Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Atlas Telecom din nou in actualitate!

14 Iulie 2005



Dr. Nicolae OacaO stire difuzata recent de doua agentii straine avea acelasi subiect – un contract ce implica o companie romaneasca lansata dupa liberalizarea telecomunicatiilor. Pe 21 iunie 2005, o stire Business Wire din Paris, anunta ca Atlas Telecom Network Romania a atribuit companiei Nexans un contract in valoare de 15 milioane euro pentru furnizarea a 2.300 Km de cablu cu fibra optica si circa 6.000 Km de cablu cu conductorii din cupru. In cadrul acestui contract, Nexans va livra cablu optic de tip ADSS (All Dielectric Self Supporting) si cablu din cupru pentru aplicatii xDSL, solutia tehnica suportand aplicatii VDSL si nu numai. Yvon Raak, vice presedinte executiv Nexans pentru Europa, declara, cu aceasta ocazie, ca in urma cu trei ani Atlas Telecom Network Romania a inceput dezvoltarea unui proiect pilot la Oradea bazat pe tehnologia DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication) la care Nexans a furnizat fibra optica, cablul din cupru, precum si accesorii. Sa amintim ca Nexans este unul dintre marii producatori mondiali de cabluri pentru telecomunicatii si nu numai, avand o prezenta industriala in 29 tari si una comerciala in 65 tari. Cu circa 20,000 angajati, Nexans avea la finele anului 2004 o cifra de afaceri de 4,9 miliarde euro, fiind listat la bursa din Paris. In stire se mai anunta ca Atlas Telecom dezvolta un proiect de telecomunicatii in 20 dintre cele mai importante orase din Romania printre care si Bucuresti, pentru ofererirea de servicii de telecomunicatii (voce si date) folosind tehnologia DECT. Sa mai amintim ca Atlas Telecom Network Romania este un operator de telecomunicatii cu capital particular care si-a lansat comercial serviciile pe 17 noiembrie 2003 in Oradea si care promitea la lansare investitii de 100 milioane de euro pana la finele anului 2005 si un milion abonati la finele aceluiasi an 2005. Atlas Telecom Network Romania face parte din grupul Atlas, grup international de companii cu un portofoliu diversificat de servicii, de la telecomunicatii si solutii interactive pana la aparare, oferite in peste 70 tari.


Stirea a fost reluata o saptamana mai tarziu, pe 28 iunie 2005, de catre Business Monitor in "BMI Daily Telecommunications Alert", cu deosebirea ca furnizorul de cablu era Nexus si nu Nexans. Dincolo de aceasta greseala, un lucru pare a fi clar: Atlas Telecom accelereaza dezvoltarea proiectului sau de telecomunicatii bazat pe tehnologia DECT. Acest contract de 15 milioane de Euro pentru livrarea de cablu de telecomunicatii (optic si cupru), ar trebui sa fie urmat in mod normal in viitorul apropiat si de alte contracte, de valori apropiate, pentru livrarea de echipament care sa permita utilizarea acestor cabluri.


Atlas Telcom pare a relua in forta proiectul anuntat in vara anului 2003 si care pare a inregistra un succes de clienti in Oradea, orasul in care a fost lansat. La finele lunii ianuarie 2005, Atlas Telecom avea, dupa spusele unui oficial al companiei, circa 10,000 abonati, reteaua sa de telecomunicatii acoperind intreaga suprafata a municipiului Oradea si zona de vest, pana la Vama Bors. La vremea respectiva, tot dupa spusele oficialilor companiei, Atlas Telecom incheiea 170-190 de contracte pe zi, abonatii migrand de la RomTelecom, tarifele fiind se pare principalul motiv. Dupa spusele unui ziar cu credibilitate, RomTelecom ar fi pierdut circa 5,000 abonati la finele lunii ianuarie 2005. La finele anului 2004 in Romania erau circa 67,000 utilizatori ai retelelor fixe alternative, pentru ca la finele primului trimestru al anului 2005 numarul acestora sa fi crescut la circa 250,000, inregistandu-se o crestere de 183.000 abonati. Si cum nu sunt prea multi operatorii alternativi (Astral, Atlas, RCS/RDS.…) putem trage concluzia ca Atlas Telecom a avut o crestere substantiala de abonati in primul trimestru al acestui an, crestere care pare a fi declansat accelerarea proiectului.


Sa mai amintim ca la inceputul lunii iunie 2005, Adrian Boca, directorul executiv al companiei si cel care a lansat comercial serviciile Atlas Telecom a parasit compania, pentru a incerca sa construiasca propria companie de telecomunicatii.


Dupa o lunga perioada de "tacere" Atlas Telecom revine in actualitate. Sa insemne oare aceste doua evenimente, contractul de 15 milioane de Euro cu Nexans pentru furnizarea de cablu (optic si cupru) si plecarea directorului executiv Adrian Boca, o noua abordare a afacerii Atlas Telecom?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
gigaset
Telefoane DECT SIemens : www.gigaset.ro
28 Mai 2006, 01:28:27