Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cât de protejate sunt datele cu caracter personal?

01 Iunie 2011




Păstrarea datelor reprezintă o limitare semnificativă a dreptului la viaţă privată. Deşi nu există exemple concrete de încălcări grave ale dreptului la viaţă privată, riscurile de periclitare a securităţii datelor vor persista dacă nu sunt instituite garanţii suplimentare. Prin urmare, Comisia va avea în vedere instituirea unor reglementări mai stricte în ceea ce priveşte stocarea, accesarea şi utilizarea datelor păstrate.


RFID şi securitatea datelor

Dispozitivele de identificare prin radiofrecvenţă (RFID) pot fi găsite în multe obiecte, de la legitimaţii de călătorie, până la cartelele inteligente pentru plata taxelor de autostradă. Dispozitivele microelectronice pot prelucra automat datele de pe etichetele RFID atunci când sunt apropiate de dispozitive de „citire” care le activează, le recepţionează semnalul radio şi fac schimb de date cu ele.


Utilizarea acestor etichete inteligente se extinde într-un ritm vertiginos (aproximativ 1 miliard în 2011, în Europa), însă există preocupări larg răspândite cu privire la efectele lor asupra vieţii private. Se preconizează că în 2011 se vor vinde în jur de 2,8 miliarde de etichete inteligente, dintre care aproximativ o treime în Europa. Însă, potrivit estimărilor sectorului, numărul dispozitivelor electronice conectate s-ar putea ridica la aproximativ 50 de miliarde până în 2020.


Etichetele RFID utilizate în dispozitive precum telefoane mobile, computere, frigidere, cărţi digitale şi automobile oferă întreprinderilor, serviciilor publice şi produselor de larg consum numeroase avantaje potenţiale, cum ar fi creşterea fiabilităţii produselor şi a eficienţei energetice, ameliorarea proceselor de reciclare, plătirea taxelor rutiere fără a fi necesară oprirea la cabinele de încasare, reducerea timpului petrecut la aeroport în aşteptarea bagajelor şi diminuarea amprentei ecologice a produselor şi a serviciilor.


Cu toate acestea, etichetele RFID prezintă şi riscuri potenţiale pentru securitate şi pentru protecţia vieţii private şi a datelor. Unul dintre acestea ar fi posibilitatea ca un terţ neautorizat să acceseze datele noastre cu caracter personal (de exemplu, cele referitoare la locul unde ne aflăm).


De pildă, mulţi conducători auto plătesc taxele pentru utilizarea şoselelor, a parcărilor din aeroporturi şi din oraşe pe cale electronică, pe baza datelor colectate prin intermediul etichetelor electronice RFID de pe parbrizul automobilelor. În absenţa unor măsuri preventive, dispozitivele de citire a etichetelor RFID amplasate în afara acestor locaţii specifice ar putea genera în mod neintenţionat scurgeri de date cu caracter personal, dezvăluind astfel locul unde se află vehiculul. Multe spitale utilizează etichete RFID pentru inventariere şi pentru identificarea pacienţilor. Deşi această tehnologie poate ameliora calitatea globală a sistemului de asistenţă medicală, beneficiile trebuie puse în balanţă cu preocupările legate de protecţia vieţii private şi de securitate.


De aceea, Comisia Europeană a semnat recent un acord cu industria, cu societatea civilă, cu Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor şi cu organizaţiile europene de protecţie a vieţii private şi a datelor, cu scopul de a stabili orientări destinate tuturor societăţilor europene pentru a aborda implicaţiile etichetelor inteligente (dispozitive de identificare prin radiofrecvenţă - RFID) asupra protecţiei datelor, înainte de introducerea lor pe piaţă.


Acordul face parte din procesul de implementare a unei recomandări adoptate de Comisie în 2009, care prevede, între altele, că, în momentul în care consumatorii cumpără produse ce conţin etichete inteligente, acestea trebuie dezactivate automat şi gratuit, cu excepţia cazului în care consumatorul îşi exprimă acordul explicit ca etichetele să rămână active. Conform acordului, societăţile vor efectua o evaluare exhaustivă a riscurilor legate de viaţa privată şi vor lua măsuri pentru soluţionarea acestora înainte de introducerea pe piaţă a unei noi aplicaţii RFID. Această evaluare va cuprinde impactul potenţial asupra vieţii private al legăturilor dintre datele colectate şi transmise şi alte date. Acest lucru este important mai ales în cazul datelor cu caracter personal sensibile, cum ar fi datele biometrice, de sănătate sau de identitate.


Cadrul de evaluare a impactului asupra protecţiei datelor şi a vieţii private stabileşte pentru prima dată în Europa o metodologie clară de evaluare şi de atenuare a riscurilor pe care le prezintă etichetele inteligente în ceea ce priveşte viaţa privată. Această metodologie poate fi aplicată de toate sectoarele care utilizează etichetele inteligente (de exemplu, transporturile, logistica, comerţul cu amănuntul, emiterea de bilete, securitatea şi asistenţa medicală). În special, pe lângă faptul că oferă societăţilor certitudine juridică în legătură cu faptul că utilizarea etichetelor lor este compatibilă cu legislaţia europeană în materie de protecţie a vieţii private, acest cadru asigură o mai bună protecţie a cetăţenilor şi consumatorilor europeni.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite