Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum implementez o soluţie software?

25 Iunie 2011




Cătălin Tiseac


Atunci când organizaţiile decid implementarea unor soluţii informatice, acestea pot alege între pachete software standard sau o dezvoltare a unui software personalizat. Care reprezintă cea mai bună opţiune pentru organizaţie şi de ce ar trebui aceasta să ţină cont atunci când face alegerea?


Dilema

Dilema se naşte atunci când o organizaţie, care se confruntă cu probleme de performanţă sau pur şi simplu urmăreşte să-şi dezvolte capabilitatea de a livra produsele sau serviciile clienţilor săi, identifică oportunitatea de a optimiza modul în care-şi desfăşoară activitatea. Eficientizarea proceselor interne presupune, de cele mai multe ori, automatizarea unor activităţi prin utilizarea unor soluţii IT. Odată ce nevoia de a utiliza un sistem informatic este conştientizată, managementul organizaţiei trebuie să ia câteva decizii:


• Care sunt opţiunile pentru soluţia tehnică?
• Care este modalitatea prin care soluţia tehnică va fi implementată?


Opţiunile

Două sunt alternativele majore de atingere a obiectivelor funcţionale ale unui sistem informatic. Organizaţia poate opta pentru implementarea unei soluţii standard, disponibile pe piaţă sub forma unor produse comerciale pentru care producătorii oferă licenţe de utilizare, cunoscute drept soluţii COTS (Commercial Off The Shelf). Cealaltă opţiune este aceea de a implementa o soluţie personalizată, care să se muleze pe modul specific în care organizaţia îşi desfăşoară activitatea.


Cum alege o organizaţie care din cele două opţiuni este cea mai eficientă spre a fi urmată? Alegerea nu este una simplă, ci de cele mai multe ori presupune derularea unei analize detaliate înainte ca hotărârea să fie luată. Fiecare din cele două opţiuni are atât avantaje, cât şi dezavantaje, care trebuie atent evaluate pentru a alege acea soluţie care să permită maximizarea rezultatelor, dar şi respectarea constrângerilor cu care organizaţia se confruntă.


Buy or Build

Implementarea unei aplicaţii informatice cu forţe proprii (resurse interne) se rezumă, de cele mai multe ori, la achiziţionarea unor licenţe de utilizare pentru un pachet software standard (COTS), la instalarea şi configurarea aplicaţiei în vederea utilizării acesteia de către persoanele din organizaţie.
Sunt, însă, şi situaţii în care este necesar ca anumite funcţionalităţi să fie dezvoltate suplimentar celor oferite standard în pachet, pentru a putea răspunde cerinţelor specifice ale organizaţiei. În acest caz, este nevoie de resurse specializate care să cunoască tehnologia în care produsul standard a fost dezvoltat şi să utilizeze instrumente specifice de dezvoltare software. De cele mai multe ori, aceste resurse nu se regăsesc în cadrul organizaţiei, drept pentru care este nevoie ca serviciile de dezvoltare să fie externalizate către un furnizor specializat.


Sunt, însă, şi situaţii în care funcţionalităţile care trebuie dezvoltate depăşesc ca pondere funcţionalităţile oferite în pachetul software standard, şi în această situaţie se naşte întrebarea dacă nu este mai eficient ca aplicaţia să fie dezvoltată de la zero.


O astfel de abordare este eficientă în cazul unei soluţii personalizate, atunci când niciun produs standard nu răspunde cerinţelor funcţionale specifice pe care organizaţia le are.


Dezvoltarea unei aplicaţii personalizate presupune derularea unor etape de analiză a cerinţelor, de proiectare a soluţiei şi de dezvoltare a aplicaţiei (scriere de cod). De asemenea, spre deosebire de cazul unui software standard, este necesară şi desfăşu-rarea unui proces complex de testare a aplicaţiei dezvoltate, în vederea identificării tuturor erorilor care pot afecta funcţionalitatea aplicaţiei, înainte ca produsul să fie predat spre operare utilizatorilor din cadrul organizaţiei.

Soluţiile standard (COTS)

Implementarea unor soluţii software standard prezintă unele avantaje:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Rares Muresan
www.abassoftware.ro
05 Februarie 2013, 01:03:47