Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ghiseul.ro: 3 primării īnrolate, 4 īn pregătire

01 Iunie 2011




Valerian Vreme


Realizarea unui sistem online de plată a taxelor şi impozitelor funcţionabil la nivel naţional a reprezentat o tară a tuturor conducerilor de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de la Dan Nica încoace. Pasat în 2008 în grija fostei Agenţii pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI), Ghiseul.ro a fost preluat de Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI). În sistem sunt înrolate în prezent doar Primăria Tîrgu Mureş şi Sectoarele 2 şi 6 din Bucureşti.

Conform informaţiilor furnizate de MCSI, din 30 martie 2011 până în prezent au fost efectuate un număr de 421 de plăţi prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plată a Taxelor şi Impozitelor cu cardul bancar – Ghişeul.ro, iar site-ul https://www.ghiseul.ro a fost accesat de un număr de 25.000 de vizitatori unici. De asemenea, s-au făcut plăţi între orele 22.00-06.00.


Numărul plăţilor făcute până în prezent prin acest sistem nu înseamnă că acesta este şi numărul total al plăţilor de taxe şi impozite efectuate online în România. Destul de multe primării din ţară au implementat propriul sistem de plată online a taxelor şi impozitelor, oferind cetăţenilor o alternativă la cozile de la ghişee. Însă o centralizare a numărului acestor plăţi nu există deocamdată. Ceea ce ştim este că sunt de ordinul miilor. În cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România (APERO) a înmânat, prin intermediul preşedintelui Adrian Apolzan, diplome de excelenţă în promovarea plăţilor taxelor şi impozitelor cu cardul bancar. Cele mai merituoase primării au fost considerate primăriile oraşelor Arad, Baia Mare şi Oradea, care au adunat mii de plăţi online.


De ce nu se înrolează administraţiile publice?

Aşa cum am menţionat deja, în sistem sunt înrolate doar trei primării: Tîrgu Mureş, sectorul 2 şi sectorul 6 din Bucureşti. 20% din totalul taxelor şi impozitelor colectate de sectorul 6 prin plăţile cu cardul s-a făcut prin intermediul infochioşcurilor instalate de primărie în principalele spaţii comerciale din sector, restul de 80% se fac prin POS-urile de la ghişee sau online (însă acest procent este destul de mic).


Noua platformă, oferită în mod gratuit de către APERO, are girul principalelor organizaţii internaţionale de plată, VISA şi MasterCard, şi a fost verificată deja de ani buni, datorită experienţei pe care băncile din România şi organizaţiile amintite o au în plăţile electronice.


„Credem că accesarea online a acestui serviciu este un beneficiu nu numai pentru clienţii noştri, cât pentru toţi cetăţenii României, dar şi pentru administraţiile locale. Să nu uităm că foarte mulţi români aflaţi peste hotare erau nevoiţi să vină în România pentru plata taxelor şi impozitelor. Iar cel care deţinea un apartament în Bucureşti, dar şi casa părintească din Sighişoara, trebuia să se deplaseze în două locuri, la distanţe foarte mari unul de celălalt, pentru a achita aceleaşi impozite”, declară Adrian Apolzan, preşedinte APERO.


Ministrul Valerian Vreme se declară optimist, anunţând recent că sunt în curs de înrolare primăriile Arad, Baia Mare, Braşov şi Zalău. Conform ministrului, la nivel naţional, Ghişeul.ro va acoperi în scurt timp peste 1 milion de locuitori.


„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu mulţi primari din toate zonele ţării, am confirmarea interesului pentru SNEP-Ghiseul.ro în oraşele pe care le administrează şi am primit asigurarea că se vor înrola în termen. Cetăţenii acestor oraşe vor câştiga în confort şi nu vor mai avea stresul cauzat de timpul pierdut la cozile interminabile sau de problemele inerente ale sistemelor cu care erau obişnuiţi până acum. Pe de altă parte, primăriile vor aduna la timp taxele şi impozitele, având totodată o evidenţă financiară în timp real”, a precizat Valerian Vreme.


Tîrgu Mureş, primul oraş înrolat în Ghiseul.ro

La sfârşitul lunii martie a acestui an, Tîrgu Mureş devenea primul oraş din România care a adoptat Ghiseul.ro ca sistem de plată online a taxelor şi impozitelor.


„În primă fază, vom putea accesa serviciul Ghiseul.ro fără autentificare, având posibilitatea să plătim taxele a căror valoare o cunoaştem deja prin intermediul înştiinţărilor de plată trimise de curând de primărie către toţi contribuabilii. În curând, cetăţenii noştri vor primi fiecare datele de autentificare – utilizator şi parolă – urmând să poată vizualiza şi online sumele de plată. Aceste date vor fi tipărite de către Ministerul Finanţelor, transmise Primăriei, iar Primăria le va trimite, în plic, fiecărui cetăţean acasă. Lansarea Ghiseul.ro vine ca o mănuşă pentru municipiul nostru, dacă e să ne gândim şi la Digital Mureş, ambiţioasa strategie care va transforma oraşul într-unul din primele oraşe digitale din lume”, a spus Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu Mureş.

Cum funcţionează sistemul?

Plăţile se pot efectua cu autentificarea utilizatorului (acesta putând vizualiza exact sumele de plată) sau fără autentificare (utilizatorul introducând direct suma pe care ştie că o are de plătit). Pentru plata cu autentificare, utilizatorii au nevoie de date de autentificare în sistem/credenţiale, respectiv nume de utilizator şi parolă. Conform informaţiilor ministerului, administraţiile locale pot trimite cetăţenilor aceste date şi, de asemenea, acestea pot fi solicitate de către cetăţeni şi la ghişeul administraţiilor locale, înrolate în sistem. Platforma Ghiseul.ro urmează a fi extinsă pe parcursul acestui an în cât mai multe administraţii locale, urmând ca în 2012 acestea să fie acoperite în totalitate. În prima etapă, în sistem vor intra oraşele cu peste 150.000 de locuitori. A doua etapă va include înregistrarea oraşelor cu până la 150.000 de locuitori, iar apoi, în cel mult alte 6 luni, va urma integrarea comunelor şi a instituţiilor publice nevizate de primele două etape.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite