Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Electrica Serv alege Private Cloud Computing

31 Mai 2011




Răzvan Pop,
IT Manager Electrica Serv



Proiectele de Private Cloud Computing devin tot mai frecvente pe măsură ce conceputul se maturizează, iar companiile descoperă beneficiile reale. Microsoft derulează în piaţa locală nu mai puţin de 10 astfel de proiecte în cadrul unor companii din Top 100.


Electrica Serv este una dintre companiile care au iniţiat un astfel de proiect, alegând Private Cloud pentru consolidare şi modernizarea infrastructurii IT.


Bazat pe tehnologie Microsoft, acest proiect a eliminat problemele dispersiei geografice a celor 8 sucursale Electrica Serv, diversităţii tipurilor de aplicaţii utilizate sau limitării resurselor hardware, asigurând un nivel maxim de redundanţă şi disponibilitate a sistemului IT.


Situaţia iniţială

Încă de la înfiinţare (2005) managementul IT al Electrica Serv s-a confruntat cu o serie de provocări generate de structura organizaţională complexă, numărul mare de staţii de lucru (1.600) şi gradul ridicat de dispersie şi eterogenitate a infrastructurii hardware (60 de servere). Într-o primă etapă (2007-2009), compania a derulat un proiect de consolidare axat pe implementarea a trei tehnologii principale la nivelul fiecărei sucursale – Microsoft Internet Security and Acceleration Server, Microsoft Active Directory şi Microsoft Exchange Server.


Criza economică şi limitările financiare induse au accelerat însă dificultăţile în gestionarea unitară a infrastructurii hardware şi arhitecturii software dispersate la nivel naţional, adâncind şi decalajul existent între capacităţile hardware ale organizaţiei şi volumul în creştere al solicitărilor de noi servicii şi aplicaţii venite din partea managementului.


Resursele hardware limitate la cele 60 de servere nu permiteau nici asigurarea redundanţei serverelor critice din ţară şi din sediul central şi nici evoluţia spre versiuni superioare sau dezvoltări ale tehnologiei Microsoft. (De exemplu, imposibilitatea alocării unui server fizic a blocat temporar migrarea de la versiunea Microsoft Exchange Server 2007 la versiunea 2010.) „Una dintre principalele probleme cu care ne contruntam era redundanţa. Din motive financiare, nu reuşeam să asigurăm redundanţa aplicaţiilor critice, atât în ţară, cât şi la sediul central. Mai mult, aveam cereri pentru aplicaţii noi, pe care efectiv nu aveam pe ce să le instalăm, deoarece bugetul nu ne permitea achiziţia unor servere suplimentare”, afirmă Răzvan Pop, IT Manager Electrica Serv.


Identificarea şi implementarea soluţiei

La începutul anului 2011, Electrica Serv a demarat procesul de identificare a unei noi soluţii de consolidare şi modernizare a infrastructurii IT. Soluţia aleasă a fost dezvoltarea unui proiect de Private Cloud Computing, bazat pe soluţii şi tehnologii Microsoft. Fazele de proiectare şi livrare ale acestui proiect au fost asigurate de Maquay, partener Microsoft. „În demersul realizării unui raport către conducere cu necesarul de hardware şi a obţinerii unor preţuri pentru o evaluare cât mai reală, am avut o discuţie cu echipa Maguay, din care s-a conturat ideea realizării unei infrastructuri Private Cloud, care elimina problemele amintite anterior“, explică Răzvan Pop, IT Manager Electrica Serv.


Prima etapă a acestui proiect a constat în crearea a trei host-uri prin instalarea Microsoft Hyper-V Server, reunite într-un cluster. Din cele trei host-uri, unul este dedicat maşinilor virtuale de management, celelalte două host-uri (cu Windows Server 2008 R2 SP1) asigurând redundanţa maşinilor şi
aplicaţiilor critice.


În etapa ulterioară, a fost implementat Microsoft System Center Virtual Machine Manager, pentru managementul centralizat al celor 3 host-uri create (cluster-ul de Hyper-V şi host-ul de management) şi a încă 2 host-uri, care existau anterior demarării proiectului. În această etapă s-a trecut din fizic în virtual un server de aplicaţie şi un server cu rol de Domain Controller.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite