Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Avatarurile comunicarii prin cablu

14 Iulie 2005



Peisajul urban romanesc, in special cel bucurestean, este sufocat de cabluri. Pe toti stalpii, intre blocuri, prin copaci, peste tot cabluri de tot felul impanzesc strazile. Se poate argumenta ca aceasta este situatia in toate marile orasele europene. De fapt lucrurile nu stau chiar asa. Chiar daca firele sunt omniprezente densitatea lor este mai mare la noi. Aceasta se datoreaza partial faptului ca retelele existente nu sunt folosite in comun, fiecare companie importanta simtind nevoia sa isi creeze propria infrastructura. Pe de alta parte in Europa unele cabluri sunt invizibile, deoarece trec pe sub pamant.


Uite cablul, nu e cablul


Referitor la acest lucru, Radu Petric, presedintele Asociatiei de comunicatii prin cablu, amintea in cadrul unei conferinte de presa, o recomandare a Consiliului Europei care va obliga Romania sa ingroape toate cablurile. Intrebat fiind insa la care recomandare se refera, domnul Petric nu a putut sa ne dea detalii.


Daca aceasta recomandare, ar urma sa fie votata de Parlament, devenind astfel lege, aplicarea ei ar fi in acest moment daca nu imposibila, macar extrem de dificila. In acest moment nu exista in tara noastra nici un cadru legislativ care sa reglementeze ingroparea cablurilor. Nu exista o regula de protectie a mediului care sa specifice la ce adancime trebuie sa fie ingropate liniile electrice, la ce adancime cele telefonice sau fibra optica. De asemenea, nu exista nici o monitorizare a actiunilor de ingropare a cablurilor, astfel ca nimeni nu cunoaste cu exactitate amplasarea acestora.


Pe de alta parte „cablistii” sunt nemultumiti de chiriile practicate de proprietarii de stalpi (Regiile de transport, Electrica etc.). Companiile de televiziune prin cablu sunt prinse intre doua situatii la fel de neplacute: plata chiriilor mereu in crestere pe stalpi si ingroparea firelor, care ar putea sa se dovedeasca la fel de costisitoare si ar putea pune si probleme legislative in viitor. Probabil costurile, din orice sursa ar proveni vor fi sustinute tot de abonati.


Exista insa si companii care practica deja ingroparea cablurilor. In momentul instalarii retelei se poate lua decizia folosirii acestei metode mai degraba decat a folosirii stalpilor. Reprezentantul unui astfel de operator, care a preferat sa ramana anonim, ne-a explicat cateva dintre motivele pentru care compania a ales aceasta metoda. „In primul rand in Romania exista prostul obicei al taierii cablurilor, fie din reavointa fie din neatentie. Trecandu-le direct pe sub pamant scapam direct de aceasta problema”.


Costurile ingroparii – un subiect sensibil


Domnul Varujan Pambuccian aminteste adesea in conferintele la care participa despre costul unei retele de fibra la nivelul intregului Bucuresti. Cativa ani in urma suma vehiculata era fabuloasa, de doua miliarde de dolari, acum ea a scazut la numai 200 milioane. Problema este ca cei care trebuie sa se ocupe de aceasta retea sunt tot cablistii, operatorii de televiziune prin cablu si de servicii internet prin cablu propriu. Acest lucru reprezinta costuri suplimentare, pe care nici unul dintre ei nu doreste sa le suporte.


Desigur, odata cu ingroparea cablurilor se poate face si trecerea catre fibra optica. Aceasta este mai ieftina decat cuprul folosit in prezent, acesta avand singurul merit real ca deja exista si nu mai trebuie cumparat. Viteza oferita de fibra este mai mare, pentru transferul de date. Integritatea semnalului se pastreaza pe distante mult mai mari fara a aparea distorsiuni. In plus mai exista un avantaj, luat probabil in calcul de Comisia Europeana in momentul crearii recomandarii: campul electromagnetic.


Din punct de vedere al mediului, numeroasele campuri generate de sutele de cabluri de pe stalpi reprezinta o problema majora. Ele ne influenteaza si pe noi. Avand in vedere ca impulsurile nervoase sunt tot de natura electrica este „normal” ca si ele sa fie afectate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite