Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Revolutia open hardware

14 Iulie 2005



Dupa ce s-a dovedit unul dintre principalii promotori ai Linux si tehnologiilor open-source IBM incearca o abordare similara si in domeniul hardware. Astfel, in cadrul Power.org, organizatie ce va sustine curentul open hardware, IBM va facilita accesul la tehnologia Power, a cincea generatie de procesoare pe 64 biti, pentru creare unei comunitati de dezvoltatori. Power.org si proiectul open hardware au fost lansate anul trecut impreuna cu saisprezece parteneri printre care Sony Corporation, Bull, AMCC, Novell, Red Hat, Thales, Wistron, Shanghai Belling and Cadence Design Systems. Scopul declarat este incurajarea formarii unei comunitati capabile sa dezvolte pe tehnologia microprocesoarelor power, aplicatii embeded pentru cele mai diverse domenii.


Irving Wladawsky-Berger Vice President of Technology Strategy & Innovation for IBMCu ocazia primei intruniri a organizatiei Power.org, la Barcelona Supercomputing Center, Irving Wladawsky-Berger Vice President of Technology Strategy & Innovation for IBM a justificat infiintarea acestei organizatii prin caracterul critic pe care il are lucrul colaborativ pentru inovatie. „Este un lucru general cunoscut ca IBM a acordat permanent suport comunitatilor care au dezvoltat software pentru sisteme de operare. Acelasi motiv sta si la baza infiintarii Power.org, formarea unei comunitati de colaboratori in jurul tehnologiei microprocesoarelor. Este un lucru bun pentru tehnologia Power sa fie dezvoltata intr-o comunitate, mai ales ca microprocesoarele intra in toate aspectele vietii de zi cu zi. Procesoarele Power risc au un desing elegant si sunt baza ideala pentru o grupare ca Power.org” a mai declarat Irving Wladawsky-Berger.


Cu ocazia acestei prime intalniri la organizatie au mai aderat zece noi membri, printre care si nume mai noi pe piata. Cei zece noi intrati sunt: AboveMicro, Anyka Cayman, Barcelona Supercomputing Center, Celestica, DAFCA, Forte Design Automation, Rapport Incorporated, Teak Technologies, TimeLab, Universal Scientific Industrial si Venture Corporation Limited.


Power.org si Power Everywhere


Nigel Beck, primul presedinte al Power.orgIn legatura cu procesoarele Power, IBM mai are o initiativa, Power Everywhere, insa aceasta, conform declaratiilor oficiale, este un concept propriu si este mai mult o campanie de marketing. Se pare totusi ca in cadrul acestei initiative s-a nascut ideea comunitatii open hardware, in urma intelegerii impactului artitecturii power. Power.org insa este un concept extern IBM, este un mediu in care cei interesati sa poata colabora si crea aplicatii in jurul acestei tehnologii. Conform declaratiilor lui Nigel Beck, primul presedinte al Power.org ideea s-a nascut anul trecut in martie iar infiintarea oficiala a fost anuntata anul trecut.


Au fost necesare mai bine de noua luni pentru ca acesta idee sa prinda contur. Au existat mai multe modele de comunitati de la care s-au inspirat initiatorii. Una dintre acestea a fost comunitatea Linux, mai ales ca IBM are o experienta bogata in cadrul comunitatilor open din sectorul software. A fost analizata comunitatea Java si modul in care se dezvolta aceasta tehnologie dar si modul in care tehnologii precum bluetooth sau mpeg polarizeaza in jurul lor atentia unei intregi industrii. „Am cautat sa identificam cele mai reprezentative moduri in care oameni sau companii se aduna in comunitati, insa rezultatul la care am ajuns este diferit de oricare dintre modele”, a mai declarat Nigel Beck.


IBM, care nu doreste sa se identifice cu Power.org, considera ca aceasta comunitate va facilita dezvoltarea pe tehnologie Power a unei game extinse de solutii, atat pentru piata consumer cat si pentru nise superspecializate. Oricum lucrurile sunt chiar la inceput si vor fi multe discutii pentru coagularea acestei comunitati care are nevoie de reguli de functionare si asociere, de norme privind proprietatea intelectuala, concurenta etc.


Dincolo de orice considerente, angajamentul IBM fata de comunitatile open este manifest, si trebuie amintit faptul ca la inceputul anului IBM a remis comunitatii open source software peste 500 de patente asupra carora nu va mai emite nici un drept. Plecand de la relitatea ca open source a devenit un motor al industriei software sunt toate sansele ca initiativa Power.org sa propulseze sofisticatele procesoare power catre cele mai diverse domenii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite