Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vom stoca date din ce in ce mai ieftin

10 Iunie 2005



Cresterea permanenta a volumului de date acumulat in companii datorita aplicatiilor informatice si necesitatea ca acestea sa fie accesate la nivel larg a determinat transformarea echipamentelor de stocare pe disc in active strategice. In 1999, conform studiilor IDC, 89% din totalul sistemelor de stocare existente erau atasate direct unui server. In 2004 situatia s-a schimbat procentul scazand la 55% in favoarea altor tehnologii.


Europa Centrala si de Est


Pentru Regiunea Central si Est Europeana asteptarile de crestere sunt undeva la o medie de12,9% pe an pentru o perioada de pana in 2008. Valoarea pietei la nivelul anului 2008 este previzionata la peste 550 milioane USD. La nivel regional stocarea bazata pe discuri va depasi capacitatea totala de 12,500 terabytes, cu un numar de peste 9000 de chipamente vandute.


Romania


Valoarea pietei romanesti a fost de 22,98 milioane USD in anul 2003, iar in 2004 s-a ajuns la 25,63 milioane USD. Rata medie de crestere pentru sistemele de stocare interna a fost de 12.2%, iar pentru stocarea pe discuri externe, una ceva mai rapida de 22,3 procente anual. Ponderea in piata a fost de o treime tehnologie stocare interna la doua treimi sisteme de stocare externa. IDC considera ca stocarea interna se va concentra majoritar catre serverele din categoria entry-level.


Viitorul este SAN


Sistemele NAS (Network Attached) vor avea o crestere relative redusa in timp ce stocarea in retea, SAN, va cunoaste o dezvolare masiva, situatia confirmata de majoritatea vendorilor. Mai mult, pentru vendori, afacerea SAN-ul aduce si venituri mai mari. Tehnologia SAN este mult mai flexibila si ofera mediul ideal pentru gazduirea unui subsistem de back-up bazat pe benzi de stocare. Pentru utilizatori, al caror numar este in crestere permaneta, sistemele SAN vor aduce un plus de scalabilitate si securitate dar si facilitati de administrare si control.


Pentru companiile mari, SAN ofera si un bun suport pentru implementarea ulterioara a unei aplicatii de disasterrecovery. Piata de business se orienteaza evident catre stocarea pe discuri externe asociata unor servicii de stocare dedicate.


Tehnologia gigabyte va creste proportional cu cererea permananta de date la nivelul intregii regiuni. Cauza o reprezinta cererea din sectoare cheie precum telecomunicatiile si bankingul.


Preturile tot mai jos
In egala masura insa vor cobori si preturile. In 2002 pretul mediu pe gigabyte era de 78,5 USD si a scazut in 2004 la 63,3 USD. Previziunile IDC pentru perioada de pana in 2008 anunta o scadere a pretului mediu cu 8,2% anual.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite