Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Noul circuit al finanţării din sistemul de cercetare, supus dezbaterii publice

01 Iunie 2011




Finanţarea complementară

Se bazează pe o serie de indicatori care diferă de cei folosiţi la evaluare şi clasificare, în sensul că primii sunt esenţialmente indicatori de rezultat, pe când cei din urmă sunt esenţialmente indicatori de proces. Indicatorii de rezultat vor intra în următoarele trei mari categorii: vizibilitate (publicaţii), inovare (brevete) şi impact economic (venituri de cercetare-dezvoltare atrase din sectorul privat).

Acest mecanism face parte din Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare şi deci se acordă pe bază de competiţie. Distribuţia fondurilor se va face în mod proporţional cu rezultatele, pe fiecare dintre cele trei categorii. Cu alte cuvinte, dacă o instituţie este la originea a 3% din vizibilitatea ştiinţifică totală a instituţiilor înscrise la competiţie, ea va primi 3% din fondurile prevăzute pe această categorie. Distribuţia fondurilor, ca pondere, pe cele trei categorii se va stabili prin decizie a Preşedintelui ANCS, la propunerea CCCDI. Această distribuţie ponderată constituie o pârghie extrem de importantă de pilotare strategică a dezvoltării instituţionale a sistemului de cercetare. O pondere mai importantă acordată indicatorului de impact economic va conduce la o înclinare a balanţei în direcţia cercetării aplicative şi industriale, pe când o pondere mai importantă acordată indicatorului de vizibilitate va conduce la o susţinere mai puternică a domeniilor cercetării fundamentale. Această pârghie va putea fi ajustată pentru a găsi un punct de echilibru şi a pilota în mod coerent şi strategic dezvoltarea reţelei naţionale de institute de cercetare, indiferent de statutul lor juridic: INCD-uri, centre şi laboratoare universitare sau ale academiilor, institute private.

Acest canal de finanţare este, la nivel formal, dedicat instituţiilor certificate. În practică, însă, este de aşteptat ca, datorită accentului pus pe performanţă, pe activitatea de cercetare propriu-zisă şi pe rezultatele acesteia, publicul ţintă al acestui tip de finanţare să fie nu instituţiile în sine, ci echipele şi laboratoarele performante din interiorul acestora, generând un cerc virtuos de competiţie constructivă, reformă şi dezvoltare a instituţiilor, din interior.

Concluzie

Proiectele de acte normative menţionate mai sus, începând cu normele metodologice pentru evaluare şi clasificare şi normele metodologice pentru finanţare complementară vor fi publicate în următoarele zile şi săptămâni pe site-ul ANCS în vederea iniţierii dezbaterii publice pe aceste subiecte de importanţă capitală pentru dezvoltarea sistemului naţional de cercetare.
---


Dragoş Ciuparu, preŞedinte ANCS:

„Odata cu promovarea Ordonanţei de Guvern nr. 6 în ianuarie a.c., aprobată de curând în plenul Senatului cu majoritate covârşitoare, am promis să oferim cercetătorilor un sistem de cercetare performant, predictibil, în care finanţarea urmează performanţa, în care instituţiile de cercetare vor fi astfel conduse încât să fie eficiente, iar finanţarea pe care o primesc să ducă la rezultate relevante din punct de vedere socio-economic.
Astfel, aceste proiecte de acte normative pe care le vom iniţia conduc, în acest spirit, la un sistem care urmează a fi evaluat din punct de vedere al capacităţii instituţionale de a face cercetare şi care, în baza acestei evaluări, urmează să primească finanţare instituţională de bază şi să fie eligibil pentru a primi finanţarea complementară pentru susţinerea performanţei instituţionale“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
virgil
Buna treaba !
06 Iunie 2011, 08:11:53
cercetator
Tipul de evaluare in functie de rezultate pe care ati introdus-o de ceva vreme este o noutate la noi si un lucru foarte util. Problema apare la evaluarea institutionala. Desi la prima vedere este o mare reforma in realitate nu cred ca va da rezultatele pe care le asteptati. Ex: chiar daca institutia x va primi 0.1% fonduri, cei care o conduc vor avea grija sa-si aloce niste salarii sanatoase echivalente cu ale altora care produc stiinta de calitate, desi ca productivitate stiintifica vor fi 0.In plus, cine are acces la bani in institutii, ii distribuie dupa bunul plac, astfel incat unii sunt platiti la timp iar altii dupa 4 luni. Daca ad-astra a facut un registru al cercetatorilor romani, de ce nu faceti o grila generala, in care fiecare individ e platit dupa ce produce. Introduceti sa zicem 5 nivele de salarizare, si fiecare stie exact cat este platit. Astazi e un haos total in privinta salarizarii in toate institutiile de cercetare. Intr-o luna castigi o suma, luna urmatoare castigi de 3 ori mai mult, dupa care luna care vine iar scazi la 14% dupa care iar castigi de 2.5 ori mai mult....si tot asa. E un balamuc total. In privinta semificatiei titlurilor univ. sau de cercetare este alta brambureala: exista CS I care nu au publicat un articol ISI in toata viata lor si castiga de 10 ori mai mult decat un doctorand ACS care are multe articole ISI. Sau exista profi univ. care au publicat numai proceedingsuri toata viata care castiga lunar peste 10 mii de ron. Ceea ce trebuie sa faceti voi este sa NIVELATI toate aceste neliniaritati si sa gasiti o scara comuna de valori pentru toata lumea de unde sa rezulte o scara generala de salarizare DUPA REZULTATE. Cine a publicat in ultimii 3 ani 30 puncte ISI are salariul de...2000 de eur, sa zicem. Cine a produs 50 de puncte ISI are 3000 de eur. Cine nu a produs nici un punct ISI ia 200 de eur lunar, in urmatorii 2 ani sa zicem. Un gen de filtru similar celui de la idei. Atunci fiecare se va stradui sa produca stiinta, fie ca e la Botosani, Caracal, Magurele, etc.
10 Iunie 2011, 01:12:59
Teo
Este un lucru foarte bun, ceea ce v-ati propus, si veti avea tot sprijinul celor valorosi si competenti, dar care din pacate nu sunt factori de decizie. Sunt multe persoane, de valoare indoielnica, care detin functii de conducere, care au un cuvant greu de spus in institutiile pe care le conduc, si care se vor opune acestei reforme.
10 Iunie 2011, 02:06:26
vladx
Cum apar lingaii chiar in fruntea listei de "comentarii"! Buna treaba?!! Pentru cine? Pentru aceeasi mafie din cercetare ascunsa in spatele articolelor "indexate ISI"? Aceasta mafie, intarita cu cativa "lupi tineri" si (normal) flamanzi si-a gasit in sfarsit patronajul mult asteptat, intruchipat de ilustrul fun(er)ariu. Multe succesuri la cercetat!
16 Iunie 2011, 07:13:41
cercetarea ca ... minciuna
punctual ar mai fi urmatoarele probleme : -problema salarizarii cercetatorilor tineri fara grade stiintifice (asis cercetare, CS 3) (eu asis cercet 1000 net/luna de 3 ani) -banii daca se duc pe institutii intra in mod sigur pe mana unor"somitati" care-i vor distribui dupa bunul plac, asa fel ca doar echipele lor sa aiba acces maxim la "resurse" rezultatul.. articole si publicatii ISI doar pentru cei cu "resurse". -multi doctoranzi intarzie cate 6-7 ani in obtinerea doctoratului datorita sistemului administrativ vascos in mare parte, datorita unei proaste coordonari din partea "somitatilor", etc (nu se exclud lenesii intr-o proportie mica) lista problemelor e deschisa...
20 Iunie 2011, 03:42:00