Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

OPERATORII MOBILI LA ZI

14 Iulie 2005



Zapp se extinde


Intensificandu-si lupta cu operatorii GSM, Zapp investeste masiv in acoperire. Conform afirmatiilor de la inceputul anului operatorul Zapp a inceput faza a 4-a de extindere si modernizare a retelei de voce si date CDMA450. Aceasta extindere va costa numai la nivel de echipamente 60 de milioane de dolari dar acoperirea va ajunge la 78% din aria geografica a tarii si a 90% din populatie, comparativ cu 70% din teritoriu si 80% din populatie in prezent. Astfel, reteaua Zapp va ajunge sa acopere 240 de orase, 6.300 de kilometri de drumuri nationale si 1.500 de comune. Cuneyt Turktan, Presedintele Consiliului Director Zapp considera ca aceste investitii au scopul de a oferi clientilor servicii de calitate acolo unde au nevoie de ele. „In 2004 am alocat peste 50 de milioane de dolari pentru faza a treia de dezvoltare a retelei la nivel national si continuam si anul acesta investitiile in acest domeniu, pentru a atinge o acoperire de 78% din teritoriu si 90% din populatia tarii“, a mai declarat oficialul Zapp.


Primii pasi pentru noul Cosmorom


Conform acordului semnat in luna mai, CosmOTE a transferat in conturile Cosmorom cei 120 milioane euro reprezentand aportul la majorarea de capital. Acest transfer aduce mai aproape multdiscutata lansare a celui de al patrulea operator roman de servicii mobile de voce. James Hubley (foto), CEO Romtelecom, a declarat cu aceasta ocazie: „Din acest moment Cosmorom intra in linie dreapta spre relansare, sub managementul CosmOTE. Speram ca, prin relansare, Cosmorom sa devina un partener viabil pentru ROMTELECOM si impreuna sa oferim clientilor nostri o gama completa de servicii de comunicatii. O competitie mai mare pe piata romaneasca a telefoniei mobile va fi in orice caz in avantajul tuturor clientilor romani.“


Nivelul necesar al investitiilor va fi insa mult mai mare, cei de la Cosmote anuntand pentru urmatorii ani o cifra de peste 400 de milioane Euro. Ramane de vazut daca aceasta suma va fi necesara pentru extinderea retelei, pentru intretinerea acesteia si pentru castigarea de notorietate, unde din punctul meu de vedere vor fi cele mai mari dificultati.


Creste acoperirea EDGE


Prin extinderea permanenta a retelei EDGE Orange se indreapta catre 3G, anuntat pentru 2006. Extinderea EDGE se desfasoara rapid, acoperindu-se in prezent toate statiunile de pe litoral si 12 mari orase din tara: Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Constanta, Ploiesti, Craiova, Oradea, Iasi, Galati, Arad si Bacau. Pana la sfarsitul anului, Orange intentioneaza sa asigure acoperire EDGE in toate resedintele de judet, iar in urmatorii 2 ani aceasta va fi extinsa la 70% din populatia tarii. Dezvoltarea retelei 3G se va desfasura progresiv si concomitent cu extinderea acoperirii EDGE, aceste tehnologii completandu-se reciproc. In Orange Shop sunt disponibile deja 9 modele de telefoane compatibile EDGE ce permit utilizarea serviciilor multimedia de generatia a treia ca accesul la Internet de banda larga, primirea si trimiterea de imagini digitale, clipuri video, fotografii si fisiere muzicale la o viteza de trei ori mai mare decat prin intermediul GPRS. „Suntem incantati sa extindem acoperirea EDGE in 12 orase si pe litoral pentru a putea oferi clientilor acces la Internet la un raport optim calitate-pret. Extinderea recenta a EDGE este doar o parte a planurilor noastre pe termen lung in oferirea unei retele de banda larga. Lansarea EDGE in Romania ca solutie complementara 3G a fost o decizie buna si pana acum ne-am atins toate obiectivele stabilite initial, avem un venit mediu pe utilizator (ARPU) de invidiat si am castigat o reputatie excelenta la nivel regional atat pentru calitatile tehnice cat si pentru cele operationale“ a afirmat Richard Moat CEO Orange Romania.


Record in mobile banking


Serviciul de acces la informatii bancare prin intermediul telefonului mobil, myBanking gestionat de Connex si banca Raiffeisen a atins impresionanta cifra de zece mii de utilizatori. Lansat in 2003, serviciul myBanking este disponibil tuturor clientilor Connex, abonati sau utilizatori ai Cartelei Connex, care au un cont activ la Raiffeisen Bank. Serviciul le permite clientilor Connex sa isi plateasca facturile de telefonie mobila sau sa isi reincarce cartelele pre-paid prin intermediul telefonului mobil, in aria de acoperire a retelei Connex. Clientii pot efectua transferuri, direct de pe telefonul mobil, intre mai multe conturi deschise la Raiffeisen Bank sau intre conturile Raiffeisen Bank si conturile oricarei alte banci. Noile facilitati sunt valabile pentru conturile in lei, in aria de acoperire a retelei Connex si in roaming. Utilizatorii myBanking pot, de asemenea, sa activeze serviciile ATM in zona si Banca in zona, pentru a afla, cu ajutorul telefonului mobil, care este cel mai apropiat ATM sau cea mai apropiata sucursala Raiffeisen Bank. Serviciul myBanking a primit premiul pentru „Cel mai inovativ produs IT&C romanesc“ la Gala Premiilor IT&C ale Romaniei, editia 2004, un eveniment organizat sub patronajul Presedintiei Romaniei. Conform declaratiilor oficiale, serviciul va avea o serie de dezvoltari ulterioare. Asteptam.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite