Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţiile geospaţiale fundamentează decizii strategice de impact naţional

01 Iunie 2011




Marcel Foca îl completează, adăugând că puterea Poliţiei de a deveni proactivă vine din corelarea informaţiilor din majoritatea activităţilor pe care aceasta le desfăşoară: „Dacă am analiza doar sectorial o activitate, Poliţia rutieră sau Ordinea publică, de exemplu, atunci poliţia nu şi-ar putea dezvolta capacitatea de înţelegere a fenomenului cu care se confruntă. De abia în momentul în care ai marea majoritate a informaţiilor corelate într-un tablou unitar, atunci poţi să spui că ai şanse să înţelegi corect ceea ce se întâmplă, prin urmare soluţiile pe care le identifici vor fi cu adevărat eficiente”.


În prezent, acest sistem începe să fundamenteze şi nivelul strategic de management al instituţiei.


„Pentru prima dată se aduce informaţia operativă alături de informaţia administrativă. Se pot fundamenta decizii strategice, precum realocarea naţională a resurselor în funcţie de distribuţia ratei de criminalitate la nivelul judeţelor. Valorificarea integrată a tuturor surselor de date reprezintă încă un indicator al maturităţii unui proiect. Lucrul acesta nu se putea realiza înainte. Alături de valorificarea oportunităţilor tehnologiei GIS, Poliţia Română realizează şi o altă transformare instituţională prin dezvoltarea structurilor specializate care să trateze acest tip de informaţii – structurile de analiză a informaţiilor”, adaugă Aurel Băloi.


În urma implementării unui astfel de sistem, rezultatul imediat după darea în exploatare a acestuia este redefinirea criteriilor de performanţă a instituţiei.


„În momentul în care ai adus sistemul de la nivel operaţional până sus, la nivel strategic, poţi să spui că platforma implementată şi-a atins obiectivul. Prin soluţii geospaţiale nu înţelegem o hartă digitală, ci automatizarea activităţilor ţinând cont de componenta geospaţială a informaţiei. Acesta este un sistem care înlocuieşte zecile de aplicaţii care erau dezvoltate local, fiind vorba de o singură aplicaţie, care automatizează majoritatea activităţilor din poliţie. 50% din activitatea poliţiei este automatizată prin acest proces”, precizează Marcel Foca.


Recensământul populaţiei şi locuinţelor

Pregătirile pentru un recensământ naţional înseamnă în general o desfăşurare de forţe impresionantă, care începe cam cu doi ani înainte de începerea propriu-zisă a recensământului. Platforma geospaţială are un impact critic decisiv în zona de estimare a numărului de resurse necesare şi distribuţie teritorială a acestor resurse.


„Câţi recenzori trebuie angajaţi şi cum sunt distribuiţi în teritoriu? Câte formulare vor trebui tipărite şi cum vor fi redistribuite în teritoriu? Partea geospaţială fundamentează decizii majore – câte resurse sunt necesare şi unde. Pe perioada de desfăşurare a recensământului, circa 120.000 de recenzori vor intervieva toată ţara în 10 zile. Strict pe baza aceasta, o platformă geospaţială ajută la monitorizarea procesului de recensământ, astfel încât să poţi detecta de la nivel strategic zona din care poţi transfera resurse în zone problemă, să detectezi mai uşor zonele în care sunt probleme şi să le poţi înţelege pentru a putea răspunde în timp util. Sistemul dezvoltă capacitatea de reacţie pentru a lua măsuri imediate şi permite o mai bună comunicare în diseminarea rezultatelor”, precizează Marcel Foca.


Toate cele trei proiecte amintite au în comun gestiunea unui teritoriu. Iar din punct de vedere informatic un teritoriu este cel mai bine descris printr-o soluţie geospaţială. De asemenea, aceste proiecte au un impact deosebit atât asupra persoanelor care locuiesc în acel teritoriu, cât şi asupra instituţiilor care gestionează proiectele respective.


În zona geospaţială încă nu există un model de competenţe internaţional acceptat. Există cel mult cursuri de instruire ale diverşilor furnizori de tehnologie geospaţială. De aceea, Intergraph Computer Services îşi propune realizarea unui standard ocupaţional, care să fie acreditat CNFPA, dar şi dezvoltarea unui centru de pregătire şi de testare a competenţelor din „Lumea Geospaţială”.


„Firma are în vedere să facă acest lucru, rămâne de văzut dacă timpul şi resursele vor crea masa critică pentru un proiect la nivel naţional. E un proiect amplu, pe termen lung, care va crea o comunitate activă şi legături cu învăţământul de specialitate. Inevitabil, înseamnă şi atragerea altor companii, instituţii publice şi de învăţământ în acest proiect”, conchide Aurel Băloi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite