Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Brocade va veni in Romania

09 Iunie 2005



Thomas Gabriel, regional manager BrocadeEvenimentul de lansare a primului echipament IBM de stocare pe discuri care functioneaza cu tehnologie FC (Fibre Channel) la o viteza de 4GBit l-a adus la Bucuresti pe Thomas Gabriel Regional Manager pentru CEE al Brocade, producator de solutii de stocare din gama SAN (Storage Area Networking) partener IBM. Am profitat de ocazie pentru a va oferi cateva detalii suplimentare despre prezenta acestui brand pe piata romaneasca.


Reporter Market Watch: Care este modelul de distributie regionala adoptat de Brocade ?
Modelul de distributie pentru Romania este identic celui dezvoltat de Brocade la nivel mondial: vanzare indirecta. 95% din vanzarile companiei sunt in regim OEM, cea mai mare parte fiind prin IMB, diferenta de cinci procente este acoperita de o retea directa de parteneri. Daca un beneficiar doreste un anumit produs in cadrul unui proiect trebuie sa apeleze la un Brocade Business Partner.


Reporter Market Watch: Care este prezenta Brocade pe piata romaneasca?
Toate produsele din portofoliul Brocade sunt disponibile utilizatorilor din Romania dar nu am realizat o statistica exacta despre vanzarile pe anumite tipuri de produse. Piata este intr-o crestere accelerata si cred ca vom avea o reprezentanta aici in viitorul foarte apropiat. Avem deja birouri in Rusia, Polonia si Cehia iar in acest moment coordonarea regiunii de sud-est este facuta de la Viena, insa cresterile din ultima perioada indreptatesc si justifica investitia intr-o reprezentanta locala.


Reporter Market Watch: Ce tip de suport acordati utilizatorilor din Romania?
Oferim tuturor clientilor, deci si celor din Romania, Brocade Connects, un portal tehnic dar totodata si o comunitate on-line a utilizatorilor Brocade, cu peste 16.000 de membri. Portalul nu este disponibil deocamdata in limba romana dar sunt sigur ca aceasta nu este o problema pentru utilizatorii de aici. Portalul are ca scop pregatirea utilizatorului final, oferind unelte si continut indisponibil pe site-ul companiei, brocade.com. Portalul are trei sectiuni Connect with Users (un forum destinat schimbului de opinii si experienta pe tema SAN, dar si a celor mai bune practici), Connect with Brocade (informatii despre evenimentele de profil, lansarile de produse, certificari etc, Tech Resource Centre (o librarie de documente ce contine articole, manuale ale produselor, ghiduri de utilizare etc). Utilizatorii din Romania au acces si la SAN Health, un utilitar gratuit pentru analiza mediului SAN care poate recomanda modificarile necesare unei functionari corecte.


Reporter Market Watch: Care este situatia trainingurilor si certificarilor pentru produsele Brocade?
Am incheiat un contract global prin care IBM ofera traning in orice tara prin reteaua proprie. Daca insa un partener sau un utilizator are o echipa pentru care doreste o sesiune de training sau o serie de certificari, putem satisface aceasta cerinta direct. In aceste situatii vorbim insa de 10 sau mai multe persoane. De foarte multe ori insa trainingul se face pe web; compania Brocade avand centre dedicate acestor activitati atat in Statele Unite cat si in Europa (Geneva).


Reporter Market Watch: Cat de deschisa este Europa de Est solutiilor din categoria SAN ?
Regiunea CEE este foarte deschisa solutiilor SAN. Cele mai importante centre de date au deja facilitati de stocare SAN iar beneficiile oferite au fost cunoscute si pentru alte data centre mai mici. Este vorba de o mai buna utilizare a serverelor printr-o conectivitate sporita si deci facilitati mai eficiente de stocare, de reducerea personalului pentru administrare dar si a timpului de interventie datorita sistemului central de management. Mai mult, exista si beneficii calitative la nivel de performanta si disponibilitate. Aceste avantaje au fost intelese si in Europa de Est si piata actioneaza ca atare. Ma astept la o crestere in regiune de 10-15 procente cu diferente de la o tara la alta, Rusia si Romania cu siguranta vor avea asemenea rate de crestere. Sunt numeroase proiecte in sectorul telecomunicatiilor si utilitatilor care vor justifica aceasta crestere dar si sectorul bancar sau guvernamental pot aduce noi oportunitati.


Reporter Market Watch: Care a fost mesajul dvs pentru audienta romaneasca ?
Mesajul a fost unul simplu: este timpul potrivit pentru stocarea externa si SAN. Nu cred ca mai pot fi discutii despre avantaje sau protocol. Pana si Cisco a incetat sa mai sustina ca iSCSI este solutia pentru orice situatie. Pentru centrele de date devine evident ca Fibre Channel este cea mai buna alegere. Daca un client are nevoie de o solutie de stocare, trebuie sa se gandeasca automat la stocare externa. De asemenea, orice client interesat trebuie sa stie ca poate beneficia de tehnologie GBit, preturile fiind similare variantelor MBit. Exista un mesaj si pentru parteneri, acela ca trebuie sa vada in SAN o linie business, care va creste mult ca valoare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite