Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Serviciile de mentenanţă și suportul tehnic de la IBM conduc la creșterea disponibilităţii sistemelor IT

08 Iunie 2011




Pentru a oferi clienţilor garanţia unui mediu IT stabil şi sigur,IBM a dezvoltat un portofoliu extins de servicii de mentenanţă, hardware şi software, disponibil în regim permanent în peste 170 de ţări. Divizia de servicii din cadrul IBM (Global Technology Services) se bazează pe o echipă de peste 200.000 de profesionişti şi 8 centre internaţionale de suport.


La nivel global şi deci inclusiv în România, IBM oferă un grup de servicii denumit „Servicii de mentenanţă şi suport tehnic“, ce combină capacitatea de suport tehnic a companiei IBM cu serviciile aferente echipamentelor şi produselor software, atât IBM, cât şi non-IBM. Pentru a livra de cea mai ridicată calitate, IBM se bazează pe următoarele principii: asistenţă integrată (multi-product/multi-vendor) rapiditate, siguranţă şi prevenţie.


Mentenanţă hardware


Serviciile de mentenanţă hardware „break and fix“ acoperă atât echipamentele proprietare IBM, cât şi ale altor producători, fără a exista diferenţe la nivel de SLA între cele două categorii.


Pentru echipamentele IBM, aceste servicii reprezintă o extensie a garanţiei sau contractarea unui nivel suplimentar de garantare a funcţionalităţii acestuia. „Conform garanţiei de producător, IBM se obligă să repare un produs propriu în limitele legii (15 zile lucrătoare), însă aceste prevederi sunt departe de a fi acoperitoare pentru mediul de lucru în care aceste echipamente funcţionează. Astfel se pot contracta servicii suplimentare prin care sunt prevăzuţi timpii de reparatie în funcţie de nivelul critic existent la client“, afirmă Victor Micu, MTS Sales Specialist, Global Technology Services IBM Romania.


Serviciile de mentenanţă se plătesc sub forma unui abonament ce prevede număr nelimitat de intervenţii şi piese de schimb şi pot fi contractate la achiziţia echipamentului, în timpul sau după expirarea garanţiei. „În afara contractelor de mentenanţă, clienţii pot apela aceste servicii punctual «per call», însă tratarea este diferenţiată (întâi sunt serviţi clienţii cu contract şi apoi restul apelurilor), iar costurile sunt mai mari, de aceea noi recomandăm clienţilor serviciile tip abonament. De asemenea, există posibilitatea contractării unor servicii la cerere în afara contractului pentru situaţii conjuncturale/neprevăzute apărute la clienţi. Spre exemplu, mentenanţa nu acoperă serviciile de relocare, însă, dacă un client doreşte să mute anumite echipamente, acestea trebuie să fie acoperite de un contract de mentenanţă“, declară Victor Micu.


Mentenanţă software


Complementar mentenanţei hardware, în oferta IBM există servicii ce acoperă, pe de o parte, sistemele de operare ale maşinilor IBM, iar pe de alta produsele middleware care stau între sistemul de operare şi aplicaţiile clienţilor. Mentenanţa software poate fi remote, clientul fiind ajutat uşor şi rapid de la distanţă (telefonic/conectare remote), sau on site, prin trimiterea unui specialist la sediul beneficiarului. „Pentru mentenanţa software nu sunt precizaţi timpi de reparare, aceste probleme fiind mai greu de intuit, evaluat şi rezolvat decât cele hardware.


IBM poate asigura însă un timp de intervenţie şi, eventual, continuitatea în funcţionare a sistemului până la rezolvarea problemei“, afirmă Victor Micu.


Beneficii


IBM poate oferi mentenanţă pentru întreg sistemul informatic al clienţilor, de la hardware până la aplicaţiile de business, pe baza unui concept modular de servicii standardizate, împreună cu un model de gestionare completă, pentru a oferi o soluţie personalizată care să poată acoperi eficient cerinţele clientului. Serviciile IBM de mentenanţă şi suport tehnic conduc spre convergenţa dintre mediul IT şi obiectivele de business ale clientului, aducând mai multe beneficii: reducerea complexităţii suportului tehnic, reducerea riscului operaţional, reducerea costurilor, interacţiunea cu un singur punct de contact, creşterea disponibilităţii sistemului IT etc.


IBM este cea mai mare companie furnizoare de servicii IT din lume, cu o prezenţă în peste 170 de ţări şi având mai mult de 400.000 de angajaţi, din care peste 200.000 în departamentul de servicii. Suportul pentru clienţi este asigurat în regim permanent, 24x7x365, cu suport local în România şi suport de la distanţă avansat, prezent în peste 8 centre de suport internaţional şi 21 de centre de cercetare şi dezvoltare, specializate pe produse. Suportul de nivel avansat pentru produse non-IBM este asigurat în Europa astfel: pentru servere Unix în Italia, pentru servere Intel în Marea Britanie, pentru echipamente de stocare în Germania şi pentru echipamente de comunicaţie în Franţa. Piesele de schimb sunt originale şi sunt distribuite din cele 5 centre regionale (SUA, Olanda, Japonia, Singapore şi Brazilia) către cele peste 400 de depozite aflate în toată lumea. Distribuţia pieselor se face în regim permanent 24x7, la un volum total de aproximativ 80.000 de piese livrate zilnic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite