Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Basel II multi-bank

14 Iulie 2005



Claudiu Calomfirescu Senior Business Consultant Cabinetul Calin TatomirIn segmentul bancar s-a manifestat un interes deosebit in ultima vreme pentru aplicatiile Business Intelligence, insa cu precizarea ca se doresc solutii care sa contina din start raportari specifice de tip Basel II. Unele banci incearca implementarea unor solutii de compromis, dar este evident ca nici o aplicatie Business Intelligence nu poate inlocui un sistem profesional ce asigura conformitatea cu cerintele Basel II, care sunt mult mai largi.


Specificatiile acordului Basel II cu privire la managementul riscurilor de piata, de capital si operational in domeniul financiar-bancar, ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007. Cele mai multe dintre bancile din Romania au desemnat responsabilitati cu privire la implementarea acestor specificatii, dar putine au si facut pasi concreti. Principalul motiv este reprezentat de costurile relativ mari, care pentru o banca de dimensiuni medii, raportat la piata romaneasca, pot depasi cu usurinta 500.000 euro. Investitia se concretizeaza in instruire, consultanta, dezvoltarea infrastructurii existente si implementarea unor interfete si aplicatii noi, precum si servicii de mentenanta. Cifrele pot parea la prima vedere uriase, dar se estimeaza ca putand calcula mult mai exact riscurile asociate activitatii, o banca va putea elibera din capitalul rezervat si va putea acorda credite mult mai performante decat pana in prezent, astfel incat amortizarea se va realiza relativ rapid, iar beneficiile se vor rasfrange atat asupra bancilor individuale, cat si asupra stabilitatii sistemului financiar in ansamblul sau.


Shared risk


Initiativa pe care noi dorim sa o promovam este aceea a formarii unei entitati care sa asigure „risk management shared services“ pentru mai multe banci. Intr-o astfel de situatie, unele dintre costuri vor fi suportate in comun de catre toti participantii, bineinteles existand si componente complet private. Am in vedere aici succesul unor initiative de tip birou de credit, in care mai multe banci participante si actionare incarca date cu privire la creditele acordate, ulterior putand consulta aceasta baza de date pentru a verifica istoricul de credit al unui potential client. Pe langa o semnificativa reducere de costuri, o organizatie de tipul „risk management shared services“ ar putea oferi si alte avantaje, precum o baza de raportare mult mai mare.


Securitatea informatiilor


Bineinteles, principala problema ridicata este reprezentata de securitatea informatiilor proprii fiecarei banci participante, dar acest lucru se poate reglementa printr-o clasificare coerenta a informatiilor gestionate. De exemplu, nivelul cel mai senzitiv, secret, ar putea fi pastrate si procesate in cadrul sistemului informatic propriu al bancii, eventual prin utilizarea unor module software executate din locatia comuna. Datele de la urmatorul nivel, privat, ar putea fi stocate si procesate in mediul comun, iar rezultatele pastrate numai pentru banca proprietara. Nivelul confidential ar putea reprezenta date sau rezultate ale procesarii datelor care sa poata fi accesate de toti participantii.


Domeniul financiar-bancar este una din verticalele pentru care Cabinetul Calin Tatomir are un focus special. In luna mai, am organizat cursul „Riscul operational in perspectiva Basel II“, avand ca instructor pe Dragos Cazacu de la reputata companie franceza Finconet (www.finconet.net) specializata in „Risk Management Advisory“ si „Credit & Country Risk”. Participantii au reprezentat departamentele de risc si departamentele IT ale unor importante banci din Romania, printre care Banca Transilvania si Emporiki Bank Romania, precum si integratori de sisteme informatice precum S&T Romania. Particularitatea cea mai importanta a cursului, care a si fost apreciata ca atare de participanti, a fost orientarea practica, cu exemple si studii de caz concrete.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Vlad Calomfirescu
Un articol exceptional.Nu am nimic de comentat.Mult succes in continuare.
13 Februarie 2009, 02:36:45