Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Business Intelligence intre optiune si necesitate

14 Iulie 2005



Irina Iuga – BIW Sales Consultant Oracle RomaniaPosibilitatile superioare de obtinere a controlului asupra practicilor si proceselor de afaceri, imbunatatirea functiilor de analiza in timp util a metricilor si indicatorilor de performanta sunt beneficii pe care managerii stiu ca le obtin printr-o solutie de Business Intelligence. In conditiile economiei concurentiale de astazi, implementarea unei asemenea solutii tinde sa treaca de la nivelul de avantaj competitiv spre conditie necesara supravietuirii pe piata. Despre factorii care influenteaza succesul implementarii unui proiect de Business Intelligence ne-a vorbit Irina Iuga – BIW Sales Consultant Oracle Romania.


Reporter Market Watch:Studiile evidentiaza faptul ca mai mult de jumatate dintre proiectele de Business Intelligence se lovesc de un grad scazut de acceptanta sau esueaza. Ce factori influenteaza pozitiv sau negativ procesul de implementare?
Irina Iuga : Experienta ne-a demonstrat ca in aplicatiile de Business Intelligence, ca si in celelalte aplicatii tranzactionale, factorul cel mai important este sponsorul proiectului. Recunoasterea din timp a unui potential factor sau grup de rezistenta poate ameliora managementul proiectului prin timpi si masuri. O aplicatie de Business Intelligence este structurata pe trei niveluri: raportare operationala, analiza si strategie. Daca beneficiarul isi defineste realist asteptarile, bazandu-se pe obiective si cerinte cat mai clare, se creaza premisele unei implementari de succes. In plus, exista limitari legate de resursele umane. Knowledge-ul de business il aduce clientul. Aceste proiecte presupun o echipa a implementatorului, dar si una a clientului, formata din utilizatori-cheie pe zone functionale (financiar, vanzari, middle management, top management) care, pe langa sarcinile obisnuite de serviciu, trebuie sa colaboreze cu consultantii Oracle. Rezultatul urmaririi acestor factori va fi o implementare la un inalt standard de calitate.


Reporter Market Watch:Companiile doresc ca rata de recuperare a investitiilor in IT sa fie calculata cat mai clar. Care este situatia in cazul unei investitii in BI?
Irina Iuga : Pentru client este foarte important costul total al proiectului (TCO). In calculul acestuia se tine cont de costul proiectului initial (licente, implementare, suport tehnic, educatie), dar si de evolutia sa in timp (mentenanta, dezvoltare). Este un exercitiu complex si este preferabil sa te bazezi in calculul sau pe indicatorii asupra carora ai un anumit control. Cu cat incerci sa estimezi pe o perioada mai lunga niste indicatori, cu atat gradul de acuratete scade. In functie de strategia clientului putem calcula rata de recuperare a investitiei, insa evoluam intr-o lume extrem de dinamica si de nesigura si de aceea aceasta are doar
caracter orientativ.


Reporter Market Watch:BI tinde sa treaca de la avantaj competitiv spre nivelul de conditie necesara supravietuirii pe piata?
Irina Iuga : Daca luam in considerare faptul ca gradul de informatizare al unei companii este important chiar si in stabilirea cotatiei sale la Bursa de Valori, atunci solutiile de Business Intelligence vor fi in curand o conditie necesara supravietuirii pe piata. Un exemplu in acest sens este sectorul financiar-bancar pentru care concordanta cu regulamentele Basel II si urmarirea profitabilitatii pe client sunt esentiale. Aceste date nu pot fi analizate fara o solutie Business Intelligence.


Reporter Market Watch:Faptul ca Oracle are propria baza de date constituie un avantaj?
Irina Iuga : Absolut. Aplicatiile de Business Intelligence, indiferent de furnizor, acopera aceleasi necesitati de business. Faptul ca Oracle are propriile aplicatii, pe propria tehnologie si suntem locul I in lume la nivel de baze de date, este un avantaj imbatabil. Insa arhitectura in aplicatiile de Business Intelligence este „deschisa“ pentru a permite extragerea datelor din mai multe surse. Dupa identificarea surselor de date trebuie sa stabilesti prin ce mecanisme extragi datele si in ce fel le reconciliezi. Intr-un mediu complex ai informatii despre un client in mai multe aplicatii. Este esential ca acestea sa ajunga in aplicatia de Business Intelligence sub o inregistrare unica.


Reporter Market Watch:Care este cea mai complexa aplicatie de BI pe care ati implementat-o in Romania?
Irina Iuga : Imi vine in minte un proiect din zona financiar-bancara pe care l-am implementat la Banca Comerciala Romana, Oracle Financial Services Applications. Scopul dorit si indeplinit a fost raportarea profitabilitatii la nivel de client si de cont client. In plus, sustine si compliance-ul cu BASEL II, adica alocarea capitalurilor in functie de riscurile din sectorul financiar-bancar. A fost unul dintre cele mai complexe proiecte de Business Intelligence implementate cu succes de echipa Oracle Romania



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite