Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

WIRELESS–Noi revolutii broadband in LAN si MAN

14 Iulie 2005



Broadbandul wireless revolutioneaza viata cotidiana datorita cerintelor in crestere de informatie disponibila imediat oriunde se afla solicitantul. Tehnologiile wireless (v. tabel) castiga tot mai multi adepti, fie ca este vorba de 3G, Wi-Fi, WiMAX sau UWB pentru ca raspund unor cerinte specifice ale utilizatorului. In ce masura o instalare a unei retele wireless (WLAN sau WMAN) poate oferi unei companii/municipiu un mod de a–si scadea costurile, de a-si upgrada usor reteaua existenta incepand cu proiectarea si terminand cu echipamentele, ce tehnologie este potrivita si nu in ultimul tehnologii noi disponibile in viitorul imediat sunt cateva puncte pe care articolul de fata le discuta.


Retelele LAN fara fir (WLAN) isi fac aparitia peste tot imprejurul nostru. Ele sunt considerate urmatorul pas inainte pentru anii 2000, dupa dezvoltarea PC in anii 80 si a Internetului in anii 90. WLAN-urile extind retelele LAN cablate, permitand PC-urilor si laptopurilor sa se conecteze simplu, prin intermediul unor placi LAN, la viteze broadband, pana la o distanta la 100 m de punctul de acces (AP). Un prim avantaj il reprezinta disparitia infrastructurii de cabluri.


Considerat ca si „Ethernet-on-air”, WLAN-ul este construit cu urmatoarele componente binecunoscute: un NIC (placa de retea din PC sau laptop echipata cu o antena) sau un telefon VoIP care utilizeaza aceeasi infrastructura ca si un NIC si punctul de acces (punte care leaga WLAN de reteaua LAN cablata /hub-ul retelei wireless).


WLAN-ul a deschis calea pentru noua crestere semnificativa a pietei wireless:
-acasa – la costurile sub 100USD ale unui echipament WLAN, de ce sa tragi fire de la modemul de ADSL/cablu catre toti utilizatorii si catre imprimanta?
-office – WLAN furnizeaza mobilitate pentru toti utilizatorii unei companii;
-spatii publice (hot spot-uri) – WLAN sunt desfasurate in hoteluri, aeroporturi, gari, centre expozitionale, restaurante, permitand accesarea Internetului de catre oricine are un laptop sau PDA echipat cu un card corespunzator.


Wi-Fi (wireless fidelity) este expresia comerciala si de marketing cand se vorbeste despre retele bazate pe standardele de transmisiune fara fir, cuprinse in IEEE 802.11.


Specificatiile acestui standard utilizeaza tehnologii spread spectrum (SS-spectru imprastiat) care sunt de tip DSSS (direct sequence–cu secventa directa) in 802.11b sau FHSS (frequency hopping-cu salt de frecventa) in cazul 802.11. Wi-Fi se refera la certificarea de catre Wi-Fi Alliance, o asociatie internationala non-profit a furnizorilor de produse conforme standardului 802.11. Calificativul Wi-Fi Certified este o garantie a interoperabilitatii.


Majoritatea implementarilor WLAN functioneaza potrivit standardului 802.11b (in banda de frecvente radio fara licenta 2,4 GHz) pe unul din cele 15 canale in care este impartita banda. Standardul ofera viteze de conectare de pana la 11 Mbps. Se dezvolta variante ale standardului 802.11 pentru a se creste viteza de conexiune. Una din ultimele variante, 802.11g, ofera viteze de pana la 56 Mbps.


Pasi mari trebuie sa se faca in domeniul imbunatatirii securitatii, si in special al securitatii accesului la astfel de retele. Autentificarea IEEE 802.1x si accesul protejat Wi-Fi (WPA) pentru protectia datelor au fost dezvoltate in special pentru a furniza solutii standard de securitate pentru standardul 802.11. Anul trecut, IEEE a ratificat standardul 802.11i pentru o securitate robusta a retelei. Aceasta specificatie include o importanta imbunatatire, AES (Advanced Encryption Standard), un algoritm pe 128 biti adoptat de Institutul National de Standarde si Tehnologii (NIST).


Avantaje si dificultati in realizarea accesului la metro wireless


Furnizorii de servicii Internet wireless (WISP) cauta sa introduca tehnologii wireless pentru accesul metropolitan. Retelele radio MAN interconecteaza LAN-uri si realizeaza o distanta de acoperire de pana la 50 km. Exista trei tipuri cheie de componente care participa la realizarea accesului metro: componenta backhaul (comunicatiile intre punctele de acces (AP) si intre AP si furnizorii de servicii), accesul last-mile si acoperirea unor arii intinse (hot zones).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
pericol
am o antena wireless de 3,5ghr pot so folosesc si in banda de 2,4ghr ca vreau sa ma conectez la un provider de net care lucreaza pe acesta frecventza?????
13 Octombrie 2005, 12:37:24