Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Software alternativ: GIMP 2.2

14 Iulie 2005



Dupa trei editii in care subiectul acestei rubrici au fost pachetele alternative de office voi aborda in prezentul articol un alt gen de software: aplicatiile de editare a imaginilor. Cel mai adesea cand ne referim la acestea gandul ne duce imediat catre Adobe Photoshop sau Corel Draw. Problema cu acestea este insa pretul licentei, prohibitiv pentru cei mai multi. Ar mai fi alternativa Paint, aceasta nu este insa capabila sa editeze fotografii digitale, fiind mai degraba o jucarie decat un program grafic.


GIMP este o varianta fiabila pentru cei care doresc sa isi editeze fotografiile sau sa prelucreze alt gen de imagini. Fiind un software gratuit, open-source chiar, ofera un raport pret-calitate imbatabil. GIMP este un acronim de la GNU Image Manipulation Program, anuntand asadar chiar din denumire faptul ca este un software cu licenta gratuita. GNU General Public License este un act care functioneaza similar licentelor cumparate de la producatorii de software comercial. Singura diferenta este ca in conformitate cu GNU utilizatorul este liber sa copieze, sa distribuie si chiar sa vanda programele in cauza fara nici un fel de restrictie.


Editare de imagini pentru toti?


Cu toate ca GIMP este cel mai bine cunoscut pentru comunitatea LINUX, are si o versiune pentru Windows, pe care am si testat-o. Trebuie spus inca de la inceput ca pentru a putea sa rulati GIMP trebuie sa instalati inainte mediul de rulare GTK. Acesta este si el gratuit si poate fi descarcat din acelasi loc ca si programul in sine. Singura neplacere este asadar faptul ca trebuie rulate doua programe de instalare in loc de unul singur. Comunitatea dezvoltatorilor de GIMP ar putea lua in considerare crearea unui pachet de instalare comun care sa centralizeze cei doi pasi.


GIMP ofera majoritatea optiunilor grafice pe care le pun la dispozitie si programe mult mai costisitoare, cum ar fi Adobe Photoshop, se poate lucra in format vectorial cu layer-e, se pot edita canalele de culoare, se pot crea work-path-uri pentru utilizarea rezultatului in alte aplicatii etc. Interfata difera insa de majoritatea programelor cu care suntem obisnuiti sa lucram sub Windows. Daca acestea isi concentreaza toate ferestrele in cadrul uneia mari, GIMP le lasa libere. Exista o fereastra care contine uneltele, alta care contine layer-ele, canalele de culoare si work-path-urile si cate una pentru fiecare imagine deschisa. Lasand la o parte faptul ca incarca taskbar-ul, poate inutil de mult, nu ar trebui sa fie privit diferit de celelalte programe. Pur si simplu, fereastra sa principala este insusi desktop-ul.


Ca unelte GIMP se bucura de o gama larga de optiuni, regasite si in alte programe de editare grafica, de la banalele unelte de selectare a unei zone rectangulare pana la selectarea punct cu punct sau urmarind un contur (Magnetic lasso din Photoshop) si pana la diferitele efecte de sharpen, blur sau smudge. Din pacate uneltele mai avansate lipsesc. Spre exemplu la editarea de layer-e singurele optiuni sunt aplicarea de pattern-uri sau de gradient-uri. Aceste lipsuri nu ii vor afecta decat pe utilizatorii avansati, care in general folosesc aceste imagini pentru publicare.


Si pentru ca am ajuns la capitolul publicarii, trebuie sa subliniem aici una dintre cele mai importante lipsuri ale GIMP: nu poate lucra in format CMYK. Singurul mod de lucru color este RGB. Imposibilitatea separarii in Cyan, Magenta, Yellow si blaK este un dezavantaj semnificativ pentru utilizatorii din domeniul media sau publishing. RGB-ul este cel mai adesea folosit pentru publicarea pe Internet sau pentru desktop publishing. De asemenea cele mai multe imprimante color folosesc codul de culoare RGB, desi cele fotografice au migrat deja catre CMYK.


Facand un sumar al tuturor avantajelor si dezavantajelor GIMP este un program de grafica computerizata si editare foto destul de bun, care desi nu se adreseaza nivelului profesional este bun pentru uz personal si chiar si pentru unii specialisti. De exemplu, web-designerii pot sa il utilizeze ca inlocuitor excelent al unor pachete mult mai scumpe. Ca orice program open source, apar tot felul de add-on-uri si plug-in-uri care sa completeze functionalitatea de baza a programului. Printre acestea, cel mai utilizat este plug-in-ul pentru animatie, care adauga fuctionalitati comparative cu Adobe Illustrator si Adobe Premiere, evident nu la acelasi nivel de profesionalism.


Site-ul oficial al GIMP este http://www.gimp.org, dar aici nu poate fi gasit decat codul sursa. Un site de pe care pachetul poate fi descarcat gratuit este < a href=„http://sourceforge.net“>. http://sourceforge.net



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite