Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Justificări de preţ pentru o implementare WMS

01 Iunie 2011



Contextul economic dificil, scăderea numărului de clienţi, a volumelor de vânzări au făcut ca, în ultima perioadă, argumentele pentru implementarea unui sistem de management al operaţiunilor din depozit să devină din ce în ce mai pertinente pentru un larg număr de companii locale. Dincolo de atractivitatea pledoariilor pro-WMS, trebuie urmărite, însă, câştigurile concrete, direct cuantificabile, pe care implementarea unui astfel de sistem le poate genera rapid.


Considerate pentru mult timp soluţii dedicate exclusiv companiilor care deţin un sistem complex de depozite, cu suprafeţe şi un rulaj de produse mari şi care lucrează cu un volum semnificativ de clienţi şi parteneri, sistemele de Warehouse Management (WMS) au început să devină din ce în ce mai „populare“ sub presiunea contextului economic. Scăderea numărului de clienţi şi a volumelor de vânzări a impus companiilor din zona de distribuţie şi retail identificarea rapidă a unor soluţii de optimizare a operaţiunilor de depozit. Soluţii care să permită nu doar un control mai eficient al acestora, dar să ofere şi posibilitatea de a reacţiona mult mai prompt la schimbările din piaţă şi la cererile clienţilor şi partenerilor. Minimizarea riscului de a pierde clienţi este unul dintre imperativele momentului actual, când din ce în ce mai multe companii s-au convins „pe propria piele“ că este mai costisitor să achiziţionezi un nou client, decât să păstrezi unul vechi.


Beneficiile pe care un sistem WMS le poate furniza unei companii sunt numeroase, iar lista acestora se extinde constant, odată cu evoluţia tehnologică a acestora, producătorii de astfel de soluţii adăugând constant noi funcţionalităţi. Deşi sistemele evoluează continuu, funcţionalitatea principală a unui WMS rămâne aceeaşi: controlul mişcării şi stocării produselor în depozit şi al operaţiunilor şi proceselor aferente tranzacţiilor.


Argumente pro-WMS

Implementarea unui sistem de tipul Warehouse Management este, însă, un efort de durată şi costisitor. Costuri generate nu doar de „partea“ software, ci mai ales de necesitatea creării, dezvoltării şi menţinerii unei infrastructuri hardware specifice, fără de care un sistem de management al depozitului nu poate furniza nivelul de eficienţă promis.


Chiar dacă argumentele enumerate mai sus sunt pertinente, ele trebuie transpuse în economii şi câştiguri concrete pentru a putea justifica o astfel de investiţie. Iată câteva dintre principalele beneficii pe care vendorii WMS susţin că o soluţie de management al depozitului le poate furniza, încă din primele faze ale procesului de implementare:


• Reducerea stocurilor

La momentul actual, gestionarea optimă a spaţiului de depozitare şi identificarea rapidă a mărfurilor greu vandabile reprezintă imperative pentru orice manager care doreşte să eficientizeze gestionarea stocurilor şi să nu îşi blocheze lichidităţile. Un sistem WM poate asigura atingerea acestui deziderat prin creşterea vizibilităţii stocurilor, respectiv prin monitorizarea lor în timp real. În plus, poate oferi suportul necesar pentru scăderea costurilor de administrare a stocurilor, realizată nu doar prin scăderea nivelului stocurilor, ci şi prin obţinerea unui nivel superior de eficienţă în utilizarea spaţiului depozitului.


• Reducerea costurilor de operare

Criza economică a impus companiilor identificarea şi adoptarea rapidă a soluţiilor care să asigure realizarea de economii. Multe dintre acestea au adoptat metoda reducerii costurilor de personal prin varii metode (reduceri salariale, concedieri etc.), care au afectat, însă, eficienţa business-ului în sine. Utilizarea unui sistem de Warehouse Management poate elimina riscurile inerente unei astfel de abordări, prin creşterea nivelului de eficienţă al personalului din cadrul unui depozit, oferind instrumente dedicate de monitorizare a timpului efectiv lucrat şi determinarea perioadelor de vârf în cadrul unei zile/săptămâni. Prin analiza rapoartelor generate în mod automat, managementul poate realiza o încărcare şi o alocare a resurselor mult mai eficientă (de exemplu, timpii morţi pot fi utilizaţi pentru alte activităţi precum inventar ciclic, re-etichetare, relocare marfă etc.). Totodată, automatizarea gestionării comenzilor, intrărilor şi ieşirilor, mişcărilor de marfă în cadrul depozitului (care elimină lucrul pe hârtie, erorile aferente şi timpii morţi din procesul de operare a documentelor de expediţie, respectiv confirmare a livrărilor), utilizarea tehnologiilor codurilor de bare şi/sau RFID, alături de echipamentele hardware specifice (de la imprimante pentru etichete şi terminale mobile cu scanner de coduri de bare încorporat, până la terminale fixe montate pe motostivuitoare, puncte de acces wireless pentru conectarea în reţea, porţi RFID la intrarea/ieşirea din depozit etc.) garantează atingerea unui nivel de eficienţă ridicat în activitate. Ceea ce permite reducerea personalului din cadrul depozitului, fără a fi afectat randamentul general al acestuia. (Un exemplu frecvent utilizat de vendorii de soluţii de tip WMS este cel al reducerii costurilor în timp şi bani aferente operaţiunilor de inventariere realizate cu ajutorul unui sistem informatic de management al depozitului şi scannerele de coduri de bare.)


O abordare concretă


Panoplia de argumente pro-WMS nu se rezumă doar la cele câteva beneficii schiţate succint mai sus. Rămâne însă întrebarea, câte dintre aceste beneficii se pot concretiza rapid şi sunt direct cuantificabile, astfel încât să permită amortizarea investiţiei într-un interval de timp rezonabil.


IDII (Industrial Data & Information Inc.), companie americană de consultanţă cu o expertiză de peste 13 ani în domeniul evaluării, selectării şi implementării aplicaţiilor software dedicate lanţului de aprovizonare, susţine că, încă din primul an al unei implementări WMS, doar din reducerea stocurilor se poate obţine un beneficiu net de 50.000 de dolari (la un stoc în valoare de 1 milion de dolari). Dar, conform IDII, nu doar reducerea stocurilor contribuie la amortizarea rapidă a investiţiei. Iată lista principalelor câştiguri pe care un sistem de Warehouse Management la poate furniza rapid şi motivele care asigură aceste economii, în viziunea firmei americane:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite