Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GIS-ul in dezbatere Lumea Geospatiala editia 2005

14 Iulie 2005



NO COMMENTComunitatea utilizatorilor de Solutii Geospatiale s-a intrunit la Sinaia pentru cea de a treia editie a evenimentului Lumea Geospatiala. Scopul declarat al evenimentului a fost polarizarea atentiei utilizatorilor de GIS catre proiectul Infrastructurii Nationale de Date Spatiale (INDS). Dezbaterile pe aceasta tema au adus la Sinaia reprezentanti ai autoritatilor, din administratia publica, din regii autonome, dar si din companii private. Simultan, au fost sustinute prezentari de proiecte, postere si au fost premiate realizarile din domeniu.


Conferinta a ridicat celor prezenti urmatoarea dilema: decizii bazate pe informatii sau decizii bazate pe bunul simt? Raspunsul ar putea fi oferit de Infrastructura Nationala de Date Spatiale. INDS ar putea asigura continuitatea oricarui act de guvernare sau administrare prin furnizarea de informatii despre infrastructura critica a unui teritoriu daca avem in vedere ca peste 75% din aceste informatii sunt informatii geospatiale.


Aceste informatii exista la nivel institutional, insa INDS ar putea corela toate aceste date existente in subsisteme separate. Nu este vorba de replicarea datelor, ci de pastrarea acestora la nivelul fiecarei institutii, dar cu posibilitati extinse de acces.


Marcel Foca, Director General Intergraph Computer Services Romania, organizatorul evenimentului, afirma: „O infrastructura de date spatiale presupune acorduri intre institutii, standarde tehnologice si resurse umane dedicate colectarii si gestionarii informatiei. Soft-ul nu este relevant in cadrul acestui proiect. Ceea ce conteaza este constientizarea problemei si, mai ales, definirea standardelor, atat la nivel de informatii geospatiale, cat si la nivel de comunicatii“. Victor Giosan, din partea Secretariatului General al Guvernului considera ca „pentru realizarea Infrastructurii Nationale de Date Spatiale este nevoie de o companie sau institutie care sa inteleaga toti factorii implicati deoarece coordonatorul va trebui sa desfasoare un management la nivel national cu multiple implicatii locale deoarece resursele difera considerabil de la un judet la altul, dar si de un sprijin politic concludent“. Traian Luncan, arhitect Sef la Primaria Oradea si seful Consortiului Local GIS Oradea este de parere ca piedicile pentru realizarea INDS ar fi in principal lipsa standardelor alaturi de o abordare noninteroperabila si in egala masura dezinteresul potentialilor utilizatori si implicarea insuficienta a factorilor de decizie. Discutiile despre INDS au fost finalizate cu o masa rotunda „Cum se poate construi INDS in Romania?“


INDS ca necesitate
Participantii au fost de acord ca INDS este o necesitate, iar in cadrul proiectului ar trebui cointeresate, alaturi de sectorul public, si regiile nationale si sectorul privat, care ar putea oferi finantarea necesara. Cea mai buna cale de realizare este una centralizata cu initiative de la nivel superior pentru asigurarea reglementarilor, a standardelor comune si interoperabilitatii intre institutii eterogene. Alte concluzii reiesite din dezbatere au fost ca: implicarea MCTI in acest proiect ar fi binevenita, dar se asteapta mai mult de la grupul de lucru pentru standarde deschise initiat de minister si ca definirea tot mai clara a unei comunitati de utilizatori de solutii geospatiale, precum si schimburile permanente de informatii si experienta dintre acestia, pot fi elemente de stimulare a proiectului INDS.


Participant la aceasta masa rotunda, Miklos Gabor, Coordonator IT la Consiliul Judetean Harghita si membru in consiliul director al ANIAP (Asociatia Nationala a Informaticienilor din Administratia Publica) ne-a afirmat: „ANIAP, prin toate actiunile intreprinse vizeaza realizarea unei infrastructurii informationale performante la nivel national. Prin diverse seminarii si conferinte am incercat sa aducem in atentia factorilor de decizie importanta unificarii eforturilor. Ce am reusit? Administratia publica locala a fost sensibilizata si rezultatele se vad in calitatea si complexitatea sistemelor implementate. Sectorul industriei TIC s-a aliniat treptat si astazi este capabil sa ofere solutii complexe si pentru administratia publica. Am initiat si un dialog cu administratia publica centrala, dar mult sub asteptari, posibilitati si necesitati. ANIAP poate sa contribuie cu expertiza si promovare la un proiect care vizeaza INDS. In acest sens, in cadrul Grupului de lucru pentru standarde deschise am prezentat conceptia noastra in ceea ce priveste politica de realizare a infrastructurii nationale de date si, in particular, date spatiale. Colegii de la primaria Oradea au initiat un proiect de standardizare a schimbului de informatii in cadrul zonei metropolitane Oradea, iar rezultatele acestui proiect vor fi diseminate in cadrul administratiei publice locale cu sprijinul ANIAP.”


Punctul de vedere comun al participantilor a fost ca realizarea INDS este conditionata de ce raspunsuri se vor da pe viitor la cel putin doua intrebari: Cine defineste standardele si cine poate coordona proiectul?


Concurs de postere


Concursul de postere, prezentarea de solutii geospatiale prin intermediul unei ilustrari tip harta a devenit deja traditional, si a avut la aceasta editie 10 participanti. Premiul intai a fost acordat doamnei Gabriela Gavris de la Primaria Oradea pentru lucrarea sa reprezentand o simulare a zonarii fiscale cu ajutorul unei solutii geospatiale. Premiul al doilea a revenit domnului Lucian Dorr de la Primaria Municipiului Bucuresti care a prezentat o analiza pe harta digitala a centrului istoric al municipiului Bucuresti. Premiul al treilea a fost acordat domnului Radu Scrob de la Transelectrica, filiala Cluj, cu lucrarea sa despre managementul infrastructurii cu ajutorul unei solutii geospatiale.


Concurs de proiecte



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite