Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

40.000 de virusi noi

14 Iulie 2005



In Topul 10 malefic pentru Romania al primei jumatati a anului 2005, virusii „sezonieri“ – respectiv acei virusi care au o crestere puternica in anumite perioade de timp, datorita unor evenimente sau situatii particulare – se lupta pentru primele locuri cu virusii consacrati. Astfel, in primele 5 locuri se afla Antiman.A si Lovegate.V, care, in numai doua luni, au reusit sa provoace peste 12% din numarul total de cazuri de infectari. Pe parcursul a sase luni, scriitorii de virusi au produs aproximativ 40.000 de noi aplicatii malitioase, cu 160% mai multi decat in intreg anul 2004 si de cinci ori mai multi decat in 2003. In afara numarului lor extrem de mare, se observa tendinta folosirii virusilor pentru a obtine un profit direct, fie din vanzarea catre spammeri a adreselor de mail colectate din calculatoarele infectate, fie din obtinerea de informatii secrete.


Antiman.A, prima varianta a virusului romanesc antimanele, a ramas mai puternic decat urmatoarele 7 variante ale sale. „Aceasta este perioada lui de maxima dezvoltare, subiectele abordate fiind foarte atragatoare pentru publicul sau tinta din Romania. In luna iunie se afla inca in crestere, insa ne asteptam la o scadere treptata a numarului infectarilor in urmatoarea perioada“, a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender Chief Technical Officer.


Provocand mai mult de un sfert din infectarile raportate, Netsky.P a ramas pe primul loc al topului. Succesul lui Netsky se bazeaza atat pe calitatile sale tehnice, cat si pe tehnici de inginerie sociala foarte bine puse la punct. Mesajul pare sa fi ajuns la destinatar din greseala, include mentiunea ca a fost scanat de un produs antivirus, iar atasamentul are nume atragatoare, dandu-se drept carti in format electronic, albume ale unor artisti la moda, imagini cu continut pornografic ale unor celebritati etc. Extensia .exe este pusa dupa extensia normala a fisierului, deci, mai putin vizibila.


Zafi.D, detinatorul locului 2 in topul semestrului 1, se mentine pe primele locuri inca din luna decembrie a anului 2004, cand a fost lansat. O explicatie a evolutiei sale este faptul ca e-mailurile prin care se raspandeste sunt personalizate pentru fiecare tara in care se trimite, fiind scrise in noua limbi, inclusiv romana.


„Daca la inceputul anului, virusii de pe primele locuri aveau un avans foarte mic fata de restul plutonului, acum exista clar un lider, Netsky.P, care conduce cu peste 25% din numarul infectarilor raportate, urmat fiind la mare distanta de Zafi.D si de o alta varianta, Netsky, D“ a incheiat Bogdan Dumitru.


1 Win32.Netsky.P@mm - 25.6(procent infectari)
2 Win32.Zafi.D@mm - 14.69
3 Win32.NetSky.D@mm - 10.56
4 Win32.Lovgate.V@mm - 8.77
5 Win32.Antiman.A@mm - 3.96
6 Win32.Worm.Mytob.BI - 3.38
7 Win32.Netsky.B@mm - 2.96
8 Win32.Worm.Mytob.Q - 2.9
9 Win32.NetSky.Q@mm - 2.72
10 Win32.Zafi.B@mm - 2.52
Altii - 21.93



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite