportunităţi (închirierea de spaţii comerciale sau oferirea de diverse servicii în incinta acestora, livrarea la domiciliu a mărfurilor sau chiar organizarea de call center-e pentru comenzi prin telefon). În faţa acestei reconfigurări din mers a întregului model de business, sistemele ERP tradiţionale fie se dovedesc prea puţin flexibile, fie sucombă în faţa avalanşei de volum a tranzacţiilor distribuite.


Armele prin care retail-ul tradiţional încearcă să se impună sunt, pe de o parte, diversificarea sortimentului de marfă, viteza mare de rotaţie a stocurilor, optimizarea comenzilor şi a aprovizionării, dar şi măsuri cu un pronunţat caracter de marketing, cum ar fi promoţiile, fidelizarea clienţilor, ofertele personalizate pe un anumit target etc. Sub presiunea acestor tendinţe, o premiză esenţială a reuşitei o constituie alegerea soluţiei ERP potrivite, dar şi a partenerului care urmează să implementeze şi să personalizeze această soluţie pentru specificul fiecărei companii.


Soluţia cea mai potrivită pentru această verticală este Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 cu LS Retail.


Microsoft Dynamics NAV este o soluţie ERP foarte flexibilă, adaptată unei largi varietăţi de afaceri. Este un pachet uşor de personalizat, 100% localizat pentru utilizarea în România. Versiunea RO NAV 2009 R2, disponibilă din decembrie 2010, a fost lansată oficial în România cu ocazia evenimentului „Cloud Journey” din 3 martie 2011, organizat de Microsoft. Noua versiune are o arhitectură modernă 3-tier, bazată pe web services. Din punct de vedere funcţional, dispune de o interfaţă cu utilizatorul bazată pe roluri (Role Tailored Client), în care se pot vizualiza direct elemente grafice.


NAV dispune de module adiţionale (add-on-uri) pentru a satisface necesităţile specifice oricărui domeniu de activitate, industrie sau verticală. Un astfel de add-on este LS Retail, care adaugă soluţiei ERP funcţionalităţi „state of the art” din domeniul retail-ului. LS Retail suportă o largă varietate de terminale Point Of Sale (POS) şi opţiuni de configurare, asigurând o integrare şi centralizare perfectă a datelor disponibile la nivel de magazin cu cele existente la nivel central.


Sistemul NAV - LS Retail poate fi folosit cu succes atât de către un singur magazin cu unul sau mai multe POS-uri, cât şi de un lanţ de sute de magazine distribuite pe o largă arie geografică. Poate lucra atât cu soluţii de interconectare „magazin – sediu central” performante (VPN prin fibră optică, prin WiMax etc.), cât şi prin folosirea unei simple conexiuni la Internet. Permite lucrul online sau offline prin folosirea unei tehnologii proprietare, numite Data Director.


Beneficii şi avantaje ale Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 cu LS Retail:

• Cunoaşterea situaţiei din fiecare magazin, în orice moment, de către managementul companiei;
• Design-ul 100% personalizat al interfeţei cu utilizatorul a POS-ului
• Urmărirea stocurilor în timp real asigurând un nivel ridicat de acurateţe al acestora;
• Facturare electronică (largă paletă de modalităţi de plată, carduri de fidelizare, promoţii);
• Integrare cu alte soluţii Microsoft (de la Office, la MS CRM 2011 sau Sharepoint 2010);
• Instrumente de raportare ce oferă un suport consistent pentru procesele decizionale existente la nivelul companiei; posibilitatea de a dezvolta rapoarte de BI, bazate pe SQL Analysis Services / Sharepoint 2010.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite