Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Cum sta piata locala de DataCenter?

20 Iunie 2011



O căutare cu Google pe site-urile .ro după expresia „data center” întoarce peste 550.000 de pagini pagini, ceea ce transformă sintetizarea unui astfel de subiect într-o reală aventură. MarketWatch a inițiat o analiză a pieței identificând principalii jucători activi pe acest segment și sumarizând elementele esențiale ale ofertei comerciale a acestora. Catalogul tiparit MarketWatch DataCenter poate fi comandat la redactie@finwatch.ro



Piața locală de data center a înregistrat o evoluție accelerată în ultimii ani, atât din punct de vedere al numărului și complexității facilităților cu o asemenea destinație cât și al diversificării serviciilor disponibile. Tranziția de la o activitate deținută și controlată de operatorii de telecomunicații către o piață neutră și dinamică s-a făcut foarte rapid în perioada 2008-2010 prin investițiile majore făcute in ordine cronologica de Omnilogic, StarStorage și IBM. Valoarea punctuală a acestor investiții depășeste 20 milioane EUR insă proiectele de extindere se anunță la fel de costisitoare.
In cadrul analizei inițiate de Marketwatch au fost identificate 15 companii care operează facilități relevante de tip DataCenter reușind în final să catalogam 13 dintre acestea.Trebuie precizat din start ca analiza a avut în vedere existența unui nivel de complexitate și respectarea unor norme constructive în etichetarea ca data center a unei facilitati: podea tehnică, solutii profesionale de alimentare și răcire, redunanță, echipamente high-end etc Cele 13 centre de date intrate în analiză totalizează un spațiu de 6738 mp de data-room, care este plasat într-un procent de cca 95% în Bucuresti. De fapt, singura companie care deține facilități de data center in două localități distincte este Romtelecom (București și Brașov), iar singurul plasat în afara Bucurestiului este cel operat de ETA4U/ITPS din Timișoara. GTS are o facilitate în Oradea însă nu este încă amenajată la nivelul de complexitate necesar. Spațiul general de 6738 mp este foarte mic dacă avem în vedere că noul centrul de date al Amazon va avea în final cca 10.800m. În top 3 se află Omnilogic (1320 mp) IBM (1054 mp) și Romtelecom (1000mp) care impreună reprezintă peste 50% din suprafata de data-room analizată. 9 dintre cele 13 centre de date prezentate în catalog sunt catalogate Tier 3 conform reglementărilor ComTIA ceea ce inseamna o disponibilitate de 99,982% pe an. Toate cele 13 centre de date au personal tehnic și de supraveghre disponibil în locație 24/7. Din punct de vedere al securității, 6 dintre cele 13 centre de date au instalate si sisteme bazate pe masuratori biometrice (amprenta) in restul cazurilor accesul facandu-se pe bază de cartele magnetice.
Virtualizarea este un alt element comun, cele mai râspândite tehnologii fiind VMware, XEN și Microsoft Hyper-V. Chiar daca virtualizarea a devenit un concept foarte râspândit, cerere de mașini fizice dedicate se păstrează destul de ridicată. Nu am putut estima un raport masini fizice versus masini virtuale in cadrul acestei analize.
Din punct de vedere al comunicațiilor, majoritatea celor 13 centre de date oferă numeroase alternative clienților, având conexiuni cu cei mai cunoscuți operatori locali. DataCenter IBM este neutru din punct de vedere al comunicațiilor, practic clienții putând fi interconectați cu orice furnizor.
Cele mai frecvent certificări sunt ISO 9001 (calitate) și ISO 27001 (securitate) prezente în cca 85% din cazuri. Cu unele excepții, infrastructura hardware (servere, storage, netwoking) este eterogenă , echipamentele intâlnite fiind branduri precum: HP, IBM, Dell, EMC, Sun etc.
Un element de noutate îl reprezintă platformele anti-seismice care protejează echipamentele de accelerările laterale bruște, conform datelor furnizate doar centrele de date IBM (pe toate echipamentele, inclusiv cele de comunicații) și Hostway au instalate asemenea platforme.
Centrele de date analizate sunt:


  • Omnilogic DataCenter (ODC)

  • IBM Managed DataCenter

  • Romtelecom CyberHost

  • StarStorage - StarVault

  • NX Data 1 – NX Data 2

  • Hostway DataRoom

  • iNES DataCenter

  • GTS Telecom

  • AdNet DataCenter

  • Appnor MSP

  • Distinct DataCenter

  • DataCenter xServers

  • ETA4U/ITPS



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite